Collect: 100 jaar vliegt voorbij - Postzegelblog

Collect: 100 jaar vliegt voorbij

1

In 1919 werden drie iconen uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart opgericht. Om dit te vieren vliegen honderd jaar later elf bepalende vliegtuigen voorbij op het postzegelvel 100 jaar luchtvaart.

KLM Royal Dutch Airlines werd in 1919 opgericht onder de naam Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën en is de oudste nog onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld. In datzelfde jaar werd de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek opgericht door Anthony Fokker. Pas later zou de fabriek de naam Fokker gaan voeren. NLR – Netherlands Aerospace Centre begon in 1919 haar activiteiten onder de naam Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart. De dienst had als doel het vergroten van de veiligheid van de militaire luchtvaart. Al spoedig ging men zich ook op de civiele luchtvaart richten.

Elf toestellen

Op het postzegelvel vliegen van links naar rechts elf vliegtuigen voorbij die een belangrijke rol hebben gespeeld of nog zullen gaan spelen in de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Het oudste toestel is de Fokker F.II uit 1919. Verder zien we onder andere de Douglas DC-2 voorbij komen die beroemd werd onder de naam ‘Uiver’, het laboratoriumvliegtuig Cessna550 Citation II van NLR, de allerlaatste Fokker 70 met het portret van Anthony Fokker op de staart en een Hybrid Electric Plane (concept), het energiezuinige vliegtuig voor de toekomst.

 

Magisch

De ontwerpers, Edwin van Praet en Tim Hölscher van Total Design uit Amsterdam, hebben diverse concepten bedacht, met thema’s zoals: een reis door de tijd, vormgevers van de luchtvaart en 100 jaar vliegt voorbij. Dit laatste thema was een spontane inval tijdens een brainstorm. Het gaf de ontwerpers wel gelijk het idee om, vanuit een vliegtuigraam gezien, een beeld te geven van vliegtuigen uit het verleden, het heden en de toekomst. De kijker bevindt zich boven de typisch Nederlandse wolken. Een magisch beeld dat versterkt wordt door de aanwezigheid van zowel
zonlicht als sterren en de maan.

Archetypisch

Nadat het concept was neergezet, volgde de zoektocht naar geschikt beeldmateriaal van de vliegtuigen. Het merendeel is afkomstig uit de archieven van KLM, het Maria Austria Instituut en NLR. Hoewel er ook geëxperimenteerd is met andere aanzichten is uiteindelijk gekozen voor een zijaanzicht van alle toestellen. Van Praet: “Dit is toch de meest archetypische vorm.
Bovendien bewegen ze mooi mee met de horizontale tijdlijn. Zo is één compleet beeld ontstaan dat van links naar rechts over het hele postzegelvel doorloopt.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, magenta, geelen zwart
Oplage: 108.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van drie postzegels in drie verschillende ontwerpen
Ontwerper: Edwin van Praet/Tim Hölscher, Total Design, Amsterdam
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

Klik hier om het postzegelvel”100 jaar luchtvaart” bij Post NL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)