In kort bestek…(109) - Postzegelblog

In kort bestek…(109)

0

Honderd jaar Finse onafhankelijkheid

Eeuwenlang werd het gebied van het huidige Finland overheerst door naburige machten, in het bijzonder door Zweden en Rusland. Het keerpunt kwam kort na de Russische Oktoberrevolutie: op 6 december 1917 werd de Finse onafhankelijkheid uitgeroepen. Honderd jaar Finse onafhankelijkheid werd 20 januari 2017 postaal gevierd met een zegel met daarop de Finse vlag.

Op een rij

In de loop der jaren is de onafhankelijkheid vaak herdacht. Op een rij:

 • 6 december 1927, twee zegels,Finse staatswapen (tot 1929 gevolgd door zegels met hetzelfde motief);
 • 6 december 1957, zegel met het staatswapen:
 • 5 december 1967, serie van drie met symbolische voorstellingen: het noorderlicht, een kraanvogel en een aar;
 • 5 december 1977, twee zegels, nationale vlag;
 • 12 oktober 1987, twee zegels, omtrek van Finland;
 • 5 oktober 1992, vel met symbolische voorstellingen;
 • 23 juni 1997, vier zegels, jaargetijden; 90 jaar werd niet herdacht;
 • 4 november 2013 de eerste 100-jarige herdenkingszegels (schoolsysteem);
 • 1 januari j.l, zegel met vlag;
 • 9/5, gezicht van Finland (10 zegels);
 • 24/5, vel met twee zegels (wapens, 1917);
 • 24/5, wapenzegel (10€).

  Cruciale rol Baarle-Hertog

  De communicatie tussen bezet België en de frontlinie zou er in de Eerste Wereldoorlog heel anders hebben uitgezien zonder de Belgische enclave Baarle-Herog. De Duitsers probeerden wel de enclave te bezetten maar werden aan de grens tegengehouden door Nederlandse troepen. Vanuit Baarle-Hertog werden daarna tijdens de oorlog brievensmokkelnetwerken van en naar het front opgezet en het Belgische leger installeerde er een zendmast die in 1915 actief werd. Duitse berichten konden worden onderschept en doorgestuurd naar het Belgische leger, onder andere het bericht uit Berlijn over de onderhandelingsvoorwaarden van de Duitsers waardoor ’ze de Duitsers in de tang hadden’.

  Vierde velletje De Groote Oorlog

  Een van de vijf zegels (waarde 1 Europa) van het vierde velletje in de reeks De Groote Oorlog (1917),

  dat bpost 23 oktober heeft uitgegeven en dat het thema Communicatie heeft, is gewijd aan Baarle-Hertog.
  Op de zegels: oorlogspost, duiven aan het front, draadloze communicatie, Canadezen in de Slag bij Passchendaele, 1917 en Baarle-Hertog.

  Van het velletje zijn 65.193 exemplaren van de persen gekomen.

  De maskers uit Tervuren

  Behalve dit vierde velletje De Groote Oorlog en het velletje De Hoge Venen (zie In kort bestek…(108) heeft bpost een velletje gewijd aan de maskers uit Tervuren,

  prachtstukken uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, dat niet minder dan 3.000 Afrikaanse maskers herbergt. Afgebeeld worden maskers van de etnische groepen: Songye, Ababua, Luluwa, Tshokwe en Yombe. Waarde van elke zegel 1 world en van dit velletje zijn 69.193 stuks aangemaakt.

  De eerste drie van 2018

  Voor het komende jaar zijn vijf uitgiftedata gepland. Op 29 januari verschijnen de eerste emissies, drie stuks: aandacht voor de diamantsector, zestig smurfenjaren en de Belgische biercultuur.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Finland Rusland Zweden Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.