Collect: Warmbloedig en herkenbaar - Postzegelblog

Collect: Warmbloedig en herkenbaar

1

Zoogdieren zijn er in alle soorten en maten, in vrijwel elk deel van de wereld. Het postzegelvel Beleef de natuur – zoogdieren laat een miniselectie zien van de ruim 5.000 die er op deze aardbol en specifiek in Nederland rondlopen. Zeventien wonderen der natuur.

Het nieuwe postzegelvel toont de wilde kat, de ingekorven vleermuis, de wolf, de grijze zeehond, de hermelijn, de bunzing, de Europese otter, de vos, de das en het konijn. “De wolf, de wilde kat, de das en de otter zijn de hoofdrolspelers. Voor deze dieren heb ik close-ups gekozen, terwijl op de andere postzegels foto’s van dieren op grotere afstand staan”, verklaart ontwerper Frank Janse uit Gouda. In een aparte grafische laag op het postzegelvel heeft hij in transparante, monochrome tinten nog zeven zoogdiersoorten afgebeeld: de haas, het ree, het everzwijn, de egel, de rode eekhoorn, de bosmuis en de wezel.

Zintuiglijk

Net als bij de eerste serie Beleef de natuur uit 2018, ook van de hand van Janse, laat hij zich leiden door het zintuiglijke van natuurbeleving. “De stinkende geur van de bunzing, het gladde gevoel van de zeehond, het fenomenale gezichtsvermogen van de wilde kat. Vervolgens heb ik uit duizenden beelden de meest intense gekozen. Altijd in winterse omstandigheden, want de postzegels komen op 2 januari uit.” De wolf was zijn eerste keuze. “Natuurlijk vanwege de discussies erover. Maar ook omdat de wolf het wildste zoogdier is in Nederland, al wandelt hij maar sporadisch ons land in. Ik was meteen verkocht toen ik de foto zag met de indringende wolfsogen.”

Oneindig schuiven

De foto’s zijn door verschillende fotografen gemaakt, maar op het postzegelvel is dat niet merkbaar. Janse: “Door oneindig veel schuiven, vergroten, verkleinen en uitsneden maken heb ik de dieren naar elkaar toegetrokken. Ik wilde dat je niet direct ziet waar de een begint en de ander eindigt. Zo veranderen de snorharen van de otter in de sprietjes in de omgeving van de vos. Imiteert het bevroren gras onder de hermelijn de stekels van de egel. En gaat de besneeuwde grond onder het konijn langzaam over in de kop van de wezel.”

Onderlinge relatie

Met uitzondering van de grijze zeehond kunnen de afgebeelde zoogdieren elkaar volgens Janse allemaal in het echt tegenkomen. “Bij de plaatsing van de foto’s op het vel speelt de onderlinge relatie een belangrijke rol. Kijk maar naar hoe het linkeroog van de ree over het rechteroog van de wolf valt: de een houdt de ander goed in de gaten. Het konijn heeft zich van de das afgekeerd, maar je voelt dat zij zich van elkaars aanwezigheid bewust zijn. De haas loopt over het oor van de wilde kat heen, want hij weet dat hij gehoord wordt. En veel dieren kijken gebiologeerd naar de springende muis.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: zelfklevend
Gomming: normaal met fosforopdruk
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 315.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in tien verschillende ontwerpen
Ontwerp: Frank Janse, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik  hier om het velletje”Beleef de natuur-zoogdieren” bij PostNl te bestellen

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland KattenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)