Collect: Uitbundige voorjaarsbloemen - Postzegelblog

Collect: Uitbundige voorjaarsbloemen

0

Het zesde postzegelvel in de serie Beleef de natuur, en de tweede in deze reeks van 2019, staat geheel in het teken van stinsenplanten. De planten bloeien voornamelijk in het voorjaar en geven het postzegelvel met hun prachtige kleuren een uitbundig voorjaarsgevoel.

Stinsenplanten zijn planten die van oorsprong niet in Nederland voorkwamen. Nadat ze zijn ingevoerd en aangeplant, wisten ze zich uitstekendte handhaven en verwilderden in de vrije natuur. Vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw werden veel sierplanten aangeplant bij landgoederen, buitenplaatsen, in kloostertuinen en bij herenboerderijen. Dat verklaart ook de naam. Een ‘stins’ is het Friese woord voor stenen huis, waarmee meestal een burcht of landhuis wordt bedoeld.

Persoonlijke associaties

In eerste instantie lijken er tien soorten op het postzegelvel Beleef de natuur stinsenplanten te staan, maar er is nog veel meer te zien. Ontwerper Frank Janse heeft in een aparte grafi sche laag nog andere afbeeldingen opgenomen. Deze zijn grafi sch bewerkt in transparante, monochrome tinten. Hier zien we foto’s van bolletjes van de boerenkrokus en botanische tekeningen
van enkele soorten van bol of knol naar stengel, bladeren en bloemen. Op de velrand staan korte teksten waarin Janse met de nodige humor zijn persoonlijke associaties over de namen, de zintuiglijke aspecten en de verschijningsvorm van de afgebeelde planten weergeeft.

Interessant beeld

Alhoewel de ontwerper een echte natuurliefhebber is, was het selecteren van de stinsenplanten een lastige klus. Er werd gezocht naar afbeeldingen van oorspronkelijke planten, geen gekweekte varianten. Janse: “Ik wilde het liefst onbekende soorten afbeelden. Dus niet de tulp of de narcis die iedereen wel kent. Ik heb vooral geselecteerd op interessant beeld. En dat is er van de meeste stinsenplanten in ruime mate. Bij het ontwerp ben ik begonnen met de wilde kievitsbloem. Daar heb ik wel wat mee: in de tuin van mijn vorige huis stond,toen wij erin trokken, een exemplaar in zijn eentje te bloeien. In grafi sch opzicht is het een bizarre bloem met al die vierkantjes. Eerlijk gezegd dacht ik toen dat het eenkunstbloem was.”

Gelijkwaardig

De bloemen zijn ongeveer even groot op de postzegels weergegeven. De ontwerper: “Het zijn dus gelijkwaardige portretten geworden, niemand heeft een hoofdrol. Dat was nodig omdat het vlakke en tere afbeeldingen zijn, waardoor anders de details van de kleinere bloemen zouden verdwijnen. De kwaliteit van de kleurenfoto’s is perfect en daaraan heb ik heel weinig hoeven te
doen, alleen de kleuren mooi spreiden.

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 315.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in tien verschillende ontwerpen
Ontwerper: Frank Janse, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvel “Beleef de natuur-stinsenplanten” bij PostNl te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)