Collect: Groenten groeien op het postzegelvel - Postzegelblog

Collect: Groenten groeien op het postzegelvel

0

Niet voor niets heet het postzegelvel Mijn groentetuin. Overal in Nederland zijn mensen trots op hun tuin, het werk en de opbrengst. Dat stralen de postzegels uit. Van links naar rechts zien we zes verschillende groenten ontkiemen, groeien en de oogst.

Op het postzegelvel Mijn groentetuin staan zes foto’s van zes verschillende groentesoorten: eikenbladsla, aubergine, venkel, radijs, zoete aardappel en raapstelen. De groenten zijn vanuit verschillende standpunten gefotografeerd. Op de postzegels is geen lucht te zien, het gaat puur om de grond, de planten en de opbrengst. Je ziet de gewassen groeien, net als het woord land in  de typografie. In de tekst Nederland 2018 neemt het woord land een steeds belangrijkere rol in. De ontwerpers, Anne-Marie Geurink en Annelou van Griensven van de Vormforensen uit Arnhem, hebben op verschillende manieren geprobeerd de groenten in beeld te brengen. “Zo zijn we eerst op volkstuinen gaan fotograferen. Dat leidde tot interessante beelden van soms prachtig verloederde tuinen, maar niet tot de trots waarnaar we op zoek waren. Ook hebben we hier in de studio groenten gefotografeerd, maar dat resultaat was weer te steriel.”

Keuze genoeg

Uiteindelijk zijn de foto’s gemaakt bij een biologisch-dynamische boer in Duiven. De boer op de Horsterhof verbouwt meer dan tachtig verschillende soorten groenten, dus er was keuze genoeg. Geurink: “We hebben eerst gekeken naar wat mooi is om af te beelden. Pastinaken vielen bijvoorbeeld af, wij vinden die niet mooi. Spruitjes zijn weer te klein om goed af te beelden. We hadden prachtige beelden van oranje pompoenen en roze radijzen, maar dat paste toch weer niet bij de basiskleuren bruin en groen. Om die kleuren draait het tenslotte in een groentetuin.” Naast vorm en kleur is er in de keuze van de groenten ook rekening gehouden met variatie en de plek die ze inne-men in de keuken. De zoete aardappel is hip, de raapstelen relatief onbekend en de venkel wordt steeds populairder.

Aan de slag

De groenten zijn gefotografeerd zoals ze groeien op de boerderij. Van Griensven: “Er is niets in scène gezet of aangeharkt. We willen  de schoonheid laten zien van de dingen zoals ze zijn. Hooguit is een blad iets anders gelegd om bijvoorbeeld de aardappel beter in beeld te kunnen brengen. Ook het kleine gele mesje waarmee de raapstelen worden afgesneden, lag daar al.” Op de velrand staat van elke soort een zaai- en oogstkalender, zowel voor het telen in de kas als in de volle grond. Wellicht een mooi begin om zelf aan de slag te gaan met het verbouwen van eigen groente.

Klik hier om het postzegelvel”Mijn Groentetuin” te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)