Dirndl - Postzegelblog

Dirndl

6

Van een goede Oostenrijkse postzegelvriend kreeg ik in Finland (Tampere, tijdens Finlandia 2017) de door Hero Wit op 23 januari 2017 op de Blog beschreven postzegel ‘Dirndl’ cadeau. Daarbij tevens de bijbehorende algemene (neutrale) eerstedag envelop van de Oostenrijkse Post. Hero noemde als uitgiftedatum 2 september 2016 maar de juiste datum was 22 september 2016, aldus de stempelafdruk.

De postzegel, met een waarde van € 6,30 als aantekenrecht, had een oplage van 140.000 stuks. Elke postzegel is vervaardigd van 40 meter draad in drie kleuren en geborduurd in verschillende steken waardoor het beeld driedimensionaal is geworden. In totaal werd 5,6 miljoen meter draad gebruikt om de oplage van 140.000 stuks te vervaardigen.

De postzegel was vervaardigd van textiel, een in silhouet geborduurde postzegel, volgens de Oostenrijkse Post een wereldprimeur. Gedrukte postzegels met afbeeldingen van de Dirndl klederdracht waren eerder verschenen. De zegel was opgeborgen in een kartonnen hoesje met daarop de naam van Hämmerle & Vogel Gesellschaft m.b.H. & Co KG, het bedrijf in het Oostenrijkse Lustenau, Voralberg, dat de postzegel had ontworpen en vervaardigd.

Eerder maakten ze de geborduurde Edelweiss postzegel en een geborduurde postzegel met de afbeelding van een gentiaan.

De Dirndl postzegel was het logische vervolg, aldus de Oostenrijkse Post, op de uitgifte van de zogenoemde ‘Ledermarke’ die uitgegeven was op 24 september 2015. Een postzegel vervaardigd van Alcantara leer bezet met zes Swarovski kristallen. Maar waar kwam de naam ‘Dirndl’ vandaan? In sommige delen van Oostenrijk grenzend aan Zuid-Duitsland wordt een jong meisje ‘Dirndl’ ofwel ‘Deerne’ genoemd. De meisjes hadden een klederdracht die de naam kreeg van de jongedames. De klederdracht wordt nog altijd in ere gehouden bij kerkdiensten en enkele festiviteiten. Vooral in Salzkammergut, een gebied ten oosten van Salzburg, kan men de klederdracht nog regelmatig tegenkomen.

Aan de sleep, de schort, kan men zien wat de status is van het meisje of de vrouw die een Dirndl draagt. Is de sleep geknoopt aan de rechterzijde dan geeft dit aan dat de draagster getrouwd is of verloofd, dus niet meer ‘vrij’. Is de sleep aan de linkerzijde geknoopt dan is de draagster vrijgezel. Is de knoop aan de voorzijde te zien dan is de draagster nog maagd; aan de achterzijde geknoopt dan is zij weduwe. Dus gaat u bijvoorbeeld een keer naar het Oktoberfest in München dan kunt u meteen zien hoe het met de dames die een Dirndl dragen is gesteld. Tenminste, als ze de draagmethode van de sleep juist hebben toegepast!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Finland Oostenrijk KlederdrachtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Yvonne Kruse op 5 juni 2017 om 12:13

  Wat leuk! Nooit geweten dat deze zegels bestonden. Echte ‘hebbedingen’.

 • Willem op 5 juni 2017 om 21:06

  Misschien leuke hebbedingetjes. Maar heeft dit nog iets met postzegels verzamelen te maken?

 • Ramon op 6 juni 2017 om 08:02

  Postzegels verzamelen, nee.
  Maar je kan het natuurlijk wel goed gebruiken in een verzameling zegels van “vreemde” materialen.
  Bhutan had in de jaren ’70 ook al grammofoonplaten en gouden zegels.

 • Patrick Lava op 6 juni 2017 om 11:21

  Het mag dan een leuk hebbedingetje zijn (en dat van die knopen links of rechts heb ik als wellicht bruikbare informatie goed in mijn oren geknoopt ☺), laat ons toch maar eerlijk wezen: indien dit “filatelistisch product” in de jaren ’70 was uitgegeven door één van de Arabische roofstaten (of Paraguay, Guinea Ecuatorial, vul maar in), dan zou het zelfs nooit de catalogussen hebben gehaald. Terecht uiteraard.

 • Prins op 7 juni 2017 om 11:45

  Zijn er ook echt gelopen aangetekende brieven met de Dirndl-zegel bekend, waarop deze zegel een gewoon (niet-eerste-dag en niet-speciaal) stempel draagt?

 • Patrick Lava op 7 juni 2017 om 12:09

  @Prins
  Ongetwijfeld zullen er door verzamelaars en vooral handelaars een aantal “echt gelopen” stukken met deze dirndl zijn gefabriceerd. Echter, uitgaande van de veronderstelling dat dit product niet gewoon in de postkantoren verkrijgbaar was, maar uitsluitend via de filatelistische dienst (en dan nog slechts in kleine oplage), durf ik betwijfelen of er veel échte “echt gelopen” stukken met de dirndl zullen bestaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)