In kort bestek…(136) Duitsland herdenkt de Martelaren van Lübeck - Postzegelblog

In kort bestek…(136) Duitsland herdenkt de Martelaren van Lübeck

0

Duitsland heeft – begrijpelijk – de afgelopen jaren geen aandacht besteed aan WO-I, en na 1945 nauwelijks aan WO-II. Op 10 november echter verscheen een 70c-zegel met een iets andere invalshoek waarmee de Martelaren van Lübeck worden herdacht.

De Martelaren van Lübeck waren drie rooms-katholieke priesters – Johannes Prassek, Eduard Müller en Hermann Lange – en de evangelisch-lutherse predikant Karl Friedrich Stellbrink. De vier geestelijken waren sinds 1941 nauw bevriend, wisselden informatie en ideeën uit, en werden door de nazi’s nauw in de gaten gehouden. In zijn palmzondagpreek in 1942 interpreteerde Stellbrink het Britse bombardement op Lübeck van de avond ervoor, als een teken van God.

Op 7 april 1942 werd hij gearresteerd en in de weken daarop werden ook de priesters gevangen gezet. Een jaar later stonden ze terecht en op 23 juni 1943 werden ze ter dood veroordeeld en onmiddellijk overgebracht naar de Holstenglacis-gevangenis in Hamburg waar ze op 10 november 1943 in een tijdsbestek van een kwartier werden onthoofd (guillotine). De priesters werden op 25 juni 2011 zalig verklaard.

Aanvulling reeksen

In de afgelopen maanden werden de volgende reeksen uitgebreid
13/9, Umweltschutz, 70+30c (dl. III); 13/9, Mikrowelten, 90c (dl. VI);
11/10, permanente reeks Blumen, 220c, Sempervivum sp (dl. XLV);
11/10, Deutsche Fernsehlegenden, 45c (dl. III);
11/10, Schätze aus deutschen Museen, 85c (dl. XV). Tot slot:
13/9, Tag der Briefmarke, 150 Jahre Norddeutscher Postbezirk, 70 c.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Eerste Wereldoorlog ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.