Uitgifte Multilaterale Hertogpost - Postzegelblog

Uitgifte Multilaterale Hertogpost

9

Op 25 augustus 2017 geeft PostNL het postzegelvel Multilaterale Hertogpost uit, met twee postzegels: de eerste met waardeaanduiding Nederland 1 en de tweede met waardeaanduiding Internationaal 1. De uitgifte vindt plaats ter gelegenheid van de gelijknamige driedaagse postzegelbeurs in ’s Hertogenbosch op 25, 26 en 27 augustus 2017. De beurs is een initiatief van Nederland en zes Duitstalige landen: Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland.

Op 25 augustus brengt PostNL samen met Post Luxembourg ook een tweede postzegelvel uit met hetzelfde ontwerp, met een postzegel van PostNL (waarde Internationaal 1) en een Luxemburgse postzegel (waarde 0.95). Deze gezamenlijke uitgifte Multilaterale Hertogpost is een primeur: voor de eerste keer verschijnt er een postzegelvel met zowel een Nederlandse als een Luxemburgse postzegel. Post Luxembourg geeft op dezelfde dag een vergelijkbare variant uit met twee Luxemburgse postzegels.

De Multilaterale Hertogpost vindt plaats van 25 tot en met 27 augustus in de sporthal Maaspoort in Den Bosch. Een multilaterale tentoonstelling is een nationale tentoonstelling in categorie 1, met internationale deelname. Deze postzegelbeurs wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van filatelistenverenigingen en postbedrijven uit Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. Tijdens de beurs zijn postzegelhandelaren, veilinghuizen en postdiensten uit deze zeven landen aanwezig. Ook is er een Erehof met bijzondere verzamelingen van verzamelaars die hun sporen hebben verdiend in de wereld van de filatelie. De multilaterale tentoonstelling vindt doorgaans elke twee jaar plaats, steeds in een ander land. In 2015 was Duitsland aan de beurt, in 2019 Luxemburg. Het is de tweede keer dat de multilaterale tentoonstelling in Nederland plaatsvindt, de eerste keer was in 2005 in Kerkrade.

Ontwerp

Op het postzegelvel staat een aaneenschakeling van illustraties van iconische gebouwen en torens uit de landen die aan de Multilaterale Hertogpost deelnemen. Van links naar rechts zijn te zien: een windmolen op de Noordzee, de Sint-Janskathedraal en het beeld van Zoete Lieve Gerritje in Den Bosch, de Brandenburger Tor en de Fernsehturm in Berlijn, het gebouw van de Wiener Secession in Wenen, het Landtagsgebäude in Vaduz (Liechtenstein), het Großherzogliche Palast, de Philharmonie en de Gëlle Fra in Luxemburg, de Mariä-Verkündigung-Kirche in Ljubljana (Slovenië), het Zentrum Paul Klee in Bern en de Matterhorn, beide in Zwitserland. De illustraties lopen op het vel van links naar rechts door op de twee postzegels en de drie zegels zonder waarde. De achtergrondkleuren van de lange horizontale banen op het postzegelvel verwijzen naar de vier elementen: vuur (zon), lucht (hemel), water (zee) en aarde (landbouwgrond). Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Sequel van Phitradesign Fonts, ontworpen door Philip Trautmann. Het postzegelvel Multilaterale Hertogpost werd ontworpen door Linda Bos, een Nederlandse grafische ontwerper die woont en werkt in Esch-sur-Alzette, Luxemburg.

Verkoop/geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna, in de Collect Club-winkel in Bussum en via www.postnl.nl/collectclub en natuurlijk tijdens de Multilaterale Hertogpost in ‘s-Hertogenbosch. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

WAARDE Op de postzegels van de Nederlandse uitgifte staat Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland, en Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met wereldwijde bestemmingen.

Op de postzegels van de gezamenlijke uitgifte staat Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met wereldwijde bestemmingen, en Luxembourg 0.95, bedoeld voor post binnen Europa vanuit Luxemburg.

Technische gegevens

Postzegelformaat: 25 x 36 mm
Velformaat: 75 x 144 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek: offset
Oplage: 120.000 vellen (Nederlandse uitgifte)
100.000 vellen (gezamenlijke uitgifte)
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Artikelnummer: 371061 (Nederlandse uitgifte)
Soort postzegel: vel met twee postzegels in twee verschillende ontwerpen
Drukkleuren postzegel: geel, magenta, cyaan en zwart

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Jan op 12 augustus 2017 om 07:37

  Volgens een artikel op de website van Filatelie kan de gezamenlijke uitgifte alleen worden gekocht in een mapje, samen met tweemaal het Nederlandse en tweemaal het Luxemburgse velletje (postfris en gestempeld). Kosten dezes slechts €14,95, zo begrijp ik. Tsja …..

 • willem hogendoorn op 12 augustus 2017 om 07:45

  Als dit zo is, past daar maar 1 woord bij: BIZAR

 • Lars op 12 augustus 2017 om 12:09

  Ik had het ook gelezen gisteren. Wat een domper.
  Ik ga nog wel naar de Multilaterale (eindelijk een groot evenement in de buurt) maar twijfel nog over het mapje.

 • Maxim op 13 augustus 2017 om 16:25

  Ik vond het al zo vreemd dat er bij de CollectClub alleen maar het gewone Nederlandse velletje in de aanbieding was. Afbeeldingen van de andere velletjes zijn niet, ook op Postzegelblog niet, te vinden. Dus als ik het combivelletje op een echt gelopen envelop wil hebben, een uit beide landen, en nog een ongestempelde voor mijn verzameling, ben ik dus drie keer 14,95 kwijt. Onze Post is weer niet echt vriendelijk voor de gewone verzamelaar. :-(

 • René Hillesum op 13 augustus 2017 om 16:30

  @Maxim
  Het gecombineerde velletje Luxemburg+Nederland is afgebeeld op de site http://www.defilatelie.nl/ van maandblad Filatelie.

 • Pieter op 14 augustus 2017 om 10:09

  Bizar. Je kunt het velletje ook gewoon bestellen bij de Luxemburgse filatelistische dienst…

  Overigens zal ik het nog gekker vertellen: Als abonnee van Luxemburgse postzegels krijg ik (en alle andere abonnees) het Nederlandse velletje er als extraatje GRATIS bij… winst ;)

 • Jan1964 op 14 augustus 2017 om 10:41

  Volgens mij krijg je bij Luxemburg het gecombineerde velletje. De folder suggereert een postfris velletje maar het staat er niet expliciet vermeld. Het kan ook het gestempelde velletje zijn. Wanneer dat zo is zal het wel tot irritaties leiden.

 • Maxim op 14 augustus 2017 om 11:28

  Op de website van Luxemburg (https://www.postphilately.lu/home) en in hun e-shop is het velletje nog niet te zien of te bestellen.

 • Jan1964 op 14 augustus 2017 om 11:59

  Bij de folder van Luxemburg zit een bestelformulier voor het velletje van Luxemburg, het velletje van Nederland (enkel postfris en eerste dag gestempeld) en de set van 15 euro.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)