De dollarwaarden van Canada met Nationale Parken - Postzegelblog

De dollarwaarden van Canada met Nationale Parken

2

Postzegels met een frankeerwaarden van 1 dollar en hoger werden al lang in Canada in het assortiment opgenomen. De laatste waren uitgegeven in maart 1975 met als thema de Olympische Zomerspelen in Montréal. In 1979 en daarna kwamen weer dergelijke zegels uit, de eerste van een reeks waarden van 1 dollar, 1,50 dollar, 2 dollar en 5 dollar met als thema Nationale Parken.

Canada 726 album

De waarde van 1 dollar verscheen op 24 januari 1979 met als afbeelding het Fundy National Park aan de Atlantische Oceaan waar men het grootste verschil ter wereld tussen laag en hoogtij van het zeeniveau kan gadeslaan. Vandaar de aanstormende golf als afbeelding.

Canada 727 album

De postzegel van 2 dollar werd uitgegeven op 27 april 1979 met als afbeelding het Kluane National Park. Dit park ligt ten zuidwesten van het Yukon territorium met daarin de Mount Logan, 6.000 meter hoog, en daarmee de hoogste berg van Canada.

Canada 726 missing colour rechts

Canada 727 zonder zilver detail

De twee postzegels kunnen nogal wat afwijkingen vertonen. Ik beperk met tot enkele varianten. Zoals het ontbreken van een kleur of tekst. Bij beide bovenstaande zegels ontbreekt de zwarte en zilverkleurige tekst. Een door verzamelaars van Canadese postzegels zeer gezochte variant.

Canada 726 misperf

Maar ook een misdruk zal men graag willen opnemen in de collectie, zoals bovenstaande afbeelding waarbij de zwartdruk naar onder is verschoven. Dit is dus geen misperforatie.

Canada 726 blok verschoven

Wel een misperforatie laat het blokje zien waarbij de linkerzijde van de afbeelding geen witrand meer vertoont in tegenstelling tot de brede witrand rechts. Velen noemen dit een ‘verschoven beeld’ maar in feite is de perforeermachine de schuldige.

Canada 726 paar plaat 1

Ter vergelijking dezelfde linker bovenhoek maar dan op de juiste wijze geperforeerd. Hierbij is tevens de velrand met bedrukking te zien: Plaat 1 Canadian Bank Note Ottawa. Ook bestaat plaat 2 van deze drukkerij. Blokjes van alle vier de hoeken met teksten worden veel door Canadese verzamelaars gezocht. Er komen vele lichte kleurverschillen voor tussen de twee drukplaten. Ook die zoekt men. Verder dubbele druk van de tekst en verschoven tekst.

Canada 935

Op 18 juni 1982 werd een postzegel van 1,50 dollar uitgegeven met een afbeelding van de Waterton Lakes. Dit nationale park ligt in het zuiden van de provincie Alberta en is een geliefde bestemming voor toeristen die van de natuur houden. Van deze zegel ken ik slechts één afwijking waarbij een kleur ontbreekt. Daarvan zijn slechts 25 exemplaren bekend.

Canada 937

Point Pelee, afgebeeld op de postzegel van 5 dollar, was een van de eerste nationale parken in Canada. De landpunt steekt uit in het Erie Meer aan de grens met de Verenigde Staten in het zuidwesten van Ontario. Het is slechts 15 km2 groot maar van groot belang voor de flora en fauna. De postzegel werd gedrukt op drie soorten papier. Papier geleverd door Abitibi-Price Inc, papier van de firma Clark Paper en papier van Harrison and Sons Inc. met groenachtige gom. Grote afwijkingen zijn mij niet bekend.

Canada 934

Een nieuwe postzegel van 1 dollar met een afbeelding van het Glacier National Park verscheen op 15 augustus 1984. Dit nationale park volgde als tweede na Point Pelee. Het bestaat uit zo’n 400 gletsjers in British Columbia en wordt doorsneden door de Trans-Canada Highway. Twee drukkerijen hebben de postzegel geproduceerd: de Canadian Bank Note Company (drukplaten 1 en 2) en de British American Bank Note Inc. (drukplaat 3). Daarbij werden twee verschillende papiersoorten gebruikt: Clark Paper en Harrison Paper.

Canada 936

Een nieuwe postzegel van 2 dollar werd uitgegeven op 21 juni 1985. Het Banff National Park werd in 1885 gevormd en bestond toen dus 100 jaar. Het ligt in de Rocky Mountains ten westen van Calgary in de provincie Alberta. Ook hier weer de twee drukkerijen die de postzegels produceerden, maar alleen op Harrison Paper. De enige afwijking die bekend is, is het ontbreken van de tekst op de zegel.

Canada 936 blok BAB a

Gedrukt door de British American Bank Note Inc. in Toronto met op de velrand zogenoemde ‘traffic lights’ (verkeerslichten) die de gebruikte drukkleuren aangeven.

Canada 936 blok CBN

Gedrukt door de Canadian Bank Note Company te Ottawa.

Canada 1084 rand

Als laatste een postzegel van 5 dollar uitgegeven op 14 maart 1986. Met als afbeelding het Mauricie National Park met zijn vele meren gelegen tussen Québec City en Montréal ter hoogte van Trois-Rivières. Deze postzegel werd eveneens door de twee drukkerijen vervaardigd op Harrison Paper. De enige afwijking die ik ken is het ontbreken van de tekst CANADA en $5. De gespecialiseerde verzamelaar van postzegels van Canada kan met deze zeven postzegels zijn hart ophalen met het zoeken naar de postzegels op verschillende soorten papier en geproduceerd door verschillende drukkerijen. Bent u zelf wel eens tot specialisatie overgegaan? Het is meer dan hokjes vullen in het voordruk album.

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • FrancRossi op 30 december 2016 om 13:02

    Wat zou de reden zijn geweest dezelfde zegels bij 2 drukkerijen te laten drukken? Maar er ontstaan mede daardoor voor de verzamelaar leuke zaken.

  • Patrick Lava op 30 december 2016 om 20:07

    Aangezien ik me nooit heb kunnen of willen beperken en daardoor nog steeds zwoeg op (nou ja, “zwoeg op”, zeg maar “geniet van”) een algemene wereldverzameling, is specialiseren voor mij niet evident, wegens tijdrovend en (soms) nogal budgetonvriendelijk. Maar de zegels van langlopende reeksen, die gestempeld vaak makkelijk in grote aantallen te vinden zijn, krijgen steeds mijn bijzondere aandacht. Standaard controleer ik alles op tanding, papiersoort (dik of dun, glad of ruw, etc.), watermerk, nuance, luminescentie (dof, wit, fosfor, fluor), stempels.
    Zo heb ik van de $1 Glacier National Park in mijn collectie Canada gestempeld 5 verschillende kleurnuances zitten, en één zegel van die 5 wijkt (zeer) licht af in formaat en tanding. Van de $2 Banff National Park vind ik 2 duidelijk te onderscheiden tandingen: 13½x13¼ en 13¼x13½. Het verschil is onmiskenbaar en op meerdere zegels gevonden. De zegels met de 1e tanding zijn in de lengterichting bijna een mm kleiner dan die met de 2e tanding. Wellicht heeft dit iets te maken met verschillen in de productietechnieken toegepast door de onderscheiden leveranciers van de zegels. Bij de $5 La Mauricie vind ik de gebruikelijke kleurnuances die bij zegels gedrukt in grote aantallen en in verschillende oplages wel kunnen voorkomen, maar geen tanding- of formaatverschillen.
    Stanley Gibbons vermeldt de beide leveranciers, maar geeft verder weinig duiding over hoe de zegels die ze hebben geleverd, te onderscheiden zijn. Wie het fijne van de zaak wil weten, is dus aangewezen op zelfstudie en op de informatie die hij kan vinden in tijdschriften of op het internet. Of bij Cees natuurlijk! ☺

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)