Wie was Edward Anseele? - Postzegelblog

Wie was Edward Anseele?

1

Eduardus Camillus Anseele werd op 26 juli 1856 geboren te Gent als zoon van een schoenmaker. Edward, zoals zijn roepnaam was, werd al vroeg actief in de toen nog maar net ontstane sociale beweging. Als 21-jarige nam hij deel aan het socialistisch congres in 1877. Maar waarom werden voor hem postzegels uitgegeven?

 

 

belgie-781
belgie-782

 

Hij begon zijn loopbaan als journalist bij het weekblad ‘De Volkswil’, later herdoopt tot het dagblad ‘Vooruit’. In 1880 stichtte hij de coöperatieve bakkerij ‘Vooruit’, het begin van een hele reeks ondernemingen als tegenwicht tot de ‘kapitalistische’ ondernemingen.

belgie-783
belgie-784

 

Hij was lang gemeenteraadslid en schepen in zijn geboorteplaats Gent, waarnemend burgemeester en volksvertegenwoordiger. Tijdens de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog werd hem de post ‘President van België’ aangeboden, maar hij weigerde deze te aanvaarden. Na de oorlog werd hij daarvoor beloond met enkele ministersposten. Van 1918 tot 1921 was hij Minister van Openbare Werken en van 1925 tot 1927 Minister van Spoorwegen en de PTT.

belgie-blok-26-a

 

Op 21 juni 1948 werd een serie postzegels met toeslag uitgegeven ten behoeve van de Stichting Edouard Anseele. Deze stichting begon als coöperatieve beweging in navolging van acties die hadden plaatsgevonden in Rochdale, Groot-Brittannië, om de uitbuiting van werklieden te bestrijden. In Gent brachten de wevers door de stichting van ‘Vooruit’ de werkliedencoöperatie op de goede weg. Vanwege de zeer actieve rol van Edward Enseele in de oprichting en het besturen van de stichting, werd hij in Gent geëerd met een standbeeld. Dit standbeeld is te zien op de postzegels van 65 centimes en 3 franc 15 centimes. Op de andere twee postzegels zijn afgebeeld het Belfort te Gent en het standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt, eveneens te Gent. In het blokje, uitgegeven op 21 juni 1948, zijn de postzegels aflopend van hoogste frankeerwaarde naar laagste waarde opgenomen. Met opzet, want nu wijst het standbeeld van Anseele naar het midden, naar de portretten van de staatsman.

 

herdenkingsblaadje-inhoud

 

Op 26, 27 en 28 juni 1948 vonden grote festiviteiten plaats in Gent. Het standbeeld van Anseele werd op 27 juni onthuld en tevens vond de viering plaats van het 50-jarige bestaan van de Textielarbeiderscentrale van België. Een omslagje met daarin geplakt de serie postzegels (frankeerwaarde plus toeslag 10 franc) werd verkocht voor 20 franc.

 

belgie-800
belgie-801

 

Op 18 juni 1949 werden vijf postzegels uitgegeven in het type ‘Klein staatswapen’ met een zogenoemde voorafstempeling, tot dan niets bijzonders, want voorafgestempelde postzegels werden al lang gebruikt voor de frankering van partijen drukwerk en briefpost. Maar tegelijkertijd met de opdruk van een nieuwe frankeerwaarde kwam niet vaak voor. Voor het eerst was dat in 1929 en daarna in 1932, 1933, 1934 en 1937. Altijd op langlopende frankeerzegels.

 

belgie-803
belgie-804

 

Het is mij niet duidelijk waarom de vier postzegels met toeslag voor de Stichting Edouard Anseele ook werden voorzien van een voorafstempeling. En een nieuwe frankeerwaarde die beduidend lager lag dan van die van de oorspronkelijke uitgifte. Van de serie werden, aldus de catalogus, 194.639 stuks verkocht. Was de oorspronkelijke oplage te hoog geweest? En moesten de restanten maar op deze manier worden opgebruikt? Ik heb ze nog niet gevonden op poststukken.

 

belgie-805
belgie-806

 

Wederom volgens de catalogus was de oplage van de postzegels type Anseele met opdruk voorafstempeling en nieuwe waarde 102.450 series.

 

handtekening-anseele

 

Edward Anseele kreeg in 1930 de titel ‘Minister van Staat’. Hij overleed op 18 februari 1938 te Gent. Maar zijn zoon, geboren te Gent op 21 maart 1902, volgde zijn voetsporen! Ook hij had de naam Edward en werd een socialistisch politicus. Ook hij werd enkele malen minister, – waaronder Minister van P.T.T. – in drie regeringsperioden: van 1963 tot 1965 in de regering Lefèvre I, in 1965 en 1966 in de regering Hamel I en van 1968 tot 1973 in de regering Eyskens V van 1968 tot 1973. Bovenstaand kaartje van zondag 23 mei 1965 op de dag van de Belgische verkiezingen, met een postzegel van de Gentse Floraliën, siert zijn handtekening. Zo vader? Zo zoon! Niet alleen in de politiek, maar ook in de filatelie. Heeft u de hobby ‘postzegels verzamelen’ ook van uw vader (of moeder) ‘geërfd’? Ik wel!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Groot Brittannië Eerste Wereldoorlog



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 2 januari 2017 om 11:32

    Ook bij mijn generatie studenten aan de door koning Willem I in 1817 gestichte Gentse universiteit, was Anseele niet onbekend, zij het dan dat we de grote man met wat minder égards bejegenden dan hij eigenlijk verdiende … Het is namelijk wel eens voorgevallen dat we, staand op en hangend aan zijn standbeeld, de buurt verblijdden met het zingen van “schone liedjes”. Nou ja, zingen. Het gebeurde in de héél vroege uurtjes, en het duurde maar tot de “flieken” opdaagden, die onze studentikoze huldeblijken op dat ochtendlijke uur maar zeer matig konden waarderen. Maar ik ben er zeker van dat Anseele er eens goed mee heeft gelachen!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)