Collect: Populaire strip siert kinderpostzegels - Postzegelblog

Collect: Populaire strip siert kinderpostzegels

0

In 1970 tekende Jan Kruis (1933-2017) de eerste aflevering van Jan, Jans en de kinderen voor het weekblad Libelle. Sindsdien mag deze gezellige familie strip zich verheugen in een grote schare fans. Voor Rob Phielix, striptekenaar bij Studio Jan Kruis en ontwerper van het nieuwe vel met kinderpostzegels, is het bijna zijn tweede gezin.

 

Hoe is het om in de voetsporen van Jan Kruis te treden?

“Jan had een meer illustratieve stijl met een wat krasserige inktvoering. Hij kon bijvoorbeeld geweldig arceren, een nachtscène van buiten de boerderij zag er ook echt als nacht uit. Hij was een meester in het neerzetten van toneelstukjes, de bekende bank- en keukentafelscènes. Sinds zijn vertrek werken we met drie tekenaars en is de stijl wat egaler geworden, met een strakkere lijn. Daar kan ik heel goed mee uit de voeten. Mijn kracht ligt in het laten acteren van de figuren. Ik zoek steeds naar een reden om hen een bepaalde houding te geven en overdrijf graag de acties om het beeld minder statisch te maken.”

Hoe zijn deze kinderpostzegels ontstaan?

“PostNL en Stichting Kinderpostzegels Nederland hebben contact gezocht met Libelle, eigenaar van het merk Jan, Jans en de kinderen. Vervolgens heeft onze coördinator, Mariken Swildens, een aantal opzetjes besproken, waaronder het gezin aan tafel of op de bank. Heel herkenbare situaties, die ook vaak terugkomen in de strip. Daar denk ik eerst een tijdje over na. Vervolgens zet ik thuis op de bank voor de tv een ruwe schets op papier en maak ik een plan van aanpak. De bankscène viel af, omdat je anders op de onderste rij postzegels alleen maar benen zou zien. Uiteindelijk is het ontwerp met een paar kleine aanpassingen goedgekeurd.”

Is het tekenen voor postzegels een extra uitdaging?

“Jazeker. Je hebt te maken met één tekening die, in het geval van de kinderpostzegels, in zes vakjes verdeeld moet kunnen worden. De rand van de keukentafel zit daarom net boven de afsnede van de postzegel, zodat je ziet waar het gezin zit, ook als de postzegels losgescheurd zijn. Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte van de postzegel en alle tekst die erop moet. Opa laat ik bijvoorbeeld iets naar voren buigen, zodat hij wat korter wordt en ‘Nederland 2017’ erboven past. En door Catootje en Jeroen zittend op de grond af te beelden, nemen ze minder ruimte in beslag. Uiteindelijk kwam alles precies uit.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Kinderpostzegels StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)