Verjaardagspostzegels - Postzegelblog

Verjaardagspostzegels

2

Op 19 februari 2018 besteedt PostNL met de uitgifte van het postzegelvel Verjaardagspostzegels aandacht aan het werk van Stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen die in armoede opgroeien, toch hun verjaardag thuis kunnen vieren. Op de zes postzegels van deze uitgifte zijn typische taferelen van Nederlandse verjaardagfeestjes afgebeeld.

Voor de tekening combineerde illustrator Charlotte Dematons haar eigen illustraties met kindertekeningen. De postzegels zijn bestemd voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

In Nederland zijn er 60.000 kinderen die hun verjaardag niet vieren. Stichting Jarige Job wil de kloof tussen arme en rijke kinderen dichten door verjaardagen mogelijk te maken voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Dit gebeurt door gezinnen een complete verjaardagsbox te geven met versieringen, traktaties, wat lekkers voor thuis en cadeautjes. De landelijk actieve stichting werkt samen met maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de meest kwetsbare kinderen van de Nederlandse samenleving, waaronder Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, Stichting Leergeld, Stichting Het Vergeten Kind en de Voedselbank. Ook PostNL is partner van Stichting Jarige Job. Huib Lloyd, directeur van Stichting Jarige Job: “Het zijn prachtige postzegels die duidelijk maken dat verjaardagen een feestje voor iedereen moeten zijn. PostNL helpt ons niet alleen met logistieke ondersteuning, maar ook door met deze postzegels aandacht voor ons initiatief te vragen. Dat is mooi. Het allermooiste is dat de kinderen geen idee hebben van het bestaan van Jarige Job. Dankzij de verjaardagsbox krijgt het kind het gevoel het echt waard te zijn om zijn of haar verjaardag te vieren.”

Op het postzegelvel Verjaardagspostzegels staat een grote illustratie met typisch Nederlandse elementen van verjaardagsfeestjes voor kinderen. Elk fragment van deze illustratie op de postzegels vormt een verhaal op zich. In deze verhalen heeft illustrator Charlotte Dematons kindertekeningen gecombineerd met haar eigen illustraties. De tekeningen blijven niet binnen de kaders van de postzegels, maar lopen door op de velrand en over de perforaties tussen de postzegels. Dit effect wordt versterkt door de slingers die kriskras over het postzegelvel heenlopen. Ook de letters van de titel van het postzegelvel, de landsnaam Nederland en de waardeaanduiding 1 zijn door Dematons getekend.

Charlotte Dematons groeide op in Frankrijk, met een Franse vader en een Nederlandse moeder. “Het was niet zo’n leuk dorp waar we woonden. Ook de onderwijzers op school waren onaardig. Gelukkig kwam mijn moeder vaak op school. Zij was wel lief voor kinderen. Op een dag vertelde een Frans jongetje tegen haar dat hij de volgende dag jarig zou zijn. Mijn moeder vroeg hem hoe hij het zou vieren. We vieren geen verjaardagen, zei het jongetje. Mijn moeder was verbaasd: krijg je dan morgen geen cadeautjes? Ik heb nog nóóit een cadeautje gekregen, antwoordde het jongetje. De dag erna kwam mijn moeder op school, met een mondharmonica in een doosje in cadeaupapier. Klein genoeg om te verstoppen voor zijn ouders. Het jongetje schreef haar een dankbriefje vol spelfouten. Mijn moeder is nu bijna 90. Dat briefje heeft ze nog steeds.”

Jullie zijn de baas!

Als inspiratie voor de postzegels bracht Dematons een middag door met een groepje kinderen. “Echte schatten. Aan die kleine erwtjes heb ik gevraagd: wat is een verjaardagsfeest? Waar denk je dan aan? En willen jullie dat voor mij tekenen? Want jullie zijn de baas! Nou, dat wilden ze wel. De een maakte een taart, de ander slingers. Een jongetje tekende zijn vriendjes die op het feest zouden komen. Want dat vond hij het allerleukst. Weer anderen tekenden ballonnen. En cadeautjes natuurlijk. Ik heb ze allemaal ook gevraagd hun tekening zo mooi mogelijk te maken. Een cadeautje zonder strik is natuurlijk geen cadeautje! Al die tekeningen heb ik mee naar huis genomen.”

Opa en oma

De kindertekeningen werden door Dematons met dezelfde kleurpotloden zo nauwkeurig mogelijk nagetekend. “Geplagieerd eigenlijk. Daarom staan de namen van de kinderen ook op het postzegelvel. Ik zei het al: zij zijn de baas. Aan hun tekeningen heb ik mijn eigen tekeningen toegevoegd. De moeders die elkaar een hand geven. Het jongetje dat aan de ballonnen hangt. En natuurlijk een opa en een oma. Want wat is een verjaardag nou zonder opa of oma? En die zitten altijd in een speciale stoel. Die stoel staat er dus ook op. Ik vind het leuk om in mijn werk kleine grapjes te maken. Zoals de oma die hoera roept en vergeten is dat er een kopje koffie op haar schoot staat. Het jarige jobje linksboven dat zo verdiept is in een boek dat ze haar bezoek helemaal vergeet. De kat die van de taart snoept, de tweeling met het veel te zware cadeau. De opa die net doet alsof hij boos is omdat een kleinzoon in zijn oren toetert. Kinderen vinden dat leuk.”

Hard gummen

Dematons maakte haar illustratie op 200 procent, zodat ze alle details goed kon tekenen. “Ik schets altijd eerst in zwart-wit op kalkpapier. Dat werkt erg fijn. Kan ik lekker hard gummen. Als ik tevreden ben, maak ik een volgende schets, met kleurpotlood. Die schetsen houd ik meestal voor mijzelf. Want ik zie wel altijd in mijn hoofd hoe het gaat worden, maar je weet nooit wat anderen bedenken. Voor het illustreren heb ik een heel fijne penseel gebruikt, met acrylverf op glad aquarelpapier. De achtergrond op de postzegels is met waterverf gemaakt. De achtergrond op het vel met pastelkrijt. Van alles wat dus! Bij het maken van de definitieve illustratie heb ik eindeloos geschoven. Zelfs op het allerlaatst zijn nog details aangepast. Het meisje op de taart gezet, bijvoorbeeld. En ook opa is met zijn stoel ergens anders terechtgekomen.”

Lezen als een boek

Een verjaardagsfeest is iets wat je samen viert. Daarom maakte Dematons van alle postzegels op het vel één grote illustratie met verschillende verjaardagsfeesten. “Je kunt de tekening lezen als een boek. Van links naar rechts en van boven naar onderen. De slingers vormen de verbinding, maar ook op andere manieren is er contact. Bijvoorbeeld de vader die naar boven wijst om het jongetje, dat zijn cadeautje stijf vasthoudt, te laten zien wie er echt jarig is. Of het kind dat op de verjaardagstaart van een andere postzegel staat. Zo maakte ik het mezelf wel moeilijker. Maar dat vind ik juist leuk. Het is een vrolijke tekening van vrolijke Nederlandse verjaardagen geworden. Ik weet wel dat er veel ellende is op de wereld. Juist daarom wil ik laten zien dat het leven ook plezierige kanten kent. Het is daardoor een feestverhaal geworden. Dat is ook eigenlijk mijn beroep. Verhalen maken.”

Over de ontwerper

Charlotte Dematons (Évreux, 1957) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Na de middelbare school in Frankrijk kwam zij naar Nederland voor haar studie als illustrator en ontwerper aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 1982 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Dido. Sindsdien zijn er ruim 300 titels verschenen waarin illustraties van haar zijn opgenomen. Dematons won in 2006 een Zilveren Penseel voor de illustraties bij Grimm, een heruitgave van de beroemde sprookjes, en in 2008 een Gouden Penseel voor het tekstloze prentenboek Sinterklaas. De tekeningen van Dematons kenmerken zich door een sterke detaillering en een vaak sprookjesachtige sfeer, waarbij zij realistische observaties combineert met opvallend kleurgebruik en humor. Andere bekende boeken van Dematons zijn De gele ballon, (2003), Nederland (2012) en Holland op zijn mooist (2015). In 2016 verscheen een succesvolle bewerking door Tiny Fisscher van Hector Malots beroemde klassieker Alleen op de wereld, waarvoor Dematons de illustraties verzorgde.

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna en via www.postnl.nl/collect. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088  868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)