Collect: Minimalistisch-realistisch en luchtig. Gevederde vriendjes ten voeten uit - Postzegelblog

Collect: Minimalistisch-realistisch en luchtig. Gevederde vriendjes ten voeten uit

0

Illustrator Michelle Dujardin maakte de levensechte schilderijtjes en Yvonne van Warmerdam van Orange Licensing bedacht de compositie voor twee nieuwe postzegeluitgiften: Vogels in Nederland en Tuinvogels in Nederland. Goed getroff en en kleurrijke portretjes van in totaal acht tuinfl uiters, die zo van de postzegel af kunnen vliegen.

Wat is kenmerkend voor jouw tekenstijl?

“Ik werk altijd op een witte achtergrond, waardoor de schilderijtjes zich goed lenen voor nieuwe composities. Als ik begin met een vogeltje, let ik op vorm en kleur, zodat er bijvoorbeeld niet alleen maar bruin te zien is. Ik houd van kleur en kies soms bewust voor kleuren die net tegen de realiteit aanschuren, zoals het gebruik van pasteltinten in een wit vlak. In mijn werk zoek ik de
balans tussen snel en met lef iets opzetten én rustig en gedetailleerd uittekenen. Je zou mijn stijl minimalistisch-realistisch kunnen noemen. Daarnaast heeft het een zekere lichtvoetigheid, ik probeer het gevoel te geven dat het vogeltje leeft, een persoonlijkheid is geworden.”

Wat is je inspiratiebron?

“Het Zen tekenen, een meditatietechniek die ik heb leren kennen door het werk van Frederick Franck, de grondlegger van het Zen Zien Tekenen, en die ik ook beschrijf in mijn boek Het Zen tekenboek. Een intuïtieve manier van werken, waarbij je heel dun met potlood een contourlijn opzet. Bijna blind: je kijkt niet op het papier, maar naar het onderwerp en laat je handen mee-bewegen met je ogen. Vervolgens vul je dit met waterverf en inkt in. Het is belangrijk om tijdens het tekenen je aandacht bij het onderwerp te houden, anders raken je handen als het ware in de war. Je moet erop durven vertrouwen dat het iets moois wordt. Nadat de belangrijkste lijnen op papier zijn gezet, werk ik dit met aquarelverf en inkt uit. Dan kijk ik wel op mijn papier. Als je de rust en concentratie hebt om je ogen te trainen, krijg je beter werk.”

Hoe vertaalt zich dat naar de vogels op de postzegels?

“Bij het aquarelleren moet ik kiezen of ik de kleuren in elkaar laat overvloeien of dat ik het laat drogen en een kleurlaag eroverheen zet. Dat betekent dat ik altijd een plan moet hebben: snel handelen voor een kleur opdroogt of juist wachten tot de kleur is opgedroogd. Het element water doet waar het zin in heeft en is niet altijd te sturen. Je ziet in feite allemaal laagjes verf over elkaar en toch wil je transparantie behouden door delen onbeschilderd te laten. Ik wil de laagjes ook niet te ver doorvoeren, want dan verdwijnt de luchtigheid uit het schilderijtje.”

 

Welk vogeltje is je het meest dierbaar?

“Ik kom uit een familie van vogelliefhebbers. Zo heb ik geleerd te letten op vogelsdie in onze tuin kwamen. Ik vind ze allemaal grappig, vooral de kleintjes. Dat zijn net vliegende eitjes. Het goudhaantje is mijn favoriet. Die had ik nog nooit in het echt gezien, tot ik een keer op de Veluwe was en er eentje tegen de ruit vloog. Die heb ik toen even vastgehouden tot hij bijkwam en weer verder kon.”

Heb je als vogelliefhebber nog wat opgestoken?

“Jazeker! Op de twee postzegels voor internationale bestemmingen staan de pestvogel en de putter. Beide namen blijken een eeuwenoude geschiedenis te hebben. De pestvogel was niet erg geliefd omdat men hem ervan verdacht dat hij de pest overbracht. En het puttertje was destijds een populair huisdiertje, bekend geworden door een schilderij van Carel Fabritius uit 1654, waarop het afgebeeld staat met een ketting en een emmertje waarmee het zelf water kon putten. Heel ingenieus.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Velformaat: 108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 60.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in twee verschillende ontwerpen
Illustraties: Michelle Dujardin, Rijswijk
Ontwerp: Yvonne Warmerdam, Orange Licensing, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvel”Vogels in Nederland” en/ of  het postzegelvel Caribisch Nederland-kolibries van St. Eustatius” te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Schilderkunst VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)