Koning Willem-Alexander 50 jaar - Postzegelblog

Koning Willem-Alexander 50 jaar

2

Op 27 april wordt onze koning 50 jaar. Voor zijn verjaardag krijgt hij zijn eigen postzegelvel. Er zijn tien foto’s op te zien, in kleur en zwart-wit.
Willem-Alexander als kind, als jonge prins en als koning.Van een speelse jongen tot een waardig staatshoofd. Zo omschrijft fotograaf Vincent Mentzel de foto’s op het postzegel vel Willem-Alexander 50.

Mentzel maakte negen van de tien foto’s. De foto van de jonge Willem-Alexander met de voetbal is door prins Claus genomen. Het postzegelvel laat de actieve kant van koning Willem-Alexander zien, door de combinatie van formele en informele momenten. Eén foto is recentelijk gemaakt, in november 2016. Vincent Mentzel portretteerde de koning in de tuin van landgoed De Eikenhorst. Deze foto sluit mooi aan op de foto uit 1985 erboven: dat was de eerste foto waarvoor Willem-Alexander leerde poseren. Zo is de cirkel rond.

Koninklijke allure

Misschien ongemerkt, maar onmiskenbaar, geven de blauwe en oranje kleurbanen koninklijke allure aan het postzegelvel. Daarbinnen zijn de foto’s zowel in zwart-wit als kleur afgebeeld. Zwart-wit voor de meer informele momenten uit het leven van de koning, kleur voor de meer formele momenten.
Volgens Mentzel komen in alle foto’s het karakter van de koning en zijn voorkeuren duidelijk naar voren. “Misschien nog wel het sterkst op de foto die in Rotterdam is genomen. Daar zit van alles in: de lach, de vlag, het water, het binnenschip, de Willemsbrug. In andere foto’s keren andere aspecten terug: het sportieve met de voetbal, het actieve als hij op straat loopt tijdens het staatsbezoek aan China, zijn tijd bij de marine. Het zijn ook geen glamourfoto’s, het zijn journalistieke beelden. Je ziet een jongen die oefent om staatshoofd te worden. En de man die dat is.”

Dit artikel is afkomstig uit Collect nr.91. Bekijk alle Collect Magazines op deze pagina.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nieuwtjes KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)