PostBeeld 20 jaar op internet - Postzegelblog

PostBeeld 20 jaar op internet

1

Dat was toen niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Nog maar heel weinig kleine bedrijven hadden een website, laat staan een webshop. Zelf bij grote bedrijven Was de website vaak niet meer dan een visitekaartje en waren zelfs domeinnamen van de eigen merknaam nog niet altijd geregistreerd. Zie onderstaand voorbeeld voor klm.com in 1997. Google bestond nog niet. Om iets te vinden op internet werkte Altavista of Askjeeves het beste.

klmcom

In 1995 had ik al bedacht, de mogelijkheden van dat nieuwe medium overdenkend, dat de toekomst van PostBeeld op internet zou liggen. Zelf was ik altijd al met automatisering bezig geweest. Toen de eerste programmeerbare rekenmachines van Texas Instruments in de zeventiger jaren op de markt kwamen kocht ik er onmiddelijk een. In 1979, ik was toen 18 en zat op de HEAO, kocht ik mijn eerste computer. Een tandy TRS-80 met 16k geheugen!

Ondanks het feit dat Tandy toen overal in Nederland winkels had waren er maar twee plaatsen waar je computers kon kopen. Eindhoven was te ver, dus ging ik samen met mijn moeder naar Amsterdam. Er was keuze tussen een model met 4k of met 16k geheugen, scheelde wel zo’n 300 gulden in prijs maar ik ging toch maar met het 16k model (koste iets van 2300 gulden) naar huis en kocht er meteen een matrixprinter a 1200 gulden bij. Het was heel veel geld bij elkaar dat ik verdiend had met de handel in postzegels. Ik had er  er natuurlijk ook een collectie postzegels voor kunnen kopen, maar had het idee dat deze aankoop verstandig was.

Achteraf gezien was het inderdaad een van de beste investeringen die ik ooit gedaan heb. Op school leerde ik wel wat programmeren in Basic, maar met een eigen computer thuis kreeg ik veel meer programmeerkennis en vooral basisinzicht in hoe computers werken en wat je er allemaal mee kunt doen. Zoals gezegd handelde ik in postzegels op beurzen en bouwde dan ook al snel een database voor postzegels. Op een beurs noteerde ik de nummers van wat ik kocht en verkocht. ’s avonds ging ik achter de pc zitten, haalde de database op, via een cassettespeler van een cassettebandje, tikte de mutaties in en schreef het weer weg naar cassettebandje. Ik had zo altijd overzicht van wat ik had en hoeveel ik van elke zegel verkocht had.

trs80

Tandy TRS-80

In 1983 opende ik mijn winkel in Haarlem. De TRS-80 was toen al hopeloos verouderd, dus kwam er een computer met ingebouwde harde schijf en floppystation op de toonbank te staan. Begin 1984 gevolgd door een tweede op kantoor die met elkaar via een heus netwerk verbonden waren. De TRS-80 had nog een eigen programmeertaal en kon niet met andere computers communiceren. Inmiddels was er MS-Dos waardoor uitwisseling van gegeven tussen verschillende computers mogelijk werd. In 1984 begon ik met de opbouw van een nieuwe database met omschrijvingen in het engels, waarvan de basis tot op de dag van vandaag in gebruik is voor onze internetsite.

Toen in 1994/1995 internet in beeld kwam had ik een winkel in Haarlem en een winkel in Hoofddorp. De pc’s in beide winkels wisselden elke avond de voorraadmutaties met elkaar uit, zodat ook toen al altijd gezien kon worden wat zich in de andere winkel bevond. Verder printten we op verzoek van klanten voorraadlijsten per land of per thema uit en stuurden die naar klanten in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland, waar we adverteerden. De klant kon dan daaruit bestellen wat we natuurlijk weer via de computer verwerkten. Eigenlijk was de database en de werkwijze al klaar voor een webwinkel. Ik besloot in 1995 dan ook om mijn winkel in Hoofddorp te sluiten en om alleen te gaan winkelen in Haarlem en daarbij via internet te gaan verkopen.

Zoals gezegd was de database er al en daarmee een internetsite snel gebouwd. Nog geen winkelwagen, nog geen afbeeldingen, maar wel al keuze uit tienduizenden artikelen die snel te vinden waren door zoekmogelijkheden op land, thema, jaar of prijs. Dat was toen, zeker in deze branche, absoluut uniek. De euforie in het bedrijf was dan ook groot toen het begon te lopen en we zelfs al snel een bestelling uit Argentinië binnen kregen. Als kleine lokale postzegelwinkel konden we nu klanten over de gehele wereld helpen. Internet was super!

Er werd veel tijd door mij en mijn medewerkers gestoken in verdere ontwikkeling en opbouw. Er kwam al snel een winkelwagen op de website waardoor winkelen nog gemakkelijker werd, in 1997 begonnen we met het toevoegen van afbeeldingen. De website werd in meerdere talen gemaakt. Reeds in 2002 introduceerden we Freestampcatalogue.

De rest van het verhaal is eigenlijk, dankzij internet, voor iedereen zichtbaar geweest en via de WaybackMachine nog steeds zichtbaar. Hieronder een overzicht van hoe de voorpagina er in de loop der jaren uitzag.

pb1998

1998

pb2001

2001

pb2005

2005

pb2011

2011

In die afgelopen 20 jaar hebben we in de ontwikkeling behoorlijke ups en downs gehad. In de meeste gevallen kwam het er op neer dat we veel ideeën hadden, maar die maar moeilijk, of met grote vertragingen of problemen gerealiseerd konden krijgen. Onze huidige website draait onder een op maat gemaakt Magento systeem in combinatie met een backoffice systeem dat draait onder Expression Engine.

Deze combinatie heeft al vele hoofdbrekens gekost, waarbij we vorig jaar zelfs behoorlijk in de problemen kwamen toen onze ontwikkelaar afhaakte omdat het PostBeeld project als te complex en omvangrijk gezien werd voor het bedrijf. Inmiddels hebben we een ontwikkelaar die het grootste deel van zijn tijd met PostBeeld bezig is, waardoor we nu weer volop nieuwe ontwikkelingen kunnen toepassen. Dat is nodig want we hebben nog veel plannen voor verdere ontwikkeling.

Klik hier voor PostBeeld bedrijfsgeschiedenis. Klik hier voor een overzicht van de PostBeeld site in de loop der jaren.

Wie jarig is tracteert. Bij PostBeeld en Freestampcatalogue kunt u een week lang profiteren van kortingen van 5-20% op alle postzegels, munten en bankpapier!

 

Rob Smit

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • BrieffiesWF op 29 september 2016 om 12:08

    Fascinerend, nooit geweten dat Postbeeld al zolang online is én dat je toen op je 18e een fortuin kon vergaren met de handel in postzegels…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)