Collect: Beeldverhalen rond stadspoorten - Postzegelblog

Collect: Beeldverhalen rond stadspoorten

0

Amsterdams beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, onder andere bekend van zijn werk voor de Volkskrant, tekent reportages op locatie. Voor de serie Mooi Nederland ging hij op stap in Hattem, Bergen op Zoom en Vianen. Zijn persoonlijke observaties in woord en beeld resulteerden in drie nieuwe postzegelvellen, met stadspoorten als stralend middelpunt.

Hoe ga je te werk bij het maken van zo’n plattegrond?

“Ik bezoek plekken en probeer de vluchtigheid van het alledaagse te vangen. De pentekening van de plattegrond vul ik met wat er op straat gebeurt, met kleine weetjes over de stad, met wat mensen mij vertellen, met in het oog springende zaken. Ik gebruik veel bronnen, zoals Google gemeentearchieven. Van tevoren bedenk ik welk gebied ik in kaart wil brengen. Pas achteraf, als ik alle informatie kan overzien, ontstaat de insteek. Ik verzin dus niets achter de tekentafel, het is gebaseerd op de realiteit.”

postzegelvel-mooi-nederland-2018-stadspoorten-vianen

Maar dan wel een heel specifieke realiteit…

“Klopt, doorgaans laten postzegels algemene beelden zien. Mijn werk is juist heel subjectief. Het hangt van toeval aan elkaar, van welke mensen ik tref en waar mijn oog op valt. Verder vind ik het mooi om in woorden beeld oud en nieuw met elkaar te verbinden, want de stadspoorten zijn oud, maar staan wel in deze tijd. In Bergen op Zoom bijvoorbeeld is de oude Gevangenpoort nu een museum met een escaperoom en moderne rode huisjes ernaast.”

Een hele stad op een postzegel, hoe krijg je dat voor elkaar?

“De ruimte was inderdaad een waanzinnige beperking. Uiteindelijk heb ik dat opgelost door alleen de stadspoort op de postzegel te zetten en het hele postzegelvel als drager te nemen. Het postzegelvel vormt als het ware de context, de wereld rondom de stadspoort. De tekening is in  werkelijkheid veel groter, wel 50 centimeter breed, tussentijds schakelde ik steeds naar postzegelformaat om te zien of alles nog leesbaar was. Achteraf is de tekening digitaal verkleind. Ik heb voor de stadspoorten verschillende lijndikten en aanzichten uitgeprobeerd voor ik tevreden was. Het lijkt snel getekend, maar het is heel veel werk om het simpel te laten lijken.”

Welke opzet had je in je hoofd?

“Ik wilde de postzegels op verschillende manieren sober houden. Daarom zijn de stadspoorten zwart-wit. Dat is niet zo gebruikelijk, maar geeft met mijn lijnvoering een helder beeld, zeker in combinatie met de postzegelvellen. Voorwaarde bij deze opdracht was bovendien dat de stadspoorten herkenbaar moesten zijn. Hand getekend geeft een prettig gevoel van snelheid en imperfectie, minder glad dan een precieze fotografische weergave. Zelfs de letters en cijfers heb ik met kroontjespen”getekend. De plattegronden op de drie postzegelvellen zijn naderhand op de computer omgezet in rood en blauw. In juni 2018 verschijnen nog twee postzegelvellen met de stadspoorten in Zierikzee en Culemborg, in één verzamelvel in rood-wit-blauw. De serie heet immers Mooi Nederland!”

 

Wat is je het meest bijgebleven bij dit project?

“De aardige reacties van mensen, als ik vertelde dat ik bezig was met postzegels. Verrassend ook hoe graag ze over hun stad vertellen, ik heb heel wat geleerd. Bijvoorbeeld dat de sprookjestorentjes op de Dijkpoort in Hattem er pas later op gezet zijn. En dat er vroeger in Vianen binnen de muren veel kleine boeren met in zo’n twintig koeien woonden. Verder natuurlijk de opdracht zelf, ik had nog nooit een postzegel gemaakt. Superleuk dat mijn werk straks te zien zal  zijn buiten de kunstwereld.

Klik hier om het postzegelvelletje “Beeldverhalen rond stadspoorten” te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)