De Londense politie - Postzegelblog

De Londense politie

0

Het jaar 1829 was voor de stad Londen een bijzonder jaar. In dat jaar werd de ‘Metropolitan Police Act’ van kracht waardoor een formele politiemacht kon worden opgericht. Voor de Royal Mail was dat aanleiding om het 150-jarige bestaan van de Londense politie te herdenken met de uitgifte van een serie van vier postzegels op 26 september 1979. De postzegels werden ontworpen door Brian Sanders.

Wie naar Londen gaat ontmoet vaak een politieagent in zijn zwarte uniform en met een karakteristieke helm op zijn hoofd. In de volksmond worden dat ‘bobbies’ genoemd. Maar waar komt die bijnaam vandaan? Dan gaan we terug naar 1829 toen de Londense politiemacht werd opgericht. Het was op initiatief van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Sir Robert Peel, die grondlegger was van de ‘Metropolitan Police Act’. Daarvóór werd de openbare orde in stand gehouden door nachtwakers, lokale agenten die werden gekozen door de bevolking en soldaten in rode jassen.

Robert Peel gaf zijn politiemacht standaard zwarte jassen en een lange wollen hoed alsmede een soort wapenstok en een fluitje. Deze politiemensen moesten regelmatig door de straten lopen om het vertrouwen te winnen van de lokale bevolking. Ze werden al snel ‘Peelers’ genoemd naar Robert Peel, later ‘bobbies’, de populaire bijnaam van Sir Robert Peel. De zwarte jassen werden al snel vervangen door zwarte uniformen en de wollen hoeden door helmen, de ‘custodian helmet’. Nu een bekend gezicht in de straten van Londen: de ‘city police constable’.

De politie heeft ook een bewakingsfunctie. Een van de meest bekende is de politieman die altijd te vinden is bij de voordeur van de ambtswoning van de Britse premier, Downing Street 10. Deze deur is de meest gefotografeerde deur ter wereld. Tegenwoordig niet meer te benaderen vanwege de grote toegangshekken die aan beide zijden van de straat zijn geplaatst.

Als weggebruiker in Londen komt men soms in een situatie terecht waarbij verkeersregelaars de stroom voertuigen, fietsers en voetgangers in goede banen moet leiden. Bijvoorbeeld na een verkeersongeval. In Londen wordt dit veelal gedaan door politieagenten in uniform voorzien van een knalgroengeel reflecterend vest.

Op de prentkaart een politieman als verkeersregelaar in 1920. De armband om zijn linker onderarm gaf aan dat hij ‘in dienst is’ en de ‘arm van de wet’ vertegenwoordigde. Deze armband werd gedragen van 1830 tot 1968 en had verticaal gestreepte smalle banen in de kleuren wit en blauw. Een politieman in een hogere rang droeg de armband rechts. Daar komt het spreekwoord ‘de sterke arm der wet’ vandaan. In 1920 ook al een uitdrukking die toen bestond.

De zogenoemde ‘bereden politie’ in Londen bestaat al heel lang. De ‘Metropolitan Police Mounted Branche’ werd opgericht in 1760 en werd later omgevormd tot de Bow Street Horse Patrol. Het doel was toen de controle over de tolwegen die naar Londen liepen. Nu worden de paarden vooral gebruikt om de orde te handhaven bij grote evenementen en voetbalwedstrijden. Met de politie te paard kan men grote menigten controleren op eventuele incidenten.

Het patrouilleren in de openbare parken behoort eveneens tot het takenpakket van de bereden politie. Elke ochtend word de aflossing van de wacht, de Royal Guard bij Buckingham Palace, begeleid door de politie te paard. Doordat de politiemannen en vrouwen hoog boven het publiek uitsteken hebben zij een goed overzicht op eventuele onregelmatigheden die zich kunnen voordoen. Ook kunnen de paarden een afschrikwekkend effect hebben.

De ‘Thames Division’ is een onderdeel van de Londense Metropolitan Police en is ontstaan uit de Marine Police Force. De Thames Division werd opgericht in 1839 om diefstal van lading uit de dokken van Londen te voorkomen. Dit politieonderdeel wordt ook wel ‘Thames River Police’ genoemd.

De politiepatrouilles werden eerst met roeiboten gedaan, zoals op bovenstaande prentkaart uit 1904 is te zien. In 1910 werden de eerste motorschepen door de rivierpolitie in gebruik genomen. Tegenwoordig worden de politiepatrouilleboten naast politiemensen ook bemand door douaneambtenaren om binnenkomende schepen bij de dokken te controleren op het invoeren van nagemaakte producten, drugs en verstekelingen. Maar het gebeurt ook wel eens dat een dronken schipper wordt aangehouden wegens gevaarlijk vaargedrag.

Maar waar komt de term Scotland Yard, zoals de politiemacht van Londen wordt genoemd, vandaan? Deze naam is afgeleid van de achteringang van het hoofdkwartier van de Metropolitan Police op Whitehall Place. Die achteringang lag aan een straat met de naam Great Scotland Yard. De achteringang was tevens de ingang voor het publiek! Net als Wall Street de benaming kreeg voor het financiële district in New York werd ‘Scotland Yard’ het synoniem voor de politie activiteiten in Londen. Toen het hoofdkwartier in 1890 verhuisde naar een nieuw gebouw aan het Victoria Embankment verhuisde de naam Scotland Yard mee en werd ‘New Scotland Yard’. New Scotland Yard beheert het Crime Museum, opgericht in 1875, dat tot voor kort het ‘Zwarte Museum’ werd genoemd. In dit museum zijn vele voorwerpen te zien die te maken hebben gehad met misdaden gepleegd in Londen. Helaas niet toegankelijk voor toeristen. Maar u kunt wel naar het City of London Police Museum te bereiken via de ingang van de bibliotheek van de Guildhall, Aldermanbury, Londen. Gratis toegang.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Musea PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)