Collect: Kijkt koningin Wilhelmina de goede kant op? - Postzegelblog

Collect: Kijkt koningin Wilhelmina de goede kant op?

0

Ook dit jaar besteedt het postzegelvel Dag van de Postzegel aandacht aan het rijke verleden van postzegels in Nederland. Op het postzegelvel 2017 staan twee portretten van koningin Wilhelmina boven elkaar. Het verschil tussen de twee portretten zit ‘m niet alleen in de kleur.

De uitgifte Dag van de Postzegel 2017 is gebaseerd op de eerste Nederlandse postzegels met de afbeelding van koningin Wilhelmina. Deze postzegels staan onder filatelisten bekend als Koningin Wilhelmina met hangend haar. Op deze postzegels, die werden uitgegeven tussen 1891 en 1896, staat een jeugdportret van Wilhelmina. Dit portret komt twee keer terug op de nieuwe postzegels, in tegen elkaar geplaatste cirkels. De portretten zijn echter niet gelijk. De groene afbeelding is een ronde uitsnede van de originele postzegel van 20 cent, de blauwgrijze variant is een houtgravure die destijds is gemaakt om het ontwerp te beoordelen.

 

Links of rechts, onder of boven

Volgens de traditie kijkt een nieuwe koning of koningin op een munt de andere kant op als zijn of haar voorganger. Bij de postzegels Wilhelmina met hangend haar heeft men destijds gekozen dit ook toe te passen. Voor de ontwerpers van Birza Design was het al snel duidelijk dat op de nieuwe postzegels met dit gegeven zou worden gespeeld. Ingmar Birza: “De wisseling van kijkrichting leverde in die jaren veel verwarring op, omdat het publiek de postzegel links op de envelop moest plakken. Een koningin kijkt immers niet van een envelop af. Door de links- en rechtskijkende portretten te combineren, wordt de aandacht op die discussie gevestigd.” Vijf van de tien gelijke postzegels zijn op de kop op het postzegelvel Dag van de Postzegel 2017 geplaatst. Zo kijkt de jonge Wilhelmina naar zichzelf en nooit van het postzegelvel af. Aan de gebruiker de keuze hoe hij of zij anno 2017 het portret op de envelop plakt.

Klik hier om het postzegelvelletje Dag van de Postzegel te bestellen bij Collect Club.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)