Collect: Fokke & Sukke: nieuwe kaders voor de Persoonlijke Postzegel - Postzegelblog

Collect: Fokke & Sukke: nieuwe kaders voor de Persoonlijke Postzegel

0

Sinds 2003 biedt PostNL de mogelijkheid om Persoonlijke Postzegels te maken. Vijftien jaar later lanceren Fokke & Sukke de nieuwe kaders, met een nieuwe typografie en vooral meer ruimte voor de persoonlijke afbeelding.

In de loop van de tijd heeft het kader van de Persoonlijke Postzegels er steeds anders uitgezien. In april 2018 verschijnt er een nieuwe vormgeving voor de kaders. Een belangrijke aanpassing is de ruimte voor de persoonlijke invulling: de typografi e neemt minder plek in beslag waardoor er meer ruimte is voor de afbeelding. Daarnaast is de verhouding van het persoonlijke gedeelte op de postzegel gelijk aan die van de gangbare digitale camera’s. Letterontwerper Martin Majoor uit Arnhem heeft speciaal voor de kleinere witruimte een nieuw lettertype gemaakt. Dit lettertype heeft scherpe details voor meer karakter en een betere leesbaarheid op dit formaat. Majoor heeft de nodige ervaring met het ontwerpen van lettertypes. Voor de telefoongidsen heeft hij ooit een speciale letter ontworpen om de enorme hoeveelheid informatie op een telefoonboekpagina toch gemakkelijk leesbaar te maken. “Iets wat klein is, maar toch groot oogt.”

Beginnen met de n

Majoor heeft de letter n als eerste getekend. “De n is prettig om mee te beginnen. Want als je hem omdraait, heb je direct een idee van de u. En zet je er een stok aan, dan weet je al een beetje hoe de h eruit kan zien. Andere letters – bijvoorbeeld de s of de g – zijn veel complexer. Nu staan deze twee letters niet op de postzegels, maar
ik heb wel het complete alfabet ontworpen. Want je weet maar nooit.” Naast een kader voor binnenlands gebruik verschijnt er ook weer een kader met als waardeaanduiding Internationaal 1.

25 jaar eendje en kanarie in de hoofdrol

John Reid (1968), Bastiaan Geleijnse (1967) en Jean-Marc van Tol (1967) werken vanaf 1993 samen aan de cartoons van Fokke & Sukke. De eerste cartoon verscheen in het kerstnummer van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. In het voorjaar van 1994 verschenen de cartoons steeds vaker in dit blad en na enkele omzwervingen vonden de twee fi guurtjes in 1999 hun vaste plek in NRC Handelsblad. Daarnaast werden Fokke & Sukke vijf jaar lang razendsnel getekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hoewel Fokke & Sukke ook universele onderwerpen aansnijden, geven ze vooral hun eigenzinnige visie op de actualiteit. Op zowel de ingevulde Persoonlijke Postzegel met de waardeaanduiding Nederland 1 als de waardeaanduiding Internationaal 1 maken Fokke & Sukke een selfie.

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd en zelfklevend (nederland 1), gegomd (internationaal 1)
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, magenta , geel en zwart
Oplage: 70.000 vellen (Nederland 1, gegomd), 70.000 vellen (Nederland 1, zelfklevend) 84.000 vellen (internationaal 1, gegomd)
Verschijningsvorm:  vel van tien postzegels in tien gelijke ontwerpen (nederland 1)
vel van vijf postzegels in vijf gelijke ontwerpen (internationaal 1)
Ontwerper: Martin Majoor, Arnhem
Illustraties:  John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, Amsterdam © Reid, Geleijnse & van Tol
Drukkerij:  Joh. Enschedé security Print, Haarlem

Klik hier om de Persoonlijke Postzegels Fokke & Sukke te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)