Collect: De fascinerende wereld van de reptielen en amfibieën - Postzegelblog

Collect: De fascinerende wereld van de reptielen en amfibieën

0

Kleurrijk, mysterieus en een tikje prehistorisch. Het postzegelvel Beleef de natuur- reptielen en amfibieën toont slangen, hagedissen, kikkers, padden en salamanders in hun natuurlijke habitat. Gewoon in eigen land te bewonderen.

Ons kikkerlandje draagt zijn naam met ere. Want Nederland telt maar liefst zestien inheemse soorten amfibieën, waaronder elf kikkers en padden en vijf salamanders. Daarnaast komen er ook nog zeven soorten reptielen voor: drie slangen en vier hagedissen (bron: ravon.nl).

Op het postzegelvel Beleef de natuur – reptielen en amfibieën zijn ze te zien in hun natuurlijke omgeving: op de heide, in de buurt van water of onder vervallen overgroeide steenstapels en muurtjes. Tien van deze dieren hebben hun eigen postzegel gekregen:

  • de levendbarende hagedis,
  • de rugstreeppad,
  • de kamsalamander,
  • de adder,
  • de boomkikker,
  • de geelbuikvuurpad,
  • de gladde slang,
  • de ringslang,
  • de heikikker en
  • de knoflookpad

Prikkelend beeld

De prachtige portretjes op de postzegels zijn afkomstig van fotoproductiebedrijf PIXFACTORY. Ontwerper Frank Janse selecteerde in totaal ongeveer duizend foto’s, met ‘visueel mooi’ en ‘interessant verhaal’ als belangrijkste criteria. “Mooie foto’s van minder interessante reptielen en amfibieën vielen af, net als interessante dieren waarvan geen mooi, prikkelend beeld voorhanden was. Tegelijk heb ik gezocht naar een evenwichtige spreiding van dieren in subsoorten, formaten en verschijningsvormen”, vertelt hij. “Ik heb oneindig veel geschoven, vergroot, verkleind en uitsneden gemaakt. In de kleuren zocht ik de sfeer van het winterseizoen en van de habitat van deze dieren.” Uiteindelijk koos Janse uit zo’n honderd geschikte beelden de tien foto’s die nu op de postzegels staan.

Cirkelpatroon

De meeste foto’s lopen subtiel door op de aangrenzende postzegel. Janse: “Waar mogelijk wilde ik de dieren met elkaar in contact brengen. Kijk maar hoe het lijf van de gladde slang zich bijna voortzet in dat van de geelbuik-vuurpad.” Een ander opvallend detail zijn de elkaar overlappende kleine en grote cirkels waarin de dieren staan afgebeeld. Dat cirkelpatroon loopt over de perforaties heen en zet zich in de vorm van kleine druppeltjes voort op de velrand en de tabs. Als kers op de taart voegde Janse nog zes transparante en bijna abstracte afbeeldingen toe van de vuursalamander, geelbuikvuurpad, adder en drie gewone padden. En om het helemaal af te maken, zijn ook de letters en de waardeaanduiding uit minieme cirkeltjes opgebouwd. Voor Janse symboliseren de cirkels het dynamische en organische karakter van de natuur. “Denk maar aan ronde ogen en ronde smaakpapillen. De doorzichtige witte reptielen en amfi bieën versterken het mysterieuze karakter: de structuur, vorm en diversiteit van deze dieren. Het is als het ware een optelsom van al mijn zintuiglijke waarnemingen, van hoe ik naar de natuur kijk.”

Intrigerende details

De uitgifte is onderdeel van de nieuwe, driejarige serie: Beleef de natuur. Deze serie bestaat elk jaar uit vier postzegelvellen, ingedeeld per seizoen. De overige drie postzegelvellen voor 2018 verschijnen volgend jaar april (voorjaar, veldbloemen), juni (zomer, insecten) en september (najaar, paddenstoelen).

Janse is enthousiast over de opdracht. “Van jongs af aan heb ik een grote belangstelling voor de natuur. Ik vind het fascinerend hoe alles zijn eigen gang gaat. Het is een wereld op zich, met heel veel lagen. In de grond, op de bodem, in het water, in de lucht, overal dus. Van heel groot tot super klein, met allerlei intrigerende details die je pas ziet als je goed kijkt.”

Klik hier om het postzegelvelletje “Beleef de natuur: reptielen & amfibieën” te bestellen bij Collect club.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Padden en KikkersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)