Nationale Molendag op 12 en 13 mei 2018 - Postzegelblog

Nationale Molendag op 12 en 13 mei 2018

1

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt de 46e Nationale Molendag gehouden. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar!

Beelden zeggen meer dan tekst, daarom alleen mooie ontwerpen van molenzegels. Maar het is nog beter om de molendagen te bezoeken en ze in het echt te zien werken !

Ontwerpfase zegel 6ct

Definitief ontwerp zegel 6 ct (1962)

 

De molens van Nederland maken deel uit van het culturele erfgoed in ons land en worden in het algemeen goed tot zeer goed onderhouden. Bovendien is Nederland erg trots op zijn molens. Ze dienden voor het zagen van hout, voor het produceren van wol, verf en papier of om graan, mosterd of andere producten te maken. Veel werd de molen toegepast bij het waterbeheer.
Verschenen ter gelegenheid van het 30e Nederlands Film Festival 2010 een speciale lenticulaire postzegel ontworpen door Kesselskramer, Anton Corbijn en Carice van Houten. Als je goed kijkt dan heb je voor ruim 1 seconde een film op een postzegel!
De zegel is een hommage aan de Nederlandse film, het Nederlandse landschap en refereert aan de Kinderpostzegel 1951 (ontworpen door Cas Oorthuys). Zie de overeenkomsten van beide ontwerpen. Zowel Corbijn als Oorthuys zijn bekende fotografen.

In september 2005 gaven Nederland en China gemeenschappelijke zegels uit met als thema ‘Watermanagement’. De reden was dat TNT en China Post een overeenkomst hadden gesloten voor het vervoeren van internationale pakjes.

PostNL gaf in 2015 een boekje cadeau bij aankoop van zegels boven een bepaalde waarde. Prachtige foto’s van twaalf molens van drie fotografen.

Op 17 juni 2013 kwam een prachtige velletje molens uit van striptekenaar Joost Veerkamp.

De klassiekers onder ons, de zomerzegels van 1963.

En tenslotte mijn favoriet de Mondriaan molenzegel van 1994. Het schilderij Molen uit 1911 (uit zijn Domburgse periode) is het voorbeeld geweest voor het ontwerp van de postzegel. Het werk is onderdeel van de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Uit de serie Mondriaan zegels (1994)

Molen (1911)

 

Meer info

https://www.molens.nl/event/nationale-molendag-2018/
https://www.molens.nl/nationalemolendag/
http://www.postzegelblog.nl/author/bert-eerland/
http://www.postzegelblog.nl/2010/09/02/filmpostzegel-ruim-een-seconde-film-op-postzegel/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Nederland Kinderpostzegels SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 11 mei 2018 om 08:54

    Ik hoorde pas een leuke Leidse legende over de molens. Tijdens het beleg van Leiden door de Spanjaarden in 1574, was op een gegeven moment het graan op. Het stadsbestuur gaf de molenaars echter opdracht, om toch de molen te laten draaien. Hiermee wilden ze de Spanjaarden in de maling nemen, dat er nog volop graan zou zijn. Men noemde dit “voor de prins draaien”. Met de prins werd Willem van Oranje bedoeld, die beloofd had dat hij Leiden zou bevrijden. Dat gebeurde op 3 oktober 1574 door de Watergeuzen, in opdracht van Willem van Oranje.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)