Shakespeare, zijn 400ste geboortedag - Postzegelblog

Shakespeare, zijn 400ste geboortedag

0

De bekendste Engelse dichter, schrijver van drama’s en komedies, daarbij ook toneelspeler, was William Shakespeare. Hij werd geboren in april 1564 te Startford-on-Avon en trouwde op 18-jarige leeftijd met Anne Hathaway. Zij kregen drie kinderen, Susanne en de tweeling Hamnet en Judith. Tussen 1585 en 1592 bouwde hij zijn carrière op in Londen als toneelspeler en schrijver. De meeste van zijn bekende werken schrijf hij tussen 1589 en 1613. Hij vestigde zich weer in Stratford-upon-Avon waar hij op 23 april 1616, slechts 52 jaar oud, overleed.

De Britse Royal Mail gaf op 23 april 1964 een serie van vijf postzegels uit gewijd aan deze beroemde persoon. Het was de eerste serie Britse postzegels die niet gewijd waren aan een persoon van Koninklijke bloede maar aan een ‘gewone burger’. Daarvoor werd speciale toestemming verleend door Koningin Elizabeth II. Verschillende ontwerpers werden uitgenodigd om ontwerpen in te dienen, zoals o.a. George Chapman, Shirley Thompson, Michael Goaman, Reynolds Stone en de drukkerijen Harrison and Sons Ltd en Bradbury Wilkinson & Co.

David William Gentleman kreeg de opdracht om de definitieve ontwerpen te maken voor vier postzegels. Hij werd op 11 maart 1930 geboren in Londen en studeerde voor illustrator aan het Royal College of Arts. Hij kreeg les van Edward Bawden (die ook opdracht had gekregen om postzegels te ontwerpen voor Shakespeare) en John Nash. Hij zou in totaal 103 postzegels ontwerpen voor de Britse Post Office.

Op de postzegel van 3D is de Midzomernachtsdroom van Shakespeare, een romantische komedie afgebeeld. Twee acteurs spelen de rol van Puck en Bottom zien, twee figuren uit het toneelstuk. De afbeeldingen van Puck (links) en Bottom (rechts) zijn oorspronkelijk vervaardigd uit houtsneden. De postzegel van 6D toont de nar ‘Feste’ uit ‘Driekoningenavond’. De Engelse titel van het toneelstuk is ‘Twelfth Night, or What You Will’, eveneens een romantische komedie, geschreven tussen 1599 en 1601.

Het wereldberoemde ‘Romeo en Julia’ is verbeeld op de postzegel van 1/3D. Het is een tragedie over de onmogelijke liefde tussen Juliet Capulet en Romeo Montague, twee geliefden uit elkaar vijandig gezonde families in Verona, Italië. De balkonscene is het meest verbeeld in tekeningen, schilderijen en boeken.

De vierde postzegel in de waarde van 1/6D is een scene uit Henry V, een historisch toneelstuk geschreven in 1599. Het stuk is gebaseerd op het leven van de Engelse koning Henry V gedurende de honderdjarige oorlog, na de Slag bij Agincourt op 25 oktober 1415 tegen het leger van Karel VI van Frankrijk. Henry V knielt in gebed aan de vooravond van de slag. Het Engelse leger versloeg de Fransen. De vier zegels werden gedrukt door Harrison.

Oorspronkelijk was de afbeelding gebaseerd op Othello, maar werd gewijzigd in Hamlet. Om de keuze te kunnen maken werd van zowel Othello als Hamlet in november 1963 kleurproeven vervaardigd door Bradbury Wilkinson. De postzegel werd ontworpen door Christopher Ironside. Hamlet is een Deense prins. De tragedie werd geschreven tussen 1600 en 1602 en is vooral bekend door de zin: ‘to be, or not to be’ uitgesproken door Hamlet. De vader van Hamlet, koning van Denemarken, werd vermoord door zijn broer Claudius die daarna zelf koning werd en trouwde met de weduwe van zijn eigen broer. Op de afbeelding zit Hamlet op een graftombe met in zijn hand het doodshoofd van Yorvick, de dode hofnar van de koning.

Op de postzegel van 6D zijn enkele bekende fouten te vinden. Een van die fouten is de gebroken letter H van de postzegel rechtsonder.

 

 

Een andere fout is het ontbreken van een plank op de onderste zegel van het paartje. Verder bestaat de zegel van 2/6D in twee verschillende tinten grijs-zwart, waarbij de lichte variant het zeldzaamst is. De vier postzegels ontworpen door David Gentleman zijn door Harrison gedrukt op gewoon papier. Daarnaast zijn deze vier zegels gedrukt met als opdruk drie fosforbanden ten behoeve van de automatische postsortering.

Het vignet voor de officiële eerstedag envelop werd ontworpen door David Gentleman nadat deze was goedgekeurd in december 1963. In het oorspronkelijke ontwerp had hij een portret van Shakespeare in het middenstuk opgenomen maar in de uiteindelijke versie werd theater ‘The Globe’ afgebeeld. Deze afbeelding was afkomstig van een gravure vervaardigd door Wenceslas Hollar, een etser uit Bohemen die zich in Engeland had gevestigd. De afbeelding was slechts een detail van een grotere gravure, de ‘Long View of London from Bankside’.

Naast de vijf postzegels werden twee luchtpostbladen verkrijgbaar gesteld met op de achterzijde afbeeldingen van het theater in Stratford-upon-Avon (achtergrond Shakespeare roze) en een met scenes uit verschillende toneelstukken (achtergrond Shakespeare groen).

Een briefkaart met een waarde van 2½D uit 1957 komt voor met een (waarschijnlijk) particuliere bedrukking met een afbeelding van het geboortehuis van Shakespeare in Startford-upon-Avon.

Naast de Britse serie postzegels en luchtpostbladen gaf een aantal koloniën ook postzegels uit gewijd aan de 400ste geboortedag van William Shakespeare. Het ontwerp was voor die gebiedsdelen gelijk voor de postzegels, een zogenoemde koloniale omnibus uitgifte. Het waren Antigua (voorbeeld), Bahamas, Bechuanaland, Cayman Islands, Dominica, Falkland Islands, Gambia, Gibraltar, Montserat, St. Lucia, Turks & Caicos Islands en Virgin Islands. Twaalf in totaal.

Maar ook andere landen deden mee. Zoals Rusland, Roemenië, Hongarije, Cyprus, de Duitse Democratische Republiek, Tsjecho-Slowakije en de Verenigde Staten (waar ook een stad bestaat met de naam Stratford). In latere jaren verschenen nog veel meer postzegels met de afbeelding van Shakespeare. Om een mooie thematische verzameling op te bouwen. Verzamelt u ook thematisch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Antigua & Barbuda Groot Brittannië Boeken Koningshuizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)