Carnaval in Notting Hill - Postzegelblog

Carnaval in Notting Hill

0

Elke maand augustus vind vanaf 1966 het Notting Hill Carnival te Londen plaats in de straten van die wijk in het gebied van Kensington. Het thema voor de Europazegels van 1998 was ‘Festivals en nationale feesten’ en Royal Mail greep dat thema aan om dit multiculturele festival op de postzegels te vereeuwigen.

Carnaval bestaat al eeuwen lang getuige bijvoorbeeld het schilderij van Johannes Lingelbach dat hij vervaardigde rond 1650. Het is een impressie van een carnaval in Rome. Het schilderij hangt in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

In Groot-Brittannië werd carnaval tot in de 19de eeuw op 24 augustus gevierd als ‘Bartholomew Fair’, een soort kermis, waarbij verkleedpartijen gepaard gingen met drinkgelagen en losbandigheid. Door de autoriteiten kwam hier in 1855 een verbod op vanwege de uit de hand lopende wanorde. In plaats daarvan werden straatparades gehouden zoals op de prentkaart uit 1912 is te zien in de Londense wijk Finchley. Hier ook verkleedpartijen, vooral gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Vooral in de Zuid- en Midden Amerikaanse landen wordt het carnaval uitbundig gevierd met prachtige optochten. Daarbij spant het carnavalsfeest van Rio de Janeiro wel de kroon. In Salvador da Bahia, ook in Brazilië, vindt een der grootste straatparades ter wereld plaats. In Europa is Notting Hill de topper als het gaat om straatcarnaval.

De Britse West-Indische gemeenschap in dit deel van Londen leidt jaarlijks dit gebeuren dat al sinds 1966 jaarlijks plaatsvindt. De carnavalsoptocht door de straten Ladbroke Grove, Westbourne Park, Westbourne Grove en Kensal Road zijn op de laatste zondag en maandag van de maand augustus gevuld met steelpan muziek, calypso muziek en soca muziek. Meer dan een miljoen tot twee miljoen bezoekers worden getrokken dit carnaval.

Het carnaval in Notting Hill ontstond niet plotseling. Een ‘Caraïbisch Carnaval’ werd gehouden op 30 januari 1959 in het stadhuis van St. Pancras in Londen als reactie op de eerdere rassenrellen, bekend onder de naam ‘Notting Hill-race rellen’. Het carnaval in 1959 werd georganiseerd door Claudia Jones uit Trinidad. Zij was redacteur van de krant ‘The West Indian Gazette’ en had veel invloed. Zij wordt ook wel de ‘Moeder van het Notting Hill Carnival’ genoemd. In begin jaren ’70 had het carnaval een volledig Caribisch karakter met meer dan 150.000 deelnemers. In dat jaar en enkele jaren die daarop volgden waren minder feestelijk vanwege rellen en gevechten met de aanwezige politie. Daardoor liep het carnaval risico te worden verboden maar het tij keerde en het feest werd weer een echt feest.

Notting Hill Carnival werd in 1975 een groot feest georganiseerd door de jonge leraar Leslie Palmer die er in slaagde een groot aantal steelbands, reggaegroepen en sponsors aan te trekken om het carnaval te bekostigen. Hij was ook de grote promotor van de prachtige kledij die de dansers en danseressen droegen en de maskers die daarvan onderdeel uitmaakten.

In een van de stempels uit 1998 is een dergelijk masker opgenomen. Maar vooral de prachtige kostuums met veelal felle kleuren zijn de publiekstrekkers.

Jong en oud doen hun best om voor het carnaval de mooiste kostuums te maken. Zoals te zien is op de foto van het carnaval op 25 augustus 2013 gemaakt door David Sedlecký van een jonge deelnemer.

Nog een foto van David Sedlecký genomen op 25 augustus 2014  waarbij verentooien een belangrijk deel uitmaken van de kostuums. Felle kleuren en veel glitter. Men loopt alleen, in kleine groepjes tot grote groepen of men gebruikt een praalwagen. Maar alles met veel beweging en heel veel opzwepende Caribische muziek.

De straatparade in Notting Hill wordt afgebakend door geluidsinstallaties met reggae en calypso muziek die geen hinder opleveren voor de vele steelbands, andere bands en zangers die aan de parade deelnemen. Het is dan ook een vast parcours dat elk jaar wordt afgelegd. Het zenuwcentrum van de organisatie bevindt zich in het in 1968 geopende Carribean Mangrove Restaurant in Notting Hill. Het stadspark ‘Emslie Horniman’s Pleasance’ is het verzamelpunt en startpunt van straatparade, vlak bij de ondergrondse stations Kensal Green en Westbourne Park en Portobello Road.

Straatkunstenaar Banksy haalde een grap uit door biljetten van £10 uit te strooien tijdens de straatparade van Notting Hill in 2004. Hij had de afbeelding van koningin Elizabeth II vervangen door een portret van prinses Diana. In plaats van ‘Bank of England’ vermeldde hij ‘Banksy of England’. Op de andere zijde van het ‘bankbiljet’ is Charles Darwin afgebeeld, gelijk aan het op 1 maart 2018 uit de circulatie genomen bankbiljet maar daaronder heeft hij vermeld: ‘Trust no one’. Er zijn zelfs al vervalsingen bekend van het Banksy biljet.

Ontwerper Tim Hazael gebruikte door hem vervaardigde ‘bewogen’ foto’s voor de invulling van het thema ‘Europazegels 1998 Festivals en Nationale feesten’. De vage beelden van dansers en danseressen in hun uitbundige kleding verbeelden het wervelende karakter van de straatparade. De serie postzegels werd uitgegeven op de dag van de parade, 25 augustus 1998.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Brazilië Groot Brittannië Europa CEPT Musea SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)