Collect: Vier eeuwen Australische betrekkingen - Postzegelblog

Collect: Vier eeuwen Australische betrekkingen

1

Met Australië onderhoudt Nederland een band die eeuwen terug gaat. Van de rol van Nederland bij de ontdekking van het continent en de emigratie daar naartoe, tot aan de kennisuitwisseling in onze tijd. Deze thema’s zien we terug op drie postzegelvellen.

vel-a

Nederlandsche ontdekkingsreizigers in Australië

Vierhonderd jaar geleden zette ontdekkingsreiziger Dirck Hartogh voet op Australische bodem. Het is dan ook Hartoghs geest die rondwaard op één van de drie postzegelvellen Grenzeloos Nederland – Australië, welke gewijd is aan het thema ontdekkingsreizen. We zien daarop een zeekaart uit 1753 met de Australische westkust, Dirk Hartog Island en een foto van het VOC-schip Duyfken, het eerste Europese schip dat de noordkust van Australië in kaart bracht. Het tweede postzegelvel gaat over emigratie en toont twee foto’s uit de jaren 50: een Nederlands emigrantenschip dat de haven van Sydney binnenvaart én een verhuiskist van de honderdduizendste emigrantenfamilie op de kade in Amsterdam.

vel-b

Nederlandse emigratie naar Australië

Het derde postzegelvel behandelt de kennisuitwisseling tussen beide landen. Daarop staan foto’s van Nederlandse technologie down under: een waterzuiveringsinstallatie en antennes voor een radiotelescoop.

vel-c

Nederlandse kennis in Australië

Tinnen schotel

Om de zwart-wit foto’s en het kleurenmateriaal beter op elkaar af te stemmen, werden ze bewerkt tot duo toon beelden. Voor de ‘frisheid’ werd een transparante kleurige laag aangebracht, die is opgebouwd uit delen van cirkels. De ronde vormen zijn ingegeven door de contouren van een tinnen schotel die Dirck Hartogh in 1616 in Australië achterliet. In die contouren kun je ook een plat gemaakte wereldbol zien. In de grafische laag staat de tekst die Dirck Hartogh op de tinnen schaal had laten graveren. Hét bewijs dat hij er echt was geweest.

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier om het postzegelvelletje “Grenzeloos Nederland 2016-Australië, (vel a)” te bestellen bij Collectclub.
Klik  hier om het postzegelvelletje “Grenzeloos Nederland 2016-Australië, (vel b)” te bestellen bij Collectclub.
Klik  hier om het postzegelvelletje “Grenzeloos Nederland 2016-Australië, (vel c)” te bestellen bij Collectclub.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Australië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 21 oktober 2016 om 21:57

    Wat is de reden dat hier nu aandacht aan wordt besteed? Deze zegels zijn in augustus uitgegeven en op 17 juli heeft Bate hierover een uitgebreid artikel over geschreven. Heeft Collect Club wellicht nog een grote voorraad?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)