Stadhouder-koning Willem III van Oranje en koningin Mary II Stuart - Postzegelblog

Stadhouder-koning Willem III van Oranje en koningin Mary II Stuart

1

Het slot van het artikel van vorige week vormt feitelijk de opmaat van dit artikel. Het ‘contact’ tussen de oranjekleurige roggelelie en de koninklijke Oranjevorst van Engeland, namelijk stadhouder-koning Willem III van Oranje, bepaalt ieder jaar de sfeer en het Nederlandse accent tijdens de optochten van Orangisten op 2 juli in het Noord-Ierse Belfast.

Tegenstelling Willem III van Oranje en zijn schoonvader

Stadhouder Willem III van Oranje Nassau (1650 – 1702) is getrouwd met de protestantse Mary, dochter van de Engelse koning James II (Jacobus II). De koning hertrouwde op hoge leeftijd met Maria d’ Este van Modena en werd meteen daarop vurig katholiek. Hij kreeg zelfs nog een zoon, die ongetwijfeld katholiek zou worden opgevoed. Opvolging door zijn protestantse dochter Maria zou daardoor hoogstwaarschijnlijk niet door kunnen gaan. Het geduld van het protestantse deel van Engeland was uitgeput.

Willem III (stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht) kreeg in 1688 van vooraanstaande Engelse protestanten een uitnodiging om met een leger en vloot naar Engeland te komen. De Engelse opdracht luidde toen: “Jaag de katholieke koning Jacobus II (James II) weg!” Hij verdreef vrijwel zonder slag of stoot zijn schoonvader, die daarop naar zijn neef de zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk vluchtte. In 1689 kwam de ex-koning met Franse hulptroepen in het noorden van Ierland terug, waar hij een leger samenstelde met de katholieke bevolking.

 • Twee Ierse postzegels geven in 1990 aandacht aan het 300-jarig bestaan van The Battle of the Boyne en The Siege of Limerick, waarop beschieting over de rivier de Boyne op de stad Limerick wordt afgebeeld.
 • Linksboven op beide postzegels zijn Jacobus II (James II) en William III (King Bill) door twee gekruiste zwaarden met een gestrikt lint ‘verbonden’. De koppeling van ‘zwaarden-en-lint’ brengt de postzegelafbeelding op een bijzondere manier tot leven.
 • De gevolgen daarvan zijn na ruim 300 jaar nog steeds levensgroot aanwezig bij de Brexit-onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en Europa.
 • Komt er tussen Ierland en Noord-Ierland [Ulster] (op termijn) een zachte of harde grens?

In 1921 is de scheiding tussen de katholieke Ierse Vrijstaat en het protestantse Verenigde Koninkrijk (bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Ulster) tot stand gekomen.
Met deze propagandazegel wordt het duidelijk dat er vooraf al onderzoek is gepleegd over een scheiding van beide landsdelen: “De scheiding van Ierland is een misdaad tegen het internationale recht. Het moet veranderd worden. [1] scheidingsgrens, [2] meerderheid tegen de scheiding, [3] 25 % tot 50 % tegen de scheiding, [4] meerderheid voor de scheiding.
Denkt u bij deze ontwikkeling ook aan de Brexit-onderhandelingen?

Slag bij de Boyne & Glorious Revolution

Na een beleg[ering] van de omwalde, ommuurde en omgrachte plaats Limmerick en naderhand de strijd bij de rivier de Boyne bij de plaats Drogheda nabij Dublin wordt James II na een chaotisch strijd aan weerskanten van de rivier op 12 juli 1690 in het noorden van het katholieke Ierland verslagen door zijn schoonzoon Willem.
In het jaar daarop werden Willem III en Mary II in de Anglicaanse kerk tot koning en koningin van Engeland, Wales, Ierland en Schotland gekroond. De verdrijving van de katholieke koning en de handhaving van de hervormde godsdienst in Groot-Brittanië staat er bekend als de ‘Glorious Revolution’.
In het noorden van Ierland was het meeste verzet tegen de Engelse overheersing. Teneinde deze tegenstand te breken, vestigden zich er veel Engelse en vooral Schotse boeren. De landerijen van de Ieren werden daarbij in beslag genomen.

Willem III van Oranje Mary II van Engeland

Koning Willem III van Oranje stierf in 1702 kinderloos. Hij is in de Westminster Abby in Londen begraven. Daarmee is hij is een van de weinige Oranjes die niet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft is bijgezet.
De erfopvolging in Engeland werd geregeld via een zuster van Mary. Onder het bestuur van deze zuster, Anna, werd Engeland in de 18e eeuw (Engelse Gouden Eeuw) een toonaangevende natie. Daarmee was de Gouden Eeuw (17e eeuw) van ons voorbij. De Eeuw van Verval begon toen in ons land.

Deze voor de Engelse protestanten (Anglicanen) belangrijke overwinning wordt ieder jaar op 2 juli nog steeds in Noord-Ierland (Ulster) herdacht door Oranjemarsen van de ‘Orangisten’ (protestantse broederschap). Tot voor enkele jaren gingen deze marsen nog gepaard met opstootjes en aanslagen door katholiek gezinde wijken van Belfast.

De oranje gekleurde roggelelie is in Noord-Ierland (Ulster) nog erg populair als politiek symbool. De bloem bloeit er alleen in protestantse tuinen. Op 2 juli (herdenkingsdag van de Slag aan de Boyne in 1691) speelt de bloem nog een opvallende rol in de optochten van de Orangisten!

 

Beeldvorming relatie Huis van Oranje en roggelelie

De aanwezigheid van het rood, wit, blauw op de drie Natuur en Milieu-postzegels (nvph 1601/03), in de cirkelvorm en Latijnse bloemennaam-aanduiding van het roggelelie-velletje (nvph 1604) verwijst met behulp van ‘kleur-speling’ naar het verband tussen de oranjekleurige roggelelie en het Huis van Oranje, zoals schilder Jan Davidsz de Heem (1606 – 1683/84) dat op het schilderij ‘Guirlande met portret 10-jarige Willem III van Oranje’ ook ‘verheerlijkend’ en op koninklijke wijze heeft verbeeld.

Tegenwoordig wordt in Noord-Ierland deze verbondenheid op actieve en betrokken wijze nog uitgedragen in de (omstreden) Oranje-marsen van de Orangisten op 2 juli in het Noord-Ierse Belfast.

Bronnen: De Volkskrant, 04 juli 2018, Patrick van IJzendoorn, PostNL, B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Frankrijk Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • Franc Rossi op 9 december 2018 om 13:08

  Sir Paul McCartney zong het al jaren geleden met zijn Wings.
  “Give Ireland back to the Irish”
  Misschien ook wel de oplossing voor het Brexit probleem.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)