Collect: De terugkeer van de dagtekenstempel - Postzegelblog

Collect: De terugkeer van de dagtekenstempel

26

PostNL is teruggekomen op zijn besluit om geen dagtekenstempels meer te gebruiken. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de wens van filatelisten om de dagtekenstempel te handhaven.

Aangetekende brieven en pakketten die gefrankeerd zijn met postzegels worden binnenkort weer afgestempeld in alle retailvestigingen van PostNL. Aanvankelijk is PostNL per 1 januari dit jaar
gestopt met het stempelen van deze poststukken. Dit besluit was genomen om de processen te vereenvoudigen voor de ondernemer met een postkantoor of pakketpunt. Filatelisten en handelaars
lieten daarop hun grote teleurstelling blijken. Met het afschaffen van de dagtekenstempel zou een verzameltraditie verloren gaan. Daar kwam bij dat medewerkers van PostNLlocaties de opdracht kregen postzegels met een pen door te strepen om ze te ontwaarden. Dat stuitte op grote weerstand van filatelisten. Na uitvoerig overleg met de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelisten-verenigingen (KNBF) kwam PostNL terug op zijn eerdere besluit. PostNL gaat door met het bestaande type stempel Colop R2045/6. De diameter van de stempel is op verzoek van filatelisten verkleind van 37 naar 33 mm, de lettergrootte is 8,5. De stempel wordt voorzien van een rubberen stempelplaat en een datum. De straatnaam komt te vervallen, maar de locatie in de plaats wordt gekoppeld aan een volgnummer. Door het bestaande type stempel te gebruiken kan PostNL een deel van de oude stempels recyclen.Die zijn in de afgelopen elf jaar tot volle tevredenheid toegepast.Recycling past bij het streven om duurzaam verantwoord te ondernemen en levert daarnaast ook een kostenbesparing op. Het voornemen is om de stempels vanaf 1 juni opnieuw in omloop te brengen bij de retailers.

Voor de herintroductie van de dagtekenstempel is een nieuw ontwerp gemaakt dat aansluit bij de wensen van de verzamelaars, met de vermelding PostNL, plaats en datum.

Een postzegel kras je niet door

“Bij ons ging de vlag uit”, zo omschrijft Jan Cees van Duin, voorzitter van de KNBF, het besluit van PostNL om de dagtekenstempels te herintroduceren. “Echter, dit resultaat was nooit bereikt als wij ons niet zo hadden verzet tegen de plannen. Dat de handstempels zouden worden vervangen door machinale stempels, dáár konden we mee leven. Maar dat de retailpunten de opdracht kregen om postzegels door te strepen, was voor ons onaanvaardbaar. Het idee alleen al!” Van Duin kijkt met enig ongeduld uit naar het moment van invoering van de nieuwe stempels. “Het zou mooi zijn als dat snel gebeurt, want er wordt nog steeds gekrast. Met pen of viltstift. En dat blijft zonde.” Wel waardeert Van Duin de inspraak die zijn achterban kreeg voor het ontwerp van de dagteken-stempels. “Wij hebben gepleit voor een mooie, heldere afdruk waarin plaats en datum terugkomen. De straatnaam wilden we er ook weer bij, maar in onderhandelingen kan je natuurlijk niet alles krijgen. Het is jammer dat je niet meer kunt herleiden in welk deel van de plaats het poststuk is afgestempeld. Dat geldt vooral voor de grote steden. Laat de nieuwe stempels nu maar snel komen!”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (26) Schrijf een reactie

 • Pieter op 20 juni 2017 om 10:50

  Huh? Het waren toch de UPU regels die verplichten opelke locatie een dagtekeningstempel te hebben, en die door PostNL “even” vergeten waren? Daar lees ik niks over terug.

 • FrancRossi op 20 juni 2017 om 11:32

  Het engelstalige blog werkt al een tijdje niet meer. Alléén bij mij???

 • Prins op 20 juni 2017 om 13:46

  Natuurlijk is het mooi dat de KNBF zich namens de filatelisten verzet heeft tegen het strepen, waarvoor dank.
  Maar volgens mij heeft Pieter helemaal gelijk. Die UPU-regels konden wel eens voorrang hebben gehad bij dit besluit van PostNL.

  Wat helemaal niet klopt in het artikel is dat er gezegd wordt: “Het is jammer dat je niet meer kunt herleiden in welk deel van de plaats het poststuk is afgestempeld”.
  Dat kan natuurlijk wel, het nummer in het stempel geeft de link met afstempelpunt, ondanks dat je dat misschien liever meteen in de stempelafdruk zou lezen.

 • Ronald op 21 juni 2017 om 00:26

  In het nieuwe ontwerp van de dagtekenstempel bij dit artikel is DEN HAAG gebruikt als plaatsnaam. Op de locatie waar ik mijn post inlever is de stempeling S-GRAVENHAGE (grote letter S en geen apostrof) in gebruik.
  Heeft ‘s-HERTOGENBOSCH naast DEN BOSCH dan ook S-HERTOGENBOSCH…

 • Patrick Lava op 21 juni 2017 om 11:53

  @FrancRossi
  Bij mij opent de engelstalige blog gewoon, normaal. Had onlangs een gelijkaardig probleem: kon m’n krant opeens niet meer openen. En áls hij het al deed, wat soms nog het geval was, dan blokkeerde mijn pc na een paar seconden. Bleek aan mijn antivirus te liggen.

 • Postzegelblog op 21 juni 2017 om 15:37

  @francrossi Freestampmagazine zou gewoon moeten werken.
  Dit is de directe link: https://freestampmagazine.com/

 • Maxim op 21 juni 2017 om 16:36

  Ik ben de nieuwe stempels al druk aan het verzamelen, in een boekje en op echt gelopen enveloppen. Heb al elf plaatsen! Het is grappig dat postkantoor Den Haag Kerkplein automaatzegels heeft met Den Haag erop en een stempel met S-GRAVENHAGE 62. De apostrof ontbreekt trouwens ook in S-GRAVENZANDE. Is er een complete lijst van alle beschikbare plaatsnamen?

 • Cees op 22 juni 2017 om 06:55

  @Maxim, PostNL beschouwt een lijst zoals je bedoelt als bedrijfsvertrouwelijke informatie en geeft dus geen gegevens. Momenteel wordt hard gewerkt aan een inventarisatie van de nieuwe stempels door een groepje verzamelaars. De resultaten worden bijv. bekendgemaakt via de website van de Nederlandse Academie voor Filatelie (www.nedacademievoorfilatelie.nl) op de pagina publicaties en dan inventarisatie poststempels. De ‘oude’ Colopstempels (zelfinktende tuimelstempels) zijn hier al te vinden maar is nog lang niet compleet! Dus alle gegevens zijn welkom, voor de oude en nieuwe stempels. Graag scans met vermelding welke vestiging naar janssec@xs4all.nl om de gegevens te kunnen completeren.

 • willem hogendoorn op 28 juni 2017 om 17:44

  Voor bovenstaand verzoek ben ik op mijn fiets gestapt en heb ik de vier POSTNL locaties in mijn woonplaats bezocht. Het postkantoortje had al een nieuw Colopstempel met de naam van mijn woonplaats erin en een “1”. Dat gaf de burger moed. Vervolgens naar de winkels van de 2 grootgrutters gegaan. Hier hadden ze nog steeds de oude stempels met de straatnaam erin. Tenslotte naar een bouwmarkt-winkel gegaan, waar ook een PostNL loket was. Daar kwam na enig zoeken het oude stempel tevoorschijn, maar de medewerker had geen idee hoe hij deze op de juiste datum moest draaien. Ook was de inkt verdroogd. Ik kon dus maar 3 stempelscans aanleveren aan Cees.

 • willem hogendoorn op 28 juni 2017 om 17:49

  Ik begrijp dat PostNL haar loketten zo goedkoop mogelijk wil houden. Dit gaat echter wel ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening. Bij de grootgrutters en de bouwmarkt staan er steeds wisselende cassieres. Deze hebben geen idee wat ze wel en niet moeten doen. En dat er ook nog filatelisten bestaan, boeit hen helemaal niet.

 • Prins op 28 juni 2017 om 22:00

  Zou PostNL aan locaties die het oude stempel niet ingeleverd hebben wel nieuwe stempels uitdelen?

 • willem hogendoorn op 28 juni 2017 om 22:31

  @Prins: Ik heb geen idee. In de bouwmarkt-winkel vroeg ik het aan de medewerker of ze al een nieuw stempel hadden ontvangen van PostNL. Hij keek me zeer glazig aan, en het antwoord wat hij gaf was: “geen idee, we gebruiken het stempel bijna nooit”.

 • Maxim op 29 juni 2017 om 14:11

  Ik heb inmiddels in zeventien plaatsen een stempel gescoord. Het ligt er denk ik gewoon aan hoe je het vraagt. Ik vraag of ik een afdruk mag maken voor mijn verzameling en dat is tot nu toe geen probleem, al waren de dames in de Bruna in Voorburg wat huiverig om het stempel een minuut af te staan. Ik zet zelf stempels in mijn boekje en op een envelop die vervolgens op de post gaat. Soms wordt er vreemd gekeken, omdat mensen het niet gewend zijn dat er stempelverzamelaars zijn. Uiteindelijk vinden ze het toch wel leuk en zijn ze uiterst behulpzaam, zoals de dame in de Poolse supermarkt in Poeldijk. Bij de Hoogvliet in ‘s-Gravenzande zat het stempel op 16 juni nog in de verpakking en lag het ergens achterin een lade, maar in alle andere plaatsen stond het stempel klaar en was even stempelen geen probleem.Ik doe gewoon wat ik vroeger al van mijn moeder heb geleerd: met twee woorden spreken, netjes vragen en beleefd bedanken. Succes verzekerd. :-)

 • bate hylkema op 30 juni 2017 om 23:10

  Op redelijk kort termijn kun jullie nog een tweetal onbekende plaatsnamen van mij in een artikel verwachten.

 • Jan1964 op 2 juli 2017 om 08:18

  Goh, Maxim. Hebben ze een postvoorziening in de Poolse supermarkt ? Ik haal iedere week Poolse tijdschriften in de Poolse supermarkt hier en kan me een beetje voorstellen hoe het er aan toegaat. Dziękuję bardzo!

 • Cees op 2 juli 2017 om 09:58

  Od en Do Polski Supermarket, Voorstraat 60 in Poeldijk

 • Maxim op 2 juli 2017 om 10:34

  Het valt niet te missen. Op de gevel staat een PTT-logo van een meter hoog. Het is de enige postvoorziening in Poeldijk en met een keurige bediening, net als bij elke vestiging die ik tot nu toe heb bezocht (21 plaatsen inmiddels).

 • Lars op 2 juli 2017 om 16:27

  PTT-logo?

 • aadb op 3 juli 2017 om 10:49

  Kunnen we niet gewoon weer naar het verzamelen van sigarenbandjes,sigarettenmerken,luciferdoosjes gebruikte en ongebruikte vingerhoedjes ,kauwgomplaatjes en speltjes gaan ?

 • Ronald op 4 juli 2017 om 22:01

  Kan iemand mij vertellen hoe de schrijfwijze in de stempels van ‘s-Hertogenbosch er uitziet? Is dat S-HERTOGENBOSCH net als S-GRAVENHAGE en S-GRAVENZANDE . Bvd

 • willem hogendoorn op 4 juli 2017 om 22:20

  @Ronald: Hoewel ik PostNL nog nooit op enige consistentie heb kunnen betrappen, ga ik ervan uit dat ‘s-Hertogenbosch zonder apostrof zal zijn.

 • Maxim op 4 juli 2017 om 23:23

  Inderdaad S-HERTOGENBOSCH. Heb 24 juni een stempel gescoord.

 • Ronald op 4 juli 2017 om 23:39

  @Maxim : Hartelijk dank
  Mvg Ronald

 • Jos timmers op 7 juli 2017 om 09:15

  Hallo heb van mijn overleden vader verschillende boeken met postzegels en dagstrmpels liggen zou graag willen weten wat de hele collectie waard is en misschien van de hand doen dus verkopen heb zelf geen interesse in deze hobby
  Zijn zegels en dagstempels bij van 1960

  Mvg jos

 • Patrick Lava op 7 juli 2017 om 10:09

  @ Jos Timmers
  Als je zelf niet verzamelt en evenmin op de hoogte bent van postzegels en hun marktwaarde, dan kan ik aanraden de volgende 5 punten te overwegen.
  1. Je kunt een veilinghouder contacteren. Indien de verzameling iets van waarde heeft, dan zal de veilinghouder die voor jou verkopen op commissie. Verwacht er echter niet te veel van. De vraag naar Nederland na 1960 is klein. In elk geval zal je in die zaak een idee hebben gekregen van wat de verzameling zou moeten kunnen opbrengen.
  2. Tegelijk kun je ook een verzamelaar contacteren (als je iemand kent), of anders een postzegelclub (misschien die waar je pa lid van was) om daar iemand te vinden die bereid is een eerlijke prijs te geven.
  3. Wat je vooral NIET moet doen, is naar een handelaar stappen met de hele zwik. Die heeft er uiteraard alle belang bij om zo laag mogelijk in te kopen, terwijl een veiling die werkt op commissie, er alle belang bij heeft om voor jou een zo hoog mogelijke prijs te vangen.
  4. Als blijkt dat de collectie geen noemenswaardige handelswaarde heeft, dan kun je overwegen ze weg te schenken aan een beginnend verzamelaar, bij voorkeur een ernstige jonge mens.
  5. Een laatste optie is dat je de collectie zelf opdeelt in loten en te gelde maakt via eBay of Delcampe. Dat zal uiteindelijk wellicht het meeste opbrengen, maar het vereist enige kennis van postzegels in combinatie met gezond commercieel verstand. Het zal bovendien nogal wat tijd en moeite kosten.

 • aadb op 7 juli 2017 om 11:24

  Jos Patrick bedoeld eigenlijk ga niet naar de z.g scharrelhandel die adverteren in de media dat ze desnoods de spullen gratis komen weg halen.Hij bedoeld ook niet de zwarthandelaren die
  nog nooit in hun leven 1 dubbeltje belasting betalen over hun vette winsten .Hij bedoeld eigenlijk ga naar een NVPH handelaar met certificaat die een naam heeft te verliezen .Er zijn er bij die het gratis taxeren 1 ervan zit in Den haag wel eerst even vragen natuurlijk De NVPH handelaren kan je vinden op de NVPH site

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)