Collect: Hallo Meneer de Uil! - Postzegelblog

Collect: Hallo Meneer de Uil!

0

Dit najaar herleeft het Grote Dierenbos in Fabeltjesland: vijftig jaar na de eerste uitzending keert het kinderprogram-ma De Fabeltjeskrant terug op de Nederlandse televisie. Een digitale animatie die de hoofdfiguren zo goed mogelijk nabootst. De kinderpostzegels 2018 staan geheel in het   teken van deze geliefde poppenserie. Kijkbuiskindertjes opgelet!

Wie kent ze niet? Meneer de Uil, die elke dag het nieuws voorleest uit De Fabeltjeskrant, Lowieke de Vos, de pinnige Juffrouw Ooievaar. En al die andere personages, zoals de bezorgde Myra en Martha Hamster, Bor de Wolf, eigenaar van het Praathuis, Meneer de Raaf, de gemoedelijke broers Ed en Willem Bever en natuurlijk Zoef de Haas en Truus de Mier. De eerste uitzending was op 29 september 1968, de laatste op 4 oktober 1992. In totaal werden er maar liefst 1.640 afleveringen gemaakt. In 2005 werd de serie verkozen tot beste kinderprogramma aller tijden. Dit najaar, vijftig jaar na dato, komt er een vervolg op de tv-serie. Rubinstein Pictures verwierf de rechten en maakte een digitale animatie die het uiterlijk van de vroegere poppenserie zo goed mogelijk nabootst. De hoofdpersonen zijn nu terug te vinden op de Kinderpostzegels 2018.

Veel positiviteit

De beelden uit de nieuwe tv-serie vormden de basis voor het nieuwe postzegelvel, dat vijf postzegels telt: vier op normaal formaat en één dubbel zo groot. De vier kleinere postzegels bevatten miniscènes met steeds twee figuren uit De Fabeltjeskrant, voorzien van verschillende objecten. De presentator, Meneer de Uil, staat in al zijn glorie op de grote postzegel in het midden van het postzegelvel. Verder blijkt het weer goed toeven in het Grote Dierenbos, de lucht is helderblauw. “Hartstikke leuk onderwerp, hartstikke mooi gemaakt. De Fabeltjeskrant is natuurlijk een instituut, veel mensen hebben er mooie herinneringen aan”, aldus Jeroen den Tex, directeur van Stichting Kinderpostzegels Nederland. “Een prachtig thema dat op kinderen is gericht, met heel veel positiviteit. Net zo positief als alle schoolkinderen die straks de deuren langsgaan om andere kinderente helpen.”

Fris en helder

Grafisch ontwerper Sandra Smulders (1974), die eerder dit jaar voor PostNL de eerste vellen met persoonlijke postzegels voor een postzegelserie met 25 figuren uit De Fabeltjeskrant ontwierp, ging aan de slag met het thema De Fabeltjeskrant 50 jaar. “Als kind keek ik vroeger altijd naar De Fabeltjeskrant. Natuurlijk keren de vertrouwde  figuren uit het Grote Dierenbos terug en zie je dezelfde karaktersweer. Maar dankzij de nieuwe animatietechnieken is het een veel  vloeiender, fris en helder tv-programma geworden. Supercool, echt van deze tijd.” Aan de hand van ruim zestig stills met 3D-artwork in lage resolutie uit de pilotfi lm, ontwierp Smulders het completepostzegelvel – waarbij ook elke postzegel apart een krachtig beeld oplevert. “Het thema is picknicken, waar ook de pilotaflevering over gaat. Het was nog een heel gepuzzel om alle figuren uit de bestaande beelden te halen en zo te combineren dat het lijkt alsof de illustratie op het postzegelvel één geheel is. Daarom heb ik soms de afgebeelde karakters laten doorlopen op de naastgelegen  postzegel en de velrand.”

Megatrots

Smulders werkte simultaan aan het ontwerp voor de kinderpostzegels en de serie persoonlijke postzegels. De eerste daarvan, met Meneer de Uil, verscheen op 23 juli van dit jaar. “Op de persoonlijke postzegels overheerst de nostalgie door terug te blikken op De Fabeltjeskrant van de jaren zestig en zeventig. Compleet met de vilten poppen en gedempte kleuren uit die tijd. Maar op de kinderpostzegels krijgen de nieuwe animaties ruim baan, met de felle, heldere kleuren van nu. En als straks mijn dochter Jaade met mijn ontwerpen langs de deuren gaat, ben ik natuurlijk helemaal megatrots.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 36 x 25 mm en 36 x 50 mm
Velformaat:   144 x 75 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 2.305.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van 5 postzegels in 5 verschillende ontwerpen
Ontwerp: Sandra Smulders, Vormgoed, Gouda
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

Klik hier om het “Postzegelvel Kinderpostzegels 2018” te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)