In kort bestek…(125) Magnus Hirschfeld, voorvechter van Das dritte Geschlecht herdacht - Postzegelblog

In kort bestek…(125) Magnus Hirschfeld, voorvechter van Das dritte Geschlecht herdacht

0

In Duitsland verscheen 12 juli een 70c-zegel, die zelfs daar als zeer bijzonder wordt ervaren. De zegel met daarop in regenboogkleuren de geslachtssymbolen herdenkt Magnus Hirschfeld (1868-1935), arts, schrijver, seksuoloog en voorvechter van de emancipatie van homoseksuelen. Hij begon al eind 19e eeuw met de strijd voor afschaffing van Paragraaf 175 van het Wetboek van Strafrecht, die de ’widernaturliche Unzucht’ tussen mannen bestrafte, en in 1901 verscheen de brochure ’Was muss das Volk vom Dritten Geschlecht wissen!’

Vervolging

In 1919 stichtte Hirschfeld het Institut für Sexualwissenschaft, dat in 1933 door de nazi’s werd geplunderd. Kort daarop werd Paragraaf 175 aangescherpt, en stuurden de nazi’s homoseksuele mannen naar concentratiekampen waar duizenden van hen werden vermoord.

In 1994 werd Paragraaf 175 pas aangepast. Hirschfelds leven werd in 1999 verfilm en ging in roulatie met als titel ’Der Einstein des Sex’. De zegel werd op 19 juli in het Berliner Centrum Judaicum in samenwerking met de Bundesstiftung Magnus Hirschfeld door de Duitse staatssecretaris van Financiën gepresenteerd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel