Verjaardagspostzegels: kleurrijk en grappig er is er één jarig ... - Postzegelblog

Verjaardagspostzegels: kleurrijk en grappig er is er één jarig …

0

Het moest een feestje worden en dat werd het ook. Compleet met taart, slingers, ballonnen, cadeaus en wat je maar aan vrolijkheid kunt bedenken. Kinderen leverden de bouwstenen, illustrator Charlotte Dematons smeedde ze tot één geheel en voegde de verhaallijn toe. Ziedaar de nieuwe uitgifte verjaardagspostzegels!

Hoe ben je met de kinderen tot dit ontwerp gekomen?

“Het idee om kinderen erbij te betrekken kwam van Stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen die in armoede opgroeien toch thuis hun verjaardag kunnen vieren. Jarige Job geeft geen geld, maar een complete verjaardagsbox aan de ouders, zodat zij van de verjaardag van hun kind toch een echte feestdag kunnen maken. Voor de bijeenkomst met de kinderen, georganiseerd door PostNL, had ik een postzegel op een A4 getekend. Ik vroeg de kinderen wat hen het meest aan een verjaardag deed denken. Dat mijn vriendjes komen, zei de een. Ballonnen, taart, dat je cadeautjes krijgt, zeiden anderen. Dat hebben ze vervolgens getekend en heb ik letterlijk overgenomen op de postzegel.”

Het is lastig om hun bijdrage te verwerken?

“Als ik het ontwerp in mijn eentje had gemaakt, was het truttiger geworden. Dit creëerde ruimte voor een andere aanpak. Het fijne was dat ze allemaal losse elementen tekenden, waar ik een verhalende lijn aan toegevoegd heb. De taart heeft bijvoorbeeld een centrale plek gekregen, je kunt ervan snoepen of kaarsjes uitblazen. Jarig zijn is een feestje, ik heb alles getekend wat er in mijn hoofd opkwam aan feestelijkheden. En verder heb ik er kleine grapjes in verwerkt. Een vader met een zoontje dat niet snapt dat het cadeautje niet voor hem is. Of de suffende opa die wakker schrikt doordat kinderen plotselingin zijn oor tetteren.”

Zijn er overeenkomsten met je eigen werk?

“Jazeker. Ik ben illustrator van prentboeken en verhalenverteller. Ik teken heel klein en met veel detail, geniet van het minuscule. Elke verjaardagspostzegel vertelt een verhaal en het totaal is ook weer een verhaal. Daarbij gebruik ik eigen herinneringen. Als vroeger mijn opa jarig was, kreeg een van de tantes altijd een eigen stoel omdat ze last van haar heup had. Dat bracht me op het idee om de oma op de postzegel ook een eigen stoel te geven, net als de opa. Zo was dat toen. Verder schoot me een kind te binnen dat op verjaardagen altijd zat te lezen, dat komt ook terug. En tot slot zijn de verjaardagspostzegels expres kleurrijk, omdat het een feest is. Het moet vrolijk zijn!”

Wat vond je het meest enerverende aan de opdracht?

“De beperkingen van het kleine formaat waren een uitdaging. Er moet van alles in, inclusief het woord Nederland en de waardeaanduiding. En je kunt geen stukje been op een andere postzegel hebben … Dat voor elkaar krijgen, vind ik ontzettend leuk. Ik heb het heel precies getekend en er extreem mijn best op gedaan. Ik weet nog hoe we destijds op de Rietveld Academie opkeken tegen ontwerpers van postzegels. Dan zeiden we tegen elkaar: als je een postzegel hebt mogen ontwerpen, kun je rustig sterven. Het was voor mij dan ook een heel bijzondere opdracht.”

Was het  onderwerp bijzonder voor je?

“Als introductie heb ik de kinderen verteld over mijn jeugd in Frankrijk. De kinderen daar hadden niks. Een jarig jongetje had nog nooit cadeautjes gekregen, zijn verjaardag werd ook niet gevierd. Mijn moeder gaf hem toen stiekem een kleine mondharmonica. Ze is nu 90 en heeft nog steeds het bedankbriefje van het jongetje. Dan raakt het me dat Stichting Jarige Job –in 2018 en in Nederland – nodig is.”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Velformaat: 108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 125.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in zes verschillende ontwerpen
Ontwerper: Charlotte Dematons, Haarlem, met de hulp van Boet,Fay,Sanne, Fien en Sepp
Typografie: Niels
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvelletje “Verjaardagspostzegels” te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)