De Gentse Floraliën (deel 1) - Postzegelblog

De Gentse Floraliën (deel 1)

0

Bloemen doen het altijd goed als afbeelding op postzegels. Daarom verzamelen vele mensen, vooral jongeren, het thema ‘bloemen’. In de gehele wereld zijn ontelbaar veel bloemenpostzegels uitgegeven en België is daarop beslist geen uitzondering. De Gentse Floraliën worden dan ook regelmatig in het uitgifteprogramma van de Belgische Post opgenomen.

In 1796 richtte Karel Jozef Emmanuel van Hulthem, bestuurder in Gent, in de kerk van de Sint-Pietersabdij een nieuw museum in, het Museum voor Schone Kunsten. Daarin bracht hij de kunstwerken en boeken onder die aan eerder opgeheven kloosters hadden toebehoord. Ook richtte hij in die jaren in de tuinen van de Baudeloo Abdij de Kruidtuin op (de ‘Hortus Gandavensis’), bakermat van de Gentse Floraliën en, in diezelfde abdij, de Bibliotheek van de Centrale School. Karel van Hulthem werd voorzitter van de Gentse Maatschappij van Landbouw en Kruidkunde, de huidige Gentse Floraliën. De bloemententoonstelling ‘Gentse Floraliën’ bestaat al heel lang. Het eerste evenement met die naam vond in februari 1809 plaats in een ruimte van slechts 48 m2, de herbergzaal van ‘Au Jardin de Frascati’ gelegen aan het kanaal de ‘Coupure’ in Gent. Omdat de tentoonstelling steeds omvangrijker werd, zocht men naar grotere gebouwen met meer oppervlakte. Na diverse gebouwen werd de tentoonstelling in 1835 ondergebracht in het nieuwe Casino van Gent. Dat duurde tot 1908.

De tentoonstelling betrok in 1913 een nieuw gebouw, het ‘Feest- en Floraliënpaleis’ in het Citadelpark. Het duurde tot 15 februari 1955 voordat de eerste serie postzegels verscheen gewijd aan de Gentse Floraliën. Deze werden gehouden van 23 april tot en met 1 mei 1955. Het ontwerp van de drie postzegels was van de hand van Marc Ferdinand Severin, een Belgische grafisch ontwerper en graveur die het grootste deel van zijn leven in Engeland woonde.

Op de postzegel van 80c is een begonia afgebeeld met ‘het Rabot’, een verstrekte sluis of stuw waar de stadsgracht en het kanaal de Lieve elkaar kruisen. Het gebouw heeft thans een culturele bestemming. De postzegel van 2,50F laat een azalea zien en het Gravenkasteel, de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. De azalea wordt in de omgeving van Gent veelvuldig gekweekt. Er is zelfs een azalea naar de stad Gent genoemd. De export van azalea’s uit de regio Gent bedroeg in 1955 136 miljoen Belgische frank. Op de postzegel van 4F is een orchidee afgebeeld en drie torens in de stad Gent. Het zijn de toren van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. De orchidee lijkt wel op een vrouwenschoentje of venusschoentje.

Vijf jaar later, op 28 maart 1960, verschenen weer drie postzegels ter gelegenheid van de Gentse Floraliën. De zegel van 40c toont wederom een azalea, nu duidelijker herkenbaar als Gentse azalea.

Dat de knolbegonia op de tweede postzegel werd afgebeeld is geen toeval. In Gent worden ze veel gekweekt door de inspanningen van L. van Houtte die de plant veredelde en via zaadwinning bij duizenden kon vermenigvuldigen. Traditiegetrouw worden in augustus of september begoniatapijten gelegd in steden als Leuven, Gent en Zavetem en nog enkele.

Dan de zegel van 6F met een bromelia. Onder andere in Laarne, Evergem en Lochristi, vlak bij Gent, bevinden zich sierteeltbedrijven die deze plant op grote schaal kweken en exporteren. In Gent is een straat naar de Bromelia genoemd. Maar dat geldt uiteraard ook voor de azalea en het venusschoentje. In deel 2 ga ik verder met de Gentse Floraliën.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Groot Brittannië Kerken Musea



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)