Collect: Schilder van de Gouden Eeuw - Postzegelblog

Collect: Schilder van de Gouden Eeuw

1

Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van deze beroemde 17e-eeuwse kunstenaar geeft PostNL het postzegelvel Rembrandt in het Rijksmuseum uit. Dat museum eert Rembrandt met een grote tentoonstelling van al zijn werken uit de collectie, waaronder de twee zelfportretten op het postzegelvel.

In juli volgend jaar start het Rijksmuseum een groot onderzoek naar De Nachtwacht van Rembrandt, zonder meer het bekendste werk van deze meesterschilder. Doel is het schilderij zo goed mogelijk te bewaren voor toekomstige generaties. Daarnaast pakt dit Amsterdamse museum uit met de tentoonstelling Alle Rembrandts: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten die het museum in zijn bezit heeft. Zo ontstaat een beeld van Rembrandt als mens, van wat hij om zich heen zag, wat hem fascineerde, hoe hij zijn verhalen vertelde en hoe baanbrekend hij daarin was. Twee van zijn meesterwerken zijn te zien op het postzegelvel Rembrandt in het Rijksmuseum, dat vijf postzegels telt. Het betreft een tweetal etsen: een zelfportret met pet (drie postzegels) en een zelfportret met bontmuts (twee postzegels).

Uitgesproken figuur

Beide etsen zijn in donkerblauw weergegeven, net als de toelichting op de postzegeluitgifte, bovenaan het postzegelvel. Irma Boom van Irma Boom Offi ce uit Amsterdam ontwierp zowel de postzegels Rembrandt in het Rijksmuseum als de tentoonstelling Alle Rembrandts. “Samen met Erik Hinterding, conservator prenten van het Rijksmuseum, heb ik uitvoerig naar de originelen gekeken. Je ziet zo veel meer als je die met een kenner bestudeert. Daardoor heb ik Rembrandt beter leren kennen en zo ontdekt hoe modern hij eigenlijk nog steeds is”, zegt ze. “Rembrandts etsen fascineren mij. Ze lijken schetsen, los ‘getekend’. Ze hebben iets informeels, iets onderzoekends. Rembrandt was in zijn tijd een uitgesproken fi guur. Iemand die experimenteerde. Hiermee kan ik me identificeren.”

Twee verschillende Rembrandts

Die fascinatie voor de prenten van Rembrandt deed Boom besluiten om voor de postzegels geen schilderijen maar etsen te selecteren. “De twee gebruikte etsen zijn allebei vrij klein, respectievelijk 49 en 62 mm hoog. Je kunt dus op vrijwel ware grootte een ets van Rembrandt op je envelop plakken. Bijna een echt kunstwerk!” Het oeuvre van Rembrandt telt honderden etsen, waaronder een groot aantal zelfportretten. “De ets van Rembrandt met pet zou zo een man van nu kunnen zijn. Hij heeft een vrolijke uitstraling, iets wat je niet vaak ziet bij Rembrandt”, verklaart Boom haar keuze. “De por- tretten schelen maar vier jaar, maar je ziet twee heel verschillende Rembrandts: een zelfverzekerde jongeman en een edelman.”

Hedendaagse uitstraling

De opvallende blauwe kleur van de zelfportretten voor de postzegeluitgifte Rembrandt in het Rijksmuseum koos Boom omdat ze de postzegels een hedendaagse uitstraling wilde geven. “Blauw, de kleur van een balpen, in plaats van klassiek bruin of zwart. Alsof je zelf verder kunt tekenen. Het blauw laat je ook anders en opnieuw naar Rembrandt kijken. Voor de typografie heb ik het redelijk moderne lettertype Rijksmuseum gebruikt. Dat hoort bij de identiteit van het Rijks en past daarom zo goed op dit postzegelvel”, vertelt ze. De nieuwe postzegels hebben een eigen identiteit, maar de prominente 1 is wel een duidelijke verwijzing naar haar ontwerp van de Rijksmuseumpostzegels uit 2013. “Het ontwerp ervan past geheel in mijn oeuvre. Het is één idee, compromisloos uitgevoerd.”

De tentoonstelling Alle Rembrandts is te zien van 15 februari tot en met 10 juni 2019. Volgend najaar presenteert het Rijksmuseum bovendien de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Hierin komen voor het eerst topstukken samen van dé grote Nederlandse en Spaanse meesters uit de 17e-eeuw, van Velázquez, Rembrandt en Murillo tot Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera.

Technische gegevens

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set
Drukkleuren: blauw en zwart
Oplage: 110.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van vijf postzegels in twee verschillende ontwerpen
Ontwerp: Irma Boom, Amsterdam
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvel” Rembrant in het Rijksmuseum” bij Post NL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Rembrandt SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Franc Rossi. op 25 maart 2019 om 23:09

    Best mooie zegels, maar met het rijke oeuvre van Rembrandt waren 5 verschillende mogelijk en zoveel leuker geweest zeker voor de thematische verzamelaars.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)