In kort bestek…(108) - Postzegelblog

In kort bestek…(108)

0

Cubanen in VS ontzet

De Ierse posterijen hebben de Cubanen in de VS flink tegen zich in het harnas gejaagd door op 5 oktober een € 1,-zegel uit te geven met daarop het portret van de vijftig jaar geleden (9 oktober 1967) geëxecuteerde Argentijns Marxistische revolutionair Che Guevara (1928-1967).

Guevara verdreef aan het einde van de jaren ’50 samen met Fidel Castro de Cubaanse dictator Batista. Jaren later vocht hij aan de zijde van Colombiaanse guerrilla’s; op 9 oktober ’67 werd hij gefusilleerd.

Ierse roots

Een Cubaans radiostation in Miami heeft An Post gevraagd wat haar heeft bezield Guevara op een zegel af te beelden, een prominent lid van de Cubanen, Ms Castellón, wil weten wat de Ierse post er toe heeft gebracht een man te herdenken die de dood van honderden Cubanen op zijn geweten heeft, en de Ierse senator Richmond heeft de minister van communicatie laten weten de uitgave onacceptabel te vinden. Antwoord: de vader van Guevara had Iers bloed en het beroemde portret is gemaakt door de Ierse artiest Jim Fitzpatrick.

Fraaie natuur

Nederland heeft tot nu toe 23 series met natuurzegels uitgegeven, zegels die in de waarderingslijst altijd hoog scoren. Duitsland en België weten dat ook. Beide posterijen wijden zelfs hun (jongste) permanente reeksen aan de natuur. Duitsland aan Bloemen en België aan Vogels, de laatste vanaf het begin getekend door de gevierde postzegeltekenaar André Buzin. De Duitse reeks, nu bestaande uit 42 zegels wordt sinds april vernieuwd (in januari verschijnt weer een aanvulling), de Belgische wordt de laatste jaren slechts sporadisch aangevuld.

Coproductie

Dat neemt niet weg dat Buzin nog volop aan de slag is, maar niet alleen meer met vogels. In 2014 verscheen een velletje ’Buzin anders’ en in 2015 ’Dieren in beweging’. Vorig jaar kwam een emissie uit getiteld ’Het hoge Zwin’, een coproductie met Marijke Meersman; hij nam de vogels voor zijn rekening, zij de bloemen en planten.

Op de Hoge Venen

Deze samenwerking beviel zo goed dat 23 oktober een velletje verscheen gewijd aan Op de Hoge Venen, waarbij Buzin de dieren tekende en Marijks Meersman dieren en planten.

Op de bovenste rij zegels getekend door André Buzin:

  • veenpluis (Eriophorum angustifolium),
  • Noordse glazenmaker (Aeshna subarctica),
  • klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe),
  • moerasparelmoervlinder (Euphydryas aurinia) en zonnedauw (Drosera).
  • notenkraker (Nucifraga caryocatactes),
  • korhoen (Lyrurus tetrix),
  • ruigpootuil (Aegolius funereus),
  • boommarter (Martes martes) en wilde kat (Felis silvestris)

Marijke Meersman tekende:Prijs van het velletje € 7,40, en er zijn 71.193 stuks van aangemaakt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Nederland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.