De Britse film - Postzegelblog

De Britse film

0

Het Jaar van de Britse Film in 1985 werd georganiseerd door de film industrie en exploitanten van bioscopen om de dramatische neergang in het aantal bioscoopbezoekers terug te dringen. Daartoe werd een aantal activiteiten ontwikkeld en toegepast door onder andere de National Portrait Gallery en door Royal Mail.

Een andere gebeurtenis in het kader van het Jaar van de Britse Film was de navolging van de ‘Hollywood Walk of Fame’ door handafdrukken van acteurs in nat cement aan te brengen voor het Leicester Square Theatre in West End, Londen. Het waren de handafdrukken van Omar Sharif, Charlton Heston, John Mills en Anna Neagle. Op de postzegel van 17p is Peter Sellers afgebeeld, gefotografeerd door Bill Brandt. Sellers werd geboren op 8 september 1925 in Portsmouth. Hij werd vooral bekend vanwege zijn rol als Inspecteur Clouseau in de films ‘The Pink Panther’.

Hij werd ook bekend door zijn tien jaar lang durende wekelijkse komische programma op BBC Radio met ‘The Goon Show’. Op de prentkaart zijn de vier ‘Goons’ te zien, van links naar rechts Harry Secombe, Michael Bentine, Peter Sellers en Spike Milligan. De show werd beëindigd in 1960. Peter Sellers, eigenlijk was zijn naam Richard Henry Sellers, overleed op 24 juli 1980 te Londen aan hartfalen. Hij werd gecremeerd in het Golders Green Crematorium. Zijn laatste ‘grap’ was het spelen van ‘In the Mood’ van Glen Miller, dat hij haatte!

David Niven werd op 1 maart 1910 geboren in Belgravia, Londen. Als acteur vertolkte hij het liefst een typisch Britse gentleman met gevoel voor droge, cynische humor. Hij had een zwaar Brits accent en dat paste heel goed bij die rol. Hij werd voor het eerst bekend door zijn rol in de Hollywood film ‘Mutiny on the Bounty’ uit 1935 met Clark Gable. Hij werd de hoofdrolspeler in de film ‘The Scarlet Pimpernel’ uit 1950. In 1963 speelde hij de rol van de ongrijpbare juwelendief ‘Le Phantome’ in de film ‘The Pink Panther’ met Peter Sellers als Inspecteur Clouseau.

In 1958 ontving Niven een Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol in de film ‘Separate Tables’. Hij werd ook heel bekend vanwege zijn hoofdrol als cynische explosieven expert in de oorlogsfilm ‘The Guns of Navarone’. Op 29 juli 1983 overleed hij in het Zwitserse Château-d’Œx aan de neurologische ziekte ALS. Hij werd begraven op het kerkhof aldaar.

Charlie Chaplin werd op 16 april 1889 geboren in Walworth, Londen. Hij werd een van de beroemdste filmsterren ter wereld, vooral door zijn films waarin hij een zwerver, ‘The Tramp’, speelt. Hij had die rol van 1914 tot 1936 in tientallen films. Zijn grootste successen behaalde hij in het tijdperk van de ‘stomme’ film. Met zijn tegenspeelster Edna Purviance maakte hij in acht jaar tijd 35 films. Zelf regisseerde hij ook enkele films.

In 1940 maakte Charlie Chaplin zijn eerste geluidsfilm. Het was ‘The Great Dictator’, een satirische film waarin hij zelf de hoofdrol speelde van de meedogenloze fascistische dictator ‘Adenoid Hynkel’, een parodie op Adolf Hitler en hij speelde ook de rol van een vervolgde Joodse kapper. Bij de première van deze film hadden de Verenigde Staten en nazi-Duitsland formeel nog vrede. De film was een van de grootste commerciële successen. In 1964 verklaarde Charlie Chaplin dat hij de film niet zou hebben gemaakt als hij geweten had van de omvang van de gruwelen die in nazi-Duitsland hadden plaatsgevonden. Hij overleed op 25 december 1977 in het Zwitserse Corsier-sur-Vevey en ligt aldaar begraven. De foto op de postzegel van Charlie Chaplin is gemaakt door Lord Snowdon.

Vivien Leigh, geboren als Vivian Mary Hartley, was een Engelse toneel- en filmactrice. Ze kwam ter wereld op 5 november 1913 in Brits India op de campus van St Paul’s School in Darjeeling. Enkele jaren reisde zij met haar vader en moeder door Europa en leerde vloeiend Frans en Italiaans spreken. In 1931 keerde ze terug in Engeland. Vivian trouwde in 1934 met een advocaat, Leigh Holman. Ze ging toneel spelen en kreeg het advies om een artiestennaam aan te nemen. Dat werd Vivien Leigh.

Haar eerste speelfilm waarmee Vivien bekendheid kreeg was ‘A Yank in Oxford’ opgenomen in 1938. Daarvoor had zij een rol gespeeld in de film ‘Fire over England’. Beide films werden door David O. Selznick gezien en hij besloot daarop haar de rol te geven van Scarlett O’Hara in de film ‘Gone with the Wind’, geregisseerd door Victor Fleming. In die film waren andere hoofdrolspelers Clark Gable, Leslie Howard en Olivia de Havilland. De première was op 15 december 1939 en de film werd een enorm succes. Vivien Leigh overleed in de nacht van 7 op 8 juli 1967 aan de gevolgen van tuberculose. Ze is gecremeerd en haar as is verstrooid over het meertje bij haar landhuis ‘Tickerage Mill’ bij Blackboys, Uckfield, in het graafschap East-Sussex.

Alfred Joseph Hitchcock werd op 13 augustus 1899 geboren in Leytonstone, Londen. Hij wordt beschouwd als een van de beste filmregisseurs ooit vooral in het genre van de thriller. Hij heeft meer dan 50 jaar gewerkt als regisseur van stomme films en geluidsfilms. In 1925 regisseerde hij zijn eerste film: ‘The Pleasure Garden’. In 1927 volgde ‘The Lodger: A Story of the London Fog’, zijn eerste spannende film met griezeleffecten. Daarna volgden ‘Blackmail’ in 1929 als eerste geluidsfilm en ‘The 39 steps’ in 1935, een spionagefilm.

De film ‘The Man Who Knew Too Much’ werd eveneens uitgebracht in 1935, ‘The Lady Vanishes’ in 1938 en ‘Foreign Correspondent’ in 1940. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten. Zijn eerste film was ‘Rebecca’ naar de roman van Daphne du Maurier die bekroond werd met een Oscar. Zijn meest succesvolle films waren ‘Psycho’, voor het eerst te zien op 8 september 1960 en ‘The Birds’, première op 28 maart 1963. Beroemd zijn de fragmenten waarin Hitchcock zelf even is te zien aan het begin van elke film. Hij overleed op 29 april 1980 in Bel Air, Los Angeles, in de Verenigde Staten.

Een opvallende kleurverschuiving laat de postzegel van 34p zien, waarbij de kleur zilver naar beneden is geschoven.

De National Portrait Gallery hield in het kader van het Jaar van de Britse film een expositie onder de titel ‘Stars of the British Screen’. De tentoonstelling, die eerst was gehouden van 12 oktober tot 16 november 1985 in Harris Museum and Art Gallery in Preston, graafschap Lancashire, was te zien van 13 december 1985 tot 2 maart 1986 in de National Portrait Gallery in Londen. Tentoongesteld werden zo’n 150 portretten van Britse sterren van het witte doek. Het Britse Film jaar had daarmee een enorm succesvolle marketing campagne en eind 1985 was het bioscoopbezoek in het Verenigd Koninkrijk gestegen met 35%. Wat is uw favoriete speelfilm en wie is uw favoriete filmster?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)