In kort bestek…(95) - Postzegelblog

In kort bestek…(95)

0

Frederiksborg slotDeense Europazegels 2017, de eerste? Het is nog niet helemaal zeker, maar het lijkt er verdacht veel op dat Denemarken (PostNord) op 2 januari als eerste met de Europazegels, die dit jaar als gemeenschappelijk thema Kastelen hebben, is gekomen. Op twee 25,00 Kr.-zegels staat het kasteel Frederiksborg in Helleröd centraal, op de ene het kasteel, op de andere de bijzondere tuin.

’Oudste delicatesse’

Van diepe wateren tot de eettafel is de titel van een serie van vijf Deense 8,00 Kr-zegels die ook 2 januari verschenen. De ’oudste delicatesse van de wereld’, zoals krabben, mosselen en oesters, worden opgediend. Ook in een strip (2 x 5).

Bijzonder bijzondere

Er zijn weinig landen waar zo veel inventieve ontwerpers rondlopen als in Groot-Brittannië. In tal van landen is het allemaal zo voorspelbaar, zoveel van hetzelfde, maar het lijkt of de Royal Mail maar een bus open hoeft te trekken of er rolt een originele serie zegels uit, en dat gaat al tientallen jaren zo. Bijna elke emissie is bijzonder van opzet en daarbij vaak internationaal interessant. Ook het afgelopen jaar weer:
7 januari, de Shackleton and Endurance Expedition naar Antarctica, een van de langdurigste survivaltochten ooit;

  • 17 februari, 500 jaar Royal Mail; 5 april, William Shakespeare, met Words of the Bard;
  • 21 juni, WO I, 1916;
  • 7 juli, Music Giants, Pink Floyd; 28 juli, Beatrix Potter, beetje traditioneel;
  • 16 augustus, landschaptuinen, ook traditioneel;
  • 2 september, De Grote Brand van Londen en 15 september werd een heel bijzondere set gewijd aan Agatha Christie, The Queen of Crime.

Op mysterieuze wijze worden op zes zegels (2 x 1st, 2 x 1,33 pond en 2 x 1,52 pond) haar verhalen in beeld gebracht, o.a. Murder in the Orient Express en The Mysterious Affair at Styles.

 

AC Murder on the Orient Express stamp

Grafisch ontwerper

Al jarenlang koestert Tsjechië zijn grafische ontwerpers. Op 20 januari was het weer zover. Toen verscheen een 16 CZK-zegel met daarop het portret van de ontwerper Oldfich Posmurny.

Historisch voertuig

Op 20 januari werd ook de reeks Historische voertuigen uitgebreid met een 32 CZK-zegel waarop de Aero A-14 CSA staat. De derde 20 januari-emissie laat kroonjuwelen zien, een zegel in de E-waarde (Europa tot 50 gram, CZK 32). Ook acht stuks in een boekje.

Madonna en Kind

De Amerikaanse kerstzegels nemen een aparte plaats in te midden van de kerstzegels die jaarlijks verschijnen. Veel landen geven dan wel jaar op jaar enkele kerstzegels uit – vaak heel grappige – maar daarin is het religieuze beeld vaak ver te zoeken. Zo niet in de VS. Daar wordt al tientallen jaren – zij het soms met een onderbreking – een kerstzegel uitgegeven met een afbeelding van Madonna en Kind. Op 18 oktober verscheen de Madonna 2016. De zegel toont een detail van een 15e eeuws schilderij uit de Widener Collectie dat te vinden is in de National Gallery of Art in Washington DC.

Madonna en Kind

Het schilderij is gedateerd circa 1470 en het is van een onbekende schilder alleen bekend als een volgeling van Fra Filippo Lippi en Pesselino.
Bij deze ene kerstzegel bleef het echter niet in de VS. Op 3 november verscheen ook een Geboortezegel waarop Jezus en Maria in silhouet biddend bij de kribbe tegen een door de Ster van Bethlehem verlichte hemel. Beide zegels hebben de waardeaanduiding Forever. Wat de Madonna en Kind-zegels betreft daar is een mooie bijcollectie van te maken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nieuwtjes Denemarken Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Europa CEPT Kerst Paleizen Religie Schilderkunst SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.