Collect: Getekende plattegronden vol informatie - Postzegelblog

Collect: Getekende plattegronden vol informatie

1

Op de laatste twee postzegelvellen in de serie Mooi Nederland 2018: stadspoorten laat tekenaar Jan Rothuizen zien wat hij rond de stadspoorten van Zierikzee en Culemborg voor een indrukken heeft verzameld. Het verzamelvel maakt de serie compleet.

De  getekende  plattegronden op de postzegelvellen zitten boordevol informatie.  Tekenaar Jan Rothuizen in de zomer bezocht de steden voor de Mooi Nederland-serie in de zomer en legde contact met de mensen op straat. Rothuizen: “Door het mooie weer is er meer volk op straat. Contact leggen gaat meestal gemakkelijk. Ik hoef alleen uit te leggen wat ik doe en belangstelling te tonen voor de stad. Mensen zijn zó begaan met de plek waar ze wonen. Ze weten ontzettend veel en vertellen de mooiste verhalen.” De indrukken en gesprekken, aangevuld met foto’s, gaan mee terug naar de studio, waar Rothuizen ze uitwerkt tijdens het tekenen. Rothuizen: “Het is allemaal echt wat er staat. Het is een tekening als documentaire, ik hoef niets te verzinnen.”

Zierikzee en Culemborg

Rothuizen vond Zierikzee een aangename plek om te verblijven. De stad heeft veel monumenten en zelfs drie stadspoorten. De op de postzegel afgebeelde Nobelpoort is de oudste, maar ook de minst bekende stadspoort van Zierikzee. Reden voor de tekenaar om juist deze poort te kiezen: “De achteringang van Zierikzee.” De Binnenpoort van Culemborg is de enig overgebleven stadspoort van de zeven poorten die vroeger onderdeel waren van de ommuring van het oudste stadsdeel. De poorten sloten vroeger om 22:00 uur, wat tien minuten daarvoor werd aangekondigd door het luiden van klokken. Op dit tijdstip hoor je nog steeds het zogenaamde ‘papklokje’.

Verzamelvel

Op het verzamelvel zijn vijf stadspoorten te zien: naast die van Zierikzee en Culemborg ook de Lekpoort van Vianen, de Gevangenpoort uit Bergen op Zoom en de Hattemse Dijkpoort. Jan Rothuizen heeft rondom de postzegels op het verzamelvel een ‘nieuw’ stadje getekend, met wetenswaardigheden over de vijf stadspoorten en een paar andere observaties van zijn reis langs de vijf mooie Nederlandse steden.

TECHNISCHE GEGEVENS

Postzegelformaat: 20,8 x 25,3
Velformaat: 144x75mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Drukkleuren: zwart, blauw en rood
Oplage: 2×46.000 vellen (Zierikzee en Culemborg)
Verschijningsvorm: twee vellen van vijf postzegels in vijf gelijke ontwerpen
Ontwerp: Jan Rothuizen, Amsterdam
Typografie: Soeraya Siemons, ‘s-Hertogenbosch
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvelletje “Mooi Nederland 2018: stadspoorten” te bestellen bij PostNL!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)