Collect: Het mysterie van de natuur verbeeld door paddenstoelen - Postzegelblog

Collect: Het mysterie van de natuur verbeeld door paddenstoelen

0

Op het vierde postzegelvel in de serie Beleef de natuur zijn in Nederland voorkomende padden-stoelen afgebeeld. Hoewel de soorten niet naast elkaar in hetzelfde bos voorkomen, geeft dit postzegelvel toch die indruk.

Paddenstoelen hebben iets mysterieus. Een groot deel van het jaar lijken ze niet of nauwelijks aanwezig, maar onder de grond bevinden zich schimmels die van de ene op de andere dag uitgroeien tot paddenstoelen. En binnen een  kort tijdsbestek zijn ze ook weer verdwenen. Door deze snelle groeiwijze en door de grillige vormen en kleuren, wer-den ze vroeger geassocieerd met tovenarij en heksen. Inmiddels weten we veel meer over het ontstaan en de functie van paddenstoelen.

Najaar

Het postzegelvel Beleef de natuur – paddenstoelen verschijnt logischerwijs in het najaar, het jaargetijde waarin pad-denstoelen vooral voorkomen. Dat komt doordat de grond dan nog warm is van de zomer en het over het algemeen ook vochtig is. Daarnaast leven paddenstoelen van de afbraak van levend en dood materiaal, zoals gevallen blade-ren.

Geur

Ontwerper Frank Janse gebruikt in zijn gelaagde ontwerp een combinatie van cirkels om het dynamische en organi-sche van de natuur te laten zien. “Zo kon ik het statische grid van het postzegelvel doorbreken. Ik koos voor ronde natuurlijke vormen, omdat ik zintuiglijke waarneming associeer met rond. Denk maar aan ronde ogen en ronde smaakpapillen. Tot slot heb ik een laag toegevoegd met andere beelden van paddenstoelen, in wit. Daardoor komt er meer nadruk te liggen op de structuur, de vorm en de diversiteit van de paddenstoelen.” De postzegels tonen de paddenstoelen met veel details. Ze komen tot leven op een achtergrond met diverse tinten bruin en groen, alsof je je in het bos waant. Je zou de paddenstoelen bijna kunnen ruiken…

Technische gegevens

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 315.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in tien verschillende ontwerpen
Ontwerp: Frank Janse, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)