In kort bestek…(144) Manneke Pis viert 400e verjaardag - Postzegelblog

In kort bestek…(144) Manneke Pis viert 400e verjaardag

0

Het bekendste beeldje, vooral bij toeristen, Manneke Pis viert dit jaar zijn 400e verjaardag. Het originele bronzen beeldje werd in 1619 gemaakt. Voordat het Manneke echter een folkloristische ’personage’ werd was hij gewoon een fontein die een essentiële rol speelde in de watervoorziening van Brussel.

De 400e verjaardag van Manneke Pis werd 28 januari postaal gevierd met de uitgifte van een zegel in de waarde 1 world. Er zitten vijf identieke zegels in een velletje waarvan de oplage 32.171 is. Manneke Pis verscheen ooit al op een postzegel als deel van een toeristische uitgifte. In 1992 deelde het beeldje –ditmaal een gravure van het volledige monument – de aandacht met o.a. de Zotte Maandagfeesten in Ronse en de 900e verjaardag van de Grote Processie in Doornik.

 

Het Mannkevelletje is niet het enige dat 28 januari in roulatie werd gebracht. Op een velletje met vijf 2-zegels staan ’Dieren aan het werk, vroeger en nu’ Achtereenvolgens worden verbeeld: trekossen, trekpaarden met boomstammen, een reddingshond, een ezel met kar en een geitenkar. Van dit velletje bedraagt de oplage 56.725 stuks. In 1962 stond de paardenpostmeester centraal op een zegel. Hij woonde op strategische plaatsen langs druk gebruikte routes, waar reizigers van paard konden wisselen. Zo raakten de dieren niet uitgeput.

 

Een velletje met twee zegels in de waarde 3 world (oplage 62.225) is gewijd aan Neutraal Moresnet. Wat is dat, zult u zeggen. Niemand had daar ooit van gehoord, zelfs de ontwerper van het velletje die door bpost werd aangezocht had er nog nooit van gehoord. Neutraal Moresnet ontstond op 26 juni 1816 toen het Traktaat van Aken werd getekend, een verdrag tussen Pruisen en het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Samen met Moresnet vormde het een drielandenpunt. In 1830 wordt België onafhankelijk en in 1839 komt er een vierlandenpunt. België, Nederland, Pruisen en Neutraal Moresnet. In 1919 kende dit gebied haar einde en werd het opgenomen bij België. Dit feit wordt herdacht met het velletje.

 

Het velletje toont het dagelijks leven van vroeger in Moresnet, aangevuld met drie stempels die in het postale verkeer werden gebruikt; op de zegel links de Zinkmijn Vieille Montagne en op de zegel rechts het Vierlandenpunt. In 1886 bracht Dr. Molly een reeks postzegels uit voor ‘postbedeling’ binnen het neutrale gebied. Ze werden echter al na amper twee weken verboden. Voor post naar België moesten Belgische zegels worden gebruikt, voor Duitsland Duitse.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Nederland PaardenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.