Collect: Schiphol 1916-2016 - Postzegelblog

Collect: Schiphol 1916-2016

0

Met honderd jaar is Schiphol de oudste internationale luchthaven ter wereld die nog altijd op dezelfde plaats ligt. Maar sinds 1916 is Schiphol wel in omvang en van karakter veranderd. Het postzegelvel Schiphol 1916-2016 laat zien hoe het was én hoe het nu is.

 

Waar het voor Schiphol in augustus 1916 begon, is op het terrein van de huidige AirportCity niet meer te zien. Maar het was twaalf hectare grond in de Haarlemmermeer, die een boer bereid was te verkopen aan het Nederlandse leger. Aanvankelijk waren er drie vliegmachines gedetacheerd. Twee jaar later waren de voorzieningen nog provisorisch: zo was Schiphol niet eens aangesloten op het elektriciteitsnet of de waterleiding. Toch zou Schiphol een grootse toekomst wachten. Dat begon met de oprichting van KLM in 1919 door Albert Plesman. KLM nam de eerste lijndienst voor burgerpassagiers in gebruik, van Amsterdam naar Londen. Schiphol groeide gestaag en werd in 1958 een NV met drie aandeelhouders: het Rijk en de gemeentes Amsterdam en Rotterdam. Sinds 2008 is Aéroports de Paris ook aandeelhouder.

 

Vliegstad

De kinderjaren van Schiphol zijn moeilijk meer voor te stellen. Schiphol is de 4e grootste luchthaven van Europa en ontvangt 58 miljoen passagiers per jaar. Het aantal directe bestemmingen vanaf Schiphol is 322. Schiphol heeft zes landingsbanen en bedient meer dan 100 airlines uit de hele wereld. De luchthaven is een stad geworden, compleet met winkels, kantoren, restaurants en hotels, waar in totaal 65.000 mensen werken. Op het postzegelvel Schiphol 1916-2016 is met foto’s en infographics de groei van Schiphol zichtbaar gemaakt. We zien vertrouwde beelden: het wachten in de vertrekhal, het betonnen platform op weg naar de vliegtuigtrap, de heldere zichtlijnen en het contact met het luchtverkeer op de pieren van het nieuwe Schiphol en de karakteristieke contouren van de verkeerstorens bij aankomst of vertrek.

100-jaar-schiphol

Stijgen en dalen

Op de tabs links van de postzegels laten plattegronden de groei zien van het luchthavenareaal in de afgelopen honderd jaar. Op de tabs rechts brengen cirkeldiagrammen de toename van het aantal passagiers in beeld. De chronologische volgorde van de cartografische informatie loopt van beneden naar boven, die van de kwantitatieve informatie net andersom. Ook de positie van de jaartallen bij de foto’s links is tegengesteld aan die van de foto’s rechts. Dat deed ontwerper Reynoud Homan met opzet: “Zo wilde ik het ritme van stijgen en dalen voelbaar maken. Ook de verhouding zwart-wit en kleur is bewust gekozen, want het grootste deel van de honderd jaar was zwart-witfotografie dominant.”

 

Letter voor de luchthaven

De vijf verschillende foto’s, in zwart-wit en in kleur, staan aflopend op de postzegels. De jaartallen markeren de ingebruikname van nieuwe terminals. Het kunstwerk Coda van Dennis Adams, dat dient als meeting point op Schiphol Plaza, herkennen we in de rood-witte blokken op de velrand. Zelfs de typografie heeft een verbintenis met de luchthaven: het font Frutiger werd in 1968 speciaal voor de luchthaven Paris-Charles de Gaulle gemaakt. Ontwerper Paul Mijksenaar introduceerde het font in de jaren negentig ook voor de bewegwijzering van Schiphol. De vijf foto’s tonen de eerste vertrekhal eind jaren twintig, het platform en havengebouw uit de jaren vijftig, het interieur van de B-pier van het nieuwe Schiphol uit de jaren zestig en in kleur het inmiddels twintig jaar oude Schiphol Plaza. De nachtopname van Terminal 3 laat de luchthaven zien als volcontinubedrijf.

 

24/7 dynamiek

Op de postzegels kadreren de typografische en grafische elementen de fotografie. Dat geeft focus en rust, volgens ontwerper Homan. “De guillemet is met opzet tussen de jaartallen geplaatst. Als pijlachtige vorm en groterdanteken maakt het de constante dynamiek van Schiphol voelbaar. Groei is honderd jaar lang de dominante factor in de ontwikkeling van de luchthaven geweest. En dat zal ook zo blijven: Schiphol is altijd klaar, maar nooit af.”Technische gegevens

Postzegelformaat                 : 36 x 25 mm
Papier                                     : normaal met fosforopdruk
Gomming                               : synthetisch
Soort postzegel                     : postzegelvel met 10 postzegels waarvan 5 verschillende
Drukkleuren postzegel        : geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek                        : offset
Oplage                                    : 118.500 velletjes
Ontwerp                                 : Reynoud Homan
Drukkerij                               : Cartor Security Printing, Frankrijk

Klik hier om het postzegelvel “100 jaar Schiphol” te bestellen bij de Collectclub.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Frankrijk NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)