In kort bestek…(97) - Postzegelblog

In kort bestek…(97)

0

Het Duitse uitgifteprogramma 2017 van gegomde zegels, dat kortgeleden werd gepresenteerd ziet er, afgezet tegen wat andere landen te bieden hebben, weer gezond uit. In totaal staan 51 zegels gepland, verdeeld over twaalf emissiedagen, elke maand één, waarbij achttien reeksen zullen worden uitgebreid. Daarnaast zullen er circa twintig zelfklevende zegels worden uitgegeven.

Het jaar is 2 januari (o.a.) geopend met twee 70c-zegels als uitbreiding van de reeks Schätze aus deutschen Museen (dl. X). Op een van die twee Het meisje met de wijnglas van Vermeer; op de andere het schilderij Pfefferfresser, Jungfern und Haubenkränich van Jean-Baptist Oudry. Behalve deze schilderijzegels verschenen nog: de Bijbelvertaling door Martin Luther (2,60), 25 jaar ‘Topograhie des Terrors’, een documentatiecentrum in Berlijn over de nazitijd, dat jaarlijks door honderdduizenden wordt bezocht (45c) en een 145c-zegel ter gelegenheid van de heropening van het concertcentrum Elbphilharmonie in Hamburg.

Meisje met wijnglas

Der Bremer Stadtmusikanten

Op 9 februari breidde Duitsland twee al lang lopende reeksen uit. In de reeks Wohlfahrt verscheen de zevende serie Grimms Märchen deze keer gewijd aan het sprookje Der Bremer Stadtmusikanten. Waarden 70+30, 85+40 en 145+55c. De zegel van 70+30c werd ook zelfklevend uitgegeven, alsmede tien keer 70+30c zelfklevend in een boekje.

 Bremer Stadtmusikanten

Tevens werd 9 februari de reeks Burgen und Schlösser uitgebreid (deel XI) met een 70c-zegel waarop Residenzschloss Luchwigsburg.

Mooiste SEPAC-zegel

Europa telt enkele filatelistische samenwerkingsverbanden en daarvan is PostEurop (voorheen CEPT) natuurlijk de bekendste. Maar interessant is ook de organisatie van kleine postadministraties, de SEPAC (Small European Postal Administrations Cooperation), met te weten Aland, Faeröer, Gibraltar, Groenland, Guernsey, Man, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, San Marino, Vaticaanstad en IJsland.

zegel Guernsey

 

De organisatie kwam in 1999 tot stand en begin deze eeuw werd het plan geopperd ook jaarlijks een zegel uit te geven met een gemeenschappelijk motief. De eerste verscheen in 2007, eerst om de twee jaar, maar vanaf 2013 elk jaar. De thema’s waren achtereenvolgens in 2007, 2009 en 2011 landschappen, in 2013 dieren, in 2014 bloemen, in 2015 cultuur en voor het afgelopen jaar was het thema seizoenen.

Elk jaar wordt afgerond met de verkiezing van de mooiste zegel. Er kon tot 31 januari worden gestemd en het Kanaaleiland Guernsey (boom in herfsttooi) is met 338 stemmen tot winnaar uit de bus gekomen, zij het met een kleine voorsprong op Jersey dat 325 stemmen verwierf. Derde werd Liechtenstein met 167 stemmen.
SEPAC is een bijzonder overzichtelijk verzamelgebied, dat nog gemakkelijk als bijverzameling opgezet kan worden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland Duitsland Jersey Liechtenstein Malta Monaco Musea Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.