Collect: Al 220 jaar een nationaal postbedrijf - Postzegelblog

Collect: Al 220 jaar een nationaal postbedrijf

2

Het postzegelvel 220 jaar postbedrijf laat op een abstracte, grafische manier de ontwikkeling van de posterijen zien door de eeuwen heen. Met tinten rood en oranje en een speciale uv-lak is het een bijzonder feestelijk postzegelvel geworden.

Op 15 januari 1799 werden alle lokale postbedrijven overgenomen door de staat en ontstond voor het eerst een nationaal, landelijk postbedrijf. Men meende dat alleen de overheid in staat was om brieven te vervoeren. Dit landelijke bedrijf werd aangeduid als Posterijen. In 1844 werd besloten het postvervoer zoveel mogelijk per trein te laten plaatsvinden. Enkele jaren later, in 1852, werd de postzegel geïntroduceerd.

Van P&T naar PostNL

De postdienst kreeg in 1915 ook de telefoonnetwerken onder haar beheer en de naam werd veranderd in Staatsbedrijf der Posterijen en Telegrafie (P&T). In 1928 werd hier nog ‘Telefonie’ aan toegevoegd. De naam PTT bleef lang gehandhaafd. In 1989 ontstond de naam KPN (Koninklijke PTT Nederland). In de volgende jaren werd het bedrijf nog enkele keren van een nieuwe naam voorzien, achtereenvolgens TPG Post, TNT Post en sinds 2011 PostNL. De namen die het postbedrijf door de eeuwen voerde staan op het postzegelvel 220 jaar postbedrijf.

Meer en meer pakketten

De ontwikkeling van de postbezorging in de afgelopen 220 jaar is door de ontwerpers Haico Beukers en Marga Scholma uit Haarlem op het postzegelvel verbeeld door eenvoudige grafische vormen van enveloppen en pakketten. Aan de linkerzijde van het ontwerp zien we enkel enveloppen, een grafische weergave voor het bezorgen van brieven, drukwerk en kaarten. Pas later ging het postbedrijf ertoe over om ook pakjes te vervoeren en zien we van links naar rechts op het postzegelvel 220 jaar postbedrijf steeds meer pakketjes afgebeeld staan. Marga Scholma legt uit: “Door de enorme groei van online verkoop en webwinkels is de bezorging van pakketten in de afgelopen jaren een van de belangrijkste en zichtbaarste activiteiten van PostNL geworden. Die tijdlijn is de basis voor het defi nitieve ontwerp.”

Sorteercentrum of feestelijke slinger

De driedimensionale enveloppen en pakketten zijn gedrukt in rood en twee tinten oranje. Daarnaast is via zeefdruk een uv-lak aangebracht voor de vermelding 220 jaar, het logo, en enkele details in de stroom enveloppen en pakjes. De ontwerpers: “Je kunt het ontwerp ook zien als een lopende band in een sorteercentrum waarop de post zich van links naar rechts verplaatst. Ik weet wel dat het in werkelijkheid gescheiden stromen zijn, maar dat is weer de vrijheid die je als ontwerper hebt. En door het wisselende kleurgebruik en het blokjespatroon is in het postze-gelvel ook een feestelijke slinger te herkennen. Want een jubileum, dat vier je.”

Technische gegevens

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Velformaat: 144 x 75 mm
Papier: true white met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set (uv-lak via zeefdruk)
Drukkleuren: rood, oranje, blauw en zwart
Oplage: 175.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van twee postzegels in twee verschillende ontwerpen
Ontwerp: Beukers Scholma, Haarlem
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvel””220 jaar postbedrijf” bij Post NL te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • hennepnetel op 25 maart 2019 om 22:22

    Heeft iemand al de fosfor-balk ontdekt??? En hoe licht die op onder de UV-lamp???

  • hennepnetel op 26 maart 2019 om 06:23

    Het papier is optisch al zeer wit vergeleken met andere recente uitgiften. Bij die licht de balk geel op en blijft als je de UV-lamp weghaalt nog even nalichten. Voor de 220 zegel moet je echt in het donker naar de UV-reactie kijken. De balk licht zwak rose op, maar niet NA! Althans onzichtbaar voor m’n ogen…. Het papier licht aan BEIDE kanten helderwit op.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)