Collect: Zwerven over Texel - Postzegelblog

Collect: Zwerven over Texel

0

Glooiende weggetjes, een vuurtoren, schapen en prachtige vergezichten. Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Texel laat alle markante plekken zien van dit geliefde Waddeneiland. Een bijzonder eiland waar de Texelaars met recht trots op zijn – en de rest van Nederland graag op vakantie gaat.

De serie Mooi Nederland 2019 staat in het teken van de (bewoonde) Nederlandse Waddeneilanden, voor velen een geliefde bestemming. Dat geldt zeker ook voor het grootste eiland Texel, dat in 1170 tijdens de Allerheiligenvloed van het vasteland werd gescheiden. Het Texelse landschap is gevarieerder dan dat van de andere Waddeneilanden, die voornamelijk uit zand- en duingebied bestaan. Waar voorheen visserij en landbouw de boventoon voerden, drijft de eilandeconomie tegenwoordig op de kurk van het toerisme. Om de sfeer te proeven en inspiratie op te doen voor de serie Mooi Nederland 2019, zwierven Carla en Ingmar Birza van Birza Design in Deventer in de meer dan zomerse zomer van 2018 rond op de vijf Waddeneilanden. “We hebben met twee verschillende camera’s gewerkt en ruim 100 gigabyte aan beeldmateriaal verzameld. Het postzegelvel is een impressie van ons bezoek aan Texel.”

Sfeerbeeld

De licht oranje achtergrond van de postzegel doet gelijk denken aan een mooie zonsondergang. Dit sfeerbeeld wordt versterkt door een aantal typisch Texelse hoogtepunten rond een blanco eilandkaart: de vuurtoren van Eierland, de ijzeren zee kaap bij het dorp Oosterend, een Texelse schapen boet en een Texels lam. “Een heel bijzonder eiland waar Texelaars terecht trots op zijn”, aldus Carla Birza. “Neem de glooiende weggetjes op de Hoge Berg tussen de tuinwallen door, de prachtige vergezichten, de bijzondere vegetatie van het kwelderlandschap de Slufter waar de zee zo naar binnenloopt en de kleiputten met water waar de schapen kunnen drinken.”

Feest der herkenning

Op de velrand loopt een grote eilandkaart van Texel onder de postzegels door. De geselecteerde foto’s vormen een feest der herkenning voor degenen die het eiland al eens bezochten. De Slufter in panorama-view, aangevuld met acht andere markante Texelse plekken en objecten, waaronder de Hervormde Kerk in Den Hoorn, De Hoge Berg (met 15 meter het hoogste punt van Texel) en de Zeemanskerk in Oudeschild. Trots wappert de Texelse vlag, met als bijschrift Groen-zwart, Texels in het hart – dat voelden ze in 1705 al. Drie kleine iconen (windsurfer, parachute-springer  en fietser) symboliseren de toeristische activiteiten op het eiland en vervolmaken het geheel. “Bij onze selectie van foto’s hebben we associatief gezocht naar afbeeldingen met een verhaal. In het concept dat we hebben gekozen, stond de vorm van het eiland centraal. Vandaar dat de kaart van Texel zowel op de postzegels als op de velrand staat”, aldus Ingmar Birza.

Opvallend detail

Linksonder op de velrand is nog een opvallend detail te zien: een windroos die het noorden aanwijst. Carla Birza: “Om de eilandkaart op het postzegelvel te laten passen, moesten we deze kantelen. De windroos geeft aan hoe Texel eigenlijk op de kaart staat. Bovendien is het een aanwijzing voor het bijzondere karakter van Mooi Nederland dit jaar, waarbij het noorden centraal staat. Daarom vormt het uitgiftejaar 2019 samen met de sorteerhaak een pijl die naar boven wijst.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 20,8 x 25,3 mm
Velformaat: 144 x 75 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 36.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van vijf postzegels in vijf gelijke ontwerpen
Ontwerp: Birza Design, Deventer
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvelletje”Mooi Nederland Waddeneilanden” bij PostNl te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Kerken VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)