In kort bestek…(105) - Postzegelblog

In kort bestek…(105)

0

Filatelistische jury kiest Finse zegel

De Europese filatelistische jury heeft (zoals verwacht) de Finse zegel waarop een ijskasteel op een bevroren rivier staat afgebeeld tot de mooiste PostEurop-Europazegel/kastelen 2017 gekozen; het zilver ging naar Italië en Aland en het brons naar Liechtenstein. De jury van PostEurop is overigens met heel andere winnaars uit de bus gekomen. Die riep de Turkse zegel met de burcht Kars Kalesi uit tot de mooiste PostEurop-zegel, met Polen op de tweede plaats en Moldavië derde.

SEPAC-competitie 2017

Inmiddels is de SEPAC stamp-competition 2017 van start gegaan, waarmee tevens het 10-jarig bestaan van SEPAC-zegels wordt gevierd. SEPAC staat voor Small European Postal Administration Cooperation en wordt gevormd door Aland, Eiland Man, Faeröer, Gibraltar, Groenland, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco en IJsland. Het thema 2017 was Kunstnijverheid. Zo staat er op de Liechtensteinse zegel gereedschap, op de Groenlandse een jas, op de IJslandse een trui met motief en op die van Man staan klokken. De competitie sluit 31 januari 2018 en een stem kan worden uitgebracht op www.sepacstamps.eu.

Keizerin Maria Theresia

Sinds mei heeft Oostenrijk 23 zegels uitgegeven, 23 emissies in een half jaar tijd. Veel? Het is maar hoe je het bekijkt. Het zijn wel allemaal eenlingen. Ondanks de achterstand toch een inhaalslag. De maand mei werd de 9de ingezet met de Europazegel/kastelen. Afgebeeld wordt (weer) Schloss Schönbrunn. Waarde 68c; oplage: 230.000. De 300e geboortedag van Maria Theresia, hertogin van Oostenrijk en koningin van Hongarije en Bohemen werd 23 mei herdacht met een velletje waarin een portretzegel van 170c; oplage 130.000 velletjes. Let wel, dit is een gemeenschappelijke uitgifte met Hongarije, Kroatië, Oekraïne en Slovenië.

Uitbreiding reeksen

De reeks Motorräder werd 19 mei uitgebreid met een 220c-zegel (oplage 500.000 stuks) waarop een Puch 150 SR.

Deze zegel werd een dag later (20 mei) gevolgd door een 68c-zegel uit een andere reeks, en wel de reeks Autos. Daarop staat een Puch XII Alpenwagen. Nog even terug naar 19 mei. Het 100-jarig bestaan van de Lions Clubs International werd net als in enkele andere landen herdacht met een jubileumzegel (80c; oplage 175.000) waarop o.a. het logo.

Twee jubilea

Tot slot, wat mei betreft (in een volgende In het kort… verder) twee jubilea. Het 175-jarig bestaan van de Wiener Philharmoniker werd 25 mei gevierd met een 80c-zegel (oplage 175.000) met o.a. het concertgebouw en met de andere jubileumzegel (125c; oplage 200.000) wordt het 125-jarig bestaan van de Stainzerbahn gememoreerd.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland Finland Jersey Kroatië Liechtenstein Malta Monaco Oostenrijk Polen SloveniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.