In kort bestek…(102) Slag om Mesen herdacht - Postzegelblog

In kort bestek…(102) Slag om Mesen herdacht

0

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wordt op grote schaal postaal herdacht en veel verzamelaars zijn dan ook bezig er een afgeronde thematische bijverzameling van op te zetten. De eerste WO I zegels verschenen in 2014 en dat gaat zeker door tot volgend jaar. Op 8 juni herdacht Ierland met een € 1,35-zegel (het herdenkingsmonument bij Mesen/West-Vlaanderen) de Slag om Mesen (Battle of Messines Ridge), ook bekend als de Mijnenslag, die 7 juni 1917 begon. De Britten hadden gedurende bijna anderhalf jaar tunnels gegraven onder de heuvelrug en daarin mijnen aangebracht.

De hel brak los

Op 7 juni ’s nachts brak de hel los. Na hevige bombardementen werden negentien mijnen tot ontploffing gebracht en werd een geallieerd offensief ingezet. Het was de zwaarste militaire ontploffing ooit tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 en tot in Parijs hoorbaar. Op 14 juni was de strijd beslecht; 25.000 Duitse en 17.000 geallieerde soldaten waren gesneuveld. De Slag om Mesen wordt beschouwd als de prelude op de derde Slag om Ieper/Passendale (31/7-1/12) met bijna 450.000 gesneuvelden. Het is nu al zeker dat België de Slag om Mesen met een zegel in het velletje (2007) De Groote Oorlog, dat 23 oktober verschijnt zal herdenken en waarschijnlijk zal Groot-Brittannië niet achterblijven.

Archeologische vondsten

Wat heeft Ierland verder tot dusver uitgebracht, een recapitulatie: op 12 januari verschenen vier permanente zegels (2 x rol en 2 uit boekje) met als titel ’Ierse geschiedenis in 100 objecten’ met daarop archeologische vondsten; op dezelfde dag werden onder dezelfde titel acht automaatzegels uitgegeven; 2 februari een huwelijkszegel met een n-waarde; op 9 februari werd met een w-zegel het feit herdacht dat honderd jaar geleden Yeats toneelstuk’At the Hawk’s Wall’ voor het eerst werd opgevoerd; Royal sites of Ireland worden 20 april verbeeld op vier zegels in de N-waarde in een velletje (20 sk): Eamhain Mhacha, Dun Ailinee, Rock of Cashel en Hill of Tara.

100 jaar Lions Clubs International

Twee Europazegels/kastelen die 4 mei in roulatie werden gebracht tonen Dublin Castle (€ 1) en King John’s Caste, Limerick (€ 1,35); het 100-jarig bestaan van de Lions Clubs International werd 1 juni herdacht met een € 1,35-zegel,

 

op 8 juni dus Centenary of the Battle of Messines Ridge met een € 1,35-zegel.

Herdenking Meagher

Tot slot werd 29 juni met een portretzegel (€ 1,00) de 150e sterfdag van Thomas Francis Meagher (1823-1867) gememoreerd. Meagher, Iers nationalist, werd na een rebellie naar Tasmanië verbannen, ontsnapte in 1852, vluchtte naar Amerika, vocht als brigade-generaal in de Burgeroorlog, werd gouverneur van Montana, viel op 1 juli 1867 op de Missouri-rivier van een rivierboot, zijn lichaam werd nooit gevonden, waarschijnlijk is hij vermoord.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Europa CEPT Eerste Wereldoorlog PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.