Robin Hood - Postzegelblog

Robin Hood

2

Wie is er niet groot mee geworden? Robin Hood, de man die boven de wet stond. Hij stal van de rijken en schonk het aan de armen. Een Engelse volksheld bekend uit oude legenden en balladen. Samen met zijn volgelingen, de ‘Merry Men’ woonde hij in Sherwood Forest (Nottinghamshire). De titel merry men werd gegeven aan volgelingen van een ‘vogelvrijverklaarde’ zoals Robin Hood. Het is nooit duidelijk geworden of Robin Hood echt heeft bestaan. In officiële documenten is niets te vinden.

Er is wel sprake van drie figuren die mogelijk de inspiratiebronnen vormen voor de legende. Sherwood Forest stond bekend als toevluchtsoord voor vogelvrijverklaarden. Ze zetten valstrikken uit om bij anderen de indruk te wekken dat het bos behekst zou zijn. Ten tijde van de balladen waar Robin zijn bekendheid aan ontleent, werd de longbow, Robins voornaamste wapen, nog niet in Engeland gebruikt. De meest aannemelijke versie van het verhaal speelt ten tijde van Koning Richard Leeuwenhart, die op kruistocht is terwijl zijn broer Jan Zonder Land als tiran over Engeland heerst. De plaatselijke sherrif van Nottingham speelt een belangrijke rol als tegenstander van de vrijbuiters, maar later misbruikt hij zijn positie als hij zich ten koste van anderen wil verrijken en hoge belastingen wil heffen. De oudste aantekeningen over Robin Hood zijn niet te vinden in historische geschriften en ook niet in de balladen. Het zijn meer raadselachtige vermeldingen in andere werken. Vanaf 1227 komen namen als Robinhood, Robehod en Hobbehod voor in diverse Engelse gerechtsgeschriften, tussen 1261 en 1300 wordt acht maal melding gemaakt van ene Rabunho in heel Engeland, van Berkshire tot in het zuiden van York. In 1439 valt de naam Robyn Hude. De eerste literaire beschrijving komt voor in Williams Langland’s vertellingen over Piers Plowman (1377). Ook over de locaties waar Robin en zijn kornuiten zich zouden hebben opgehouden, verschillen de meningen. Er blijven drie namen bestaan die zouden voldoen aan het profiel van Robin Hood: Fulk Fitzwarin, Robert van Locksley en Robert van Huntington, maar ook hier ontbreken de bewijzen. De bekendste namen uit het groepje merry men rondom Robin waren: Little John, de ‘geestelijke’ Friar Tuck, Will Scarlet, Alan-a-Dale, de minstreel, Much the Miller’s son en natuurlijk Maid Marian. Schurk en medestrijder van de tegenpartij is Sir Guy of Gisbourne, die in de verschillende legenden een rol speelt.

Is het niet fantastisch dat een held die mogelijk nooit bestaan heeft, zo’n grote rol is gaan spelen in de geschiedenis? Toen Walter Scott zijn ‘Ivanhoe’ schreef, gaf hij Robin Hood daarin ook een rol. Shakespeare was tevens in de ban van de middeleeuwse held en gaf hem een rol in ‘The two gentlemen of Verona’ en noemde hem in ‘As you like it’. De Franse schrijver Alexandre Dumas (o.a. ‘Drie Musketeers’) gaf Robin de hoofdrol in ‘Prins der Dieven’ (1872) en ‘Robin Hood de vogelvrijverklaarde’ (1873).

Scheepspostkantoor MS Robin Hood

 

De boom in onderstaand stempel is de ‘Grote Eik’ bij het plaatsje Edwinstowe midden in Sherwood Forest. Het was de schuilplaats waar Robin en zijn merry men sliepen.

Een Brits legerbataljon, opgericht in Nottingham in 1859 kreeg de naam The Robin Hood Battalion. In 1992 werd dit een onderdeel van The Sherwood Foresters (Nottinghamshire and Derbyshire Regiment). De bekende voetbalclub Notts County heeft Robin Hood met pijl en boog als zijn logo.

Tijdens het McCarthy tijdperk in de VS besloten de republikeinse leden van de Indiana Textbook Commission in 1953 alle boeken over Robin Hood op school te verbieden. Hij zou een communist zijn, omdat hij stal van de rijken om het aan de armen te geven.
Al vanaf de middeleeuwen worden tijdens de May Day Games festiviteiten georganiseerd rondom de persoon van Robin Hood en zijn merry men. Ook dit jaar kunt u weer naar het Robin Hood Festival in Sherwood Forest Country Park, Sherwood Forest. Van maandag 27 augustus – zondag 2 september 2018. Toegang gratis.

Wie durft er nog te beweren dat Robin Hood slechts een legende is?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)