In kort bestek…(101) - Postzegelblog

In kort bestek…(101)

0

Nederland fietsland! – Van 12 juni tot 31 december viert het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen het 200-jarig jubileum van de fiets; de ANWB organiseert fietstochten. Daarmee wordt het feit herdacht dat 200 jaar geleden, op 12 juni 1817, de Duitse bosbouwkundige Karl Drais in Manheim zijn bestuurbare loopfiets demonstreerde. Enkele landen (Zwitserland 2/3 en Duitsland 13/7) hebben al fietszegels gepland, en er zullen ongetwijfeld meer volgen. Maar waar blijft in Nederland, het fietsland bij uitstek, een herdenkingszegel? Heeft PostNL dit bijzondere feit over het hoofd gezien?

Belgische Tourwinnaars

België is 12 juni echter wel met een velletje fietszegels gekomen, zij het om daarmee de tien Belgische winnaars van de Tour de France (start 1 juli) te eren. Daarbij wordt wel (zuur) opgemerkt dat het inmiddels 40 jaar is geleden dat België een Tourwinnaar kende. Over de zegels koersen: Odiel Defraeye (1912), Philippe Thys (1913, 1914, 1920), Firmin Lambot (1919, 1922), Léon Scieur (1921), Lucien Buyze (1926), Maurice Dewaele (1929), Romain Maes (1935), Sylvère Maes (1936, 1939), Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974), en Lucien Van Impe (1976). Prijs: € 7,40, oplage: 71.193.

Stadspleinen van Eupen

Wat heeft België op de tweede emissiedag van dit jaar nog meer uitgegeven? In de reeks van de ’Promotie van de Filatelie’ is de bpost dit jaar naar het Duitstalige landsgedeelte getrokken . Vijf prominente pleinen in Eupen zijn op vijf zegels in een velletje in beeld gebracht: Oorlogsmonument (Werthplatz), Klooster van de Zusters Franciscanen (Marktplatz), voormalig koopmansgebouw (Werthplatz), Sint Nikolauskerk (Marktplatz) en Stadhuis (Rathausplatz). Prijs van het velletje/5 x 1); oplage 64.893 velletjes.

500 jaar Reformatie

Net als enkele andere landen heeft ook België ’500 jaar Reformatie-1517 (Luther verandert de geschiedenis)’ herdacht. Dat gebeurde met een geïllustreerd velletje waarin twee zegels waarop de Poort van de Slotkerk in Wittenberg en een portret van Luther, een gravure van Lucas Cranach de Oude. Op de velrand een manuscript van Willem de Gortter, een panoramisch gezicht op de belegering van Antwerpen in 1584-1585 en drie ruiters in dienst van de opstandige partij. Prijs van het velletje € 6,78, oplage 70.393.

Belgische medische doorbraken

Voorts werden vijf Belgische medische doorbraken op vijf zegels (Europa 1) in een velletje onder de aandacht gebracht, te weten (met foto): Adolphe Quetelet: Body Mass Index (BMI), Albin Lambotte: operatieve fractuurbehandeling, Alfons Vandoninck: muggenmelk, Albert Hustin: methode om bloed te bewaren en Ferdinand Peeters: anticonceotiepil. Van dit velletje zijn 63.393 stuks aangemaakt.

Fictief zandkasteel


Tot slot de Belgische Europazegel met het gemeenschappelijke PostEuropthema Kastelen. Ook België heeft het net als enkele andere landen (Finland met een ijskasteel, Faeröer en Groenland, waar ze geen kastelen kennen met fictieve beelden) in een fictief kasteel gezocht, en wel een zandkasteel. Een vondst. De ontwerper heeft een zandkasteel ’ gebouwd’ waar vijf bestaande kastelen model voor hebben gestaan. Van elk kasteel heeft hij een partje genomen. Die kastelen, die ook alle vijf ooit op een zegel hebben geprijkt, zijn: Spontin (1967), Colonster (1985), Gaasbeek (1987), Antoing (1989) en Alden Biesen (1992). Onderin het velletje zitten vijf zegels (5 x 1 Europa) en de oplage is 29.891.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland België Architectuur Fietsen en wielrennen Gezondheidszorg Paarden ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.