Engelse treinbriefzegels (3) - Postzegelblog

Engelse treinbriefzegels (3)

1

De Talyllyn Railway rijdt door één van de mooiste stukken van Noord Wales en behoort tot de toptien van toeristische attracties in het Snowdonia National Park en trekt jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. De spoorlijn lijkt voor het moderne toerisme aangelegd te zijn, doch niets is minder waar.

De geschiedenis van de spoorlijn gaat terug tot het einde van de 19e eeuw, toen landinwaarts grote hoeveelheden leisteen van goede kwaliteit werden gevonden. Om die te verzenden werd een smalspoorlijn aangelegd vanuit de kustplaats Tywyn, waar aansluiting bestond op het grote spoor. Behalve die leisteen konden ook passagiers worden vervoerd vanuit het mijnbouwdorp Abergenolwyn naar de marktplaats Tywyn. Dit gemengd bedrijf bracht de spoorlijn tot grote bloei. Daar kwam zo rond 1930 de klad in doordat de vraag naar leisteen inzakte en er veel concurrentie uit goedkopere landen kwam. Zo reden er minder en onregelmatiger reizigerstreinen voor toeristen en was het toen al gebeurd met het leisteenvervoer. Na het overlijden van de laatste eigenaar in 1950 gaven de erfgenamen er de brui aan. Net als vele andere smalspoorlijnen leek de Talyllyn ten dode opgeschreven. Dat ging vele liefhebbers aan het hart, doch als traditionele onderneming was er echt geen toekomst meer. Het was te danken aan vele enthousiaste betrokkenen dat de spoorlijn werd gered. Als eerste museumspoorlijn ter wereld werd de dienst verzorgd door vrijwillig(st)ers, die hiermee een stuk historie en een prachtige attractie in stand hielden. Met de originele locomotieven en rijtuigen en dat is uniek !

De spoorlijn werd geopend in 1865 en was daarmee het eerste smalspoor in Groot-Brittannië. In 1951 verwierf de spoorlijn het predicaat “werelderfgoed”. De diverse goederen- en personendiensten werden uitgevoerd door kolengestookte stoomlocomotieven van het type Victorian. Zij werden gekocht bij de firma Fletcher, Jennings & Co uit Whitehaven in Cumbria. Vanaf 5 juli 1865 werd de lijn door de Board of Trade officieel toegelaten als openbare spoorweg. Aanvankelijk waren het twee locomotieven, een passagierswagon en een aantal vrachtwagons. Deze ouwetjes rijden er thans nog steeds. Echter nu alleen in de periode van Pasen tot eind oktober, met Kerstmis en op speciale gelegenheden. Hieronder zijn een aantal treinbriefzegels te zien die in de loop der jaren zijn uitgegeven.

Bovendien is er een “Railway Letter Service” in het leven geroepen. Dat zijn treinbrieven, die gepost en afgestempeld kunnen worden op de stations van Tywyn Wharf, Dolgoch Falls en Abergynolwyn.

4

Deze brieven zijn schaars vanwege de speciale stationstempels. Je geeft daarbij aan op welk aankomststation zo’n stempel geplaatst moet worden. De Engelse posterijen zorgen dan voor de afwerking en ieders bestelling komt uiteindelijk in de eigen brievenbus.

In de volgende aflevering maakt u kennis met de Worth Valley Railway, die voornamelijk spoorlijnen heeft in West Yorkshire.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Koningshuizen SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Cees op 5 augustus 2016 om 11:36

    Het is inderdaad een prachtig spoorlijntraject en wij hebben deze gedurende enkele vakanties in Wales een paar keer bezocht en bewonderd. Ook leuk is het tochtje per auto langs de spoorlijn, via de B4405 van Tywyn naar Dolgellau en vergeet dan niet even de afslag te nemen naar een heel mooie en indrukwekkende kasteelruïne Castell y Bere, gebouwd in 1220. Overigens ligt Noord Wales niet in Engeland, dus het zijn geen Engelse treinzegels (laat een Welshman het maar niet lezen). De Tallylyn Railway (Tallylyn Rheilffordd) heeft een website, ook in de Nederlandse taal: http://www.talyllyn.co.uk/dutch

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)