Een kloek vel met tien kippenrassen - Postzegelblog

Een kloek vel met tien kippenrassen

2

nederlandse-kippenrassenIn vol ornaat poseren vijf hanen en vijf hennen op het op 4 januari te verschijnen postzegelvel Nederlandse kippenrassen. De ontwerpers kozen voor zo veel mogelijk variatie in uiterlijk, kleur en ras. Treffend is ook de eivorm waarin iedere kip is afgebeeld.

De kip of het huishoen is zo vanzelfsprekend in de landelijke omgeving,  dat we bijna zouden vergeten dat geen kip hetzelfde is: alleen al in Nederland scharrelen meer dan twintig rassen rond. Het postzegelvel beperkt zich tot tien rassen: het Twents hoen, de Lakenvelder, het Hollands kuifhoen, de Kraaikop, de Nederlandse uilebaard, het Noord-Hollands hoen, de Hollandse kriel, het Fries hoen, de Barnevelder en de Welsumer. Elke kip is afgebeeld in een karakteristieke houding, met de kop gekeerd naar de kip op de postzegel ertegenover.

Mooie details

De kippen zijn in een eivorm afgebeeld en allemaal in het- zelfde formaat, anders zou bijvoorbeeld de krielkip niet meer herkenbaar zijn. Maar de werkelijkheid kan niet worden gemanipuleerd. Daarom loopt de lange staart van de hanen deels uit het ei – een haan kan zijn staart immers niet krullen langs het lichaam, zoals een kat. Op het vel staat elk dier vol in de schijnwerpers. Het resultaat is een gevarieerd overzicht van typisch Nederlandse kippen- rassen met mooie details, zoals de kuif van het Hollands kuifhoen of de bijzondere vormen van de Uilebaard. Naast het portret van de kip zijn op twee extra niveaus de verschillen benadrukt: een detail van het verendek als achtergrond en het gefotografeerde veertje als detailopname. Aan die veertjes is heel voorzichtig een schaduwtje toegevoegd om ze van het wit te laten loskomen. Des te sterker komt zo ook de kleurslag naar voren, wat een van de belangrijkste verschillen is tussen de kippen- rassen. De kleurslag keert ook terug in de tekst op de velrand.

nederlandse-kippenrassen

Niet geromantiseerd Ontwerpers Ingmar en Carla Birza dachten grondig na over de keuze van de kippen. Zij zochten naar variatie, geen kip mocht hetzelfde zijn. Daarom schakelden zij de hulp in van keurmeester Ad Boks, een autoriteit op het gebied van standaardbeschrijvingen van kippenrassen. In overleg met Boks werd een longlist gemaakt van twintig kippenrassen, die later werd teruggebracht tot de tien die nu op de postzegels staan. De kippen lijken in een onbewaakt ogenblik te zijn gesnapt: ze lijken zo weggelopen van het erf. Dat is ook de bedoeling geweest van de ont- werpers. Er bestaan oude prenten van kippenrassen, zoals in de bibliotheek van Artis. Maar Ingmar en Carla vonden die historische illustraties niet overeenstemmen met de kippen van nu: de huidige erfgenamen zijn na jaren van fokken behoor- lijk veranderd. Bovendien zijn de prenten van toen vaak erg romantisch. Geen veertje of stipje staat daarop verkeerd. “Zo volmaakt zie je ze nergens”, aldus Carla Birza. “Daarom

“De postzegels benaderen de werkelijkheid meer dan de historische prenten”
De kip is een van de meest voorkomende vogelsoorten ter wereld. Ze zijn er in alle maten, vormen en kleuren.

Technische Gegevens

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Soort postzegel: vel met 10 verschillende postzegels
Drukkleuren:  geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek offset
Oplage 135.000 vellen
Ontwerp: Birza Design, Deventer
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, lem

besloten we om de kippenrassen zelf te tekenen op basis van actuele foto’s. Voordeel is dat je ze dan ook in de houding kunt afbeelden die in het ontwerp past.”

Tekenen en schuiven

De foto’s die aan de basis liggen van het ontwerp zijn gemaakt staan en dan zijn hun poten n t zichtbaar. Of een kip keek een andere kant op dan we voor ogen hadden. Het was dus tekenen en schuiven, knippen en plakken, poten erbij zoeken en kleuren van de ene kip op d andere kip toepassen. Die vrijheid hadden we nodig, terwijl het resultaat moest kloppen door Jan Smit, die gespecialiseerd is in de fotografie van boerderijdieren. Soms moest de fotograaf speciaal voor de postzegels nieuwe foto’s maken. Carla Birza: “Veel kippen zijn gefotografeerd als ze in het gras met de werkelijkheid. Elke versie is dan ook voorgelegd aan keurmeester Ad Boks.”

De op de postzegels afgebeelde Nederlandse kippenrassen worden gehouden door kleinschalige kippenhouders en hobbyisten. Nederland telt 1 tot 1,5 miljoen dieren die tot hobbypluimvee worden gerekend: naast kippen onder meer ganzen, kalkoenen, parelhoenders, watervogels, fazanten, pauwen en kwartels.

Bestel het postzegelvel

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NieuwtjesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Willem op 2 december 2016 om 08:56

    Zojuist las ik op een andere site dat Joh. Enschede een tender heeft gewonnen. Zij gaan alle bijzondere postzegels drukken voor postnl. Persoonlijk vind ik dit een goede zaak.

  • Pieter op 2 december 2016 om 10:56

    Een goede zaak, maar met de huidige oplages lijkt het me marginale business.

    Elders las ik ook dat Enschedé stopt met het drukken van bankbiljetten en dat ze zich gaan specialiseren in o.a. postzegeldruk en andere druktechnieken voor producten met veiligheidskenmerken/eisen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)