Collect: Iconische gebouwen en torens - Postzegelblog

Collect: Iconische gebouwen en torens

0

Van 25 tot en met 27 augustus vond de Multilaterale Hertogpost plaats. Ter ere van dit internationale postzegelevenement in Den Bosch gaf PostNL het postzegelvel Multilaterale Hertogpost uit.

Nederland is voor de tweede keer gastland van de ‘Multilaterale’, de eerste keer was in 2005. Het tweejaarlijkse postzegelevenement wordt georganiseerd door filatelistenverenigingen en postbedrijven uit Nederland, Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. Op het postzegelvel staat een aaneenschakeling van iconische gebouwen en torens uit deze landen. De illustraties van Nederland zijn een windmolen in de Noordzee, en de Sint­Janskathedraal en het beeld van Zoete Lieve Gerritje in Den Bosch. Luxemburg is vertegenwoordigd met het Grossherzogliche Palast, de Philharmonie en het oorlogsmonument Gëlle Fra. Van de andere deelnemende landen zien we de Brandenburger Tor en de Fernsehturm in Berlijn, het gebouw van de Wiener Secession in Wenen, het Landtagsgebäude in Vaduz (Liechtenstein), de Mariä­VerkündigungKirche in Ljubljana (Slovenië), het Zentrum Paul Klee in Bern en de Matterhorn (Zwitserland).

 

Primeur

De illustraties lopen op het vel van links naar rechts door op de twee postzegels. De achtergrondkleuren van de lange horizontale banen op het postzegelvel verwijzen naar de vier elementen: vuur (zon), lucht (hemel), water (zee) en aarde (landbouwgrond). Met contrasterende kleuren zijn de gebouwen tegen de horizon uitgelicht. Samen vormen ze een fantasielandschap om de cultuurhistorische band tussen de zeven landen te benadrukken. Tegelijk met het postzegelvel met twee Nederlandse postzegels verschijnt een postzegelvel met een Nederlandse én Luxemburgse postzegel. Die gezamenlijke uitgifte is een primeur: niet eerder waren beide landen samen op één postzegelvel te bewonderen. Niet toevallig is de ontwerper, Linda Bos, een Nederlandse die in Luxemburg woont! Alle postzegelabonnees ontvangen eind dit jaar een gestempelde versie van dit postzegelvel cadeau. Overigens brengt Post Luxembourg op dezelfde dag ook zelf een postzegelvel uit met twee Luxemburgse postzegels.

Technische gegevens

Postzegelformaat:  36 x 25 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Soort postzegel: vel met twee postzegels in twee verschillende ontwerpen
Drukkleuren: geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek: off set
Oplage: 120.000 vellen (Nederlandse uitgifte) 100.000 vellen (gezamenlijke uitgifte)
Ontwerp: Linda Bos/Pretty Forest, Esch­sur­Alzette (Luxemburg)
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Duitsland Liechtenstein Nederland Oostenrijk Slovenië ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)