Ionische eilanden, Brits of Grieks? - Postzegelblog

Ionische eilanden, Brits of Grieks?

1

Waarom had mijn vader de drie postzegels met een afbeelding van Koningin Victoria van Groot-Brittannië in het album van Griekenland opgenomen? Een vraag die ik me toen stelde, maar waarop ik pas veel later antwoord kreeg. De eilandengroep bestond uit zeven grote eilanden met wat kleinere eilanden. Die eilanden waren Korfu, Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Paxi, Zakynthos en Kythira.

Ionian 1 ½ p oranje a

Na de val van Napoleon in 1814/1815 werd tijdens het Congres van Wenen een besluit genomen, de slotakte, om de staatkundige kaart van Europa volledig op zijn kop te zetten. De overwinnaars, Pruisen, Oostenrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië) verdeelden Europa in nieuwe staatkundige gebieden die veelal afweek van de situatie van voor de Franse Revolutie. Daarbij werden de Ionische eilanden, gelegen in de Adriatische Zee nabij de kust van Griekenland, als protectoraat toegewezen aan Groot-Brittannië. Die situatie duurde van 1815 tot 1864. De eilandengroep werd formeel ‘Verenigde Staten van de Ionische Eilanden’ genoemd. En omdat de Britten over de eilanden ‘heersten’ werden de eerste postzegels van de Ionische Eilanden voorzien van een afbeelding van Koningin Victoria. Als omlijsting werd de gesp van de Orde van de Kousenband genomen met in plaats van de spreuk ‘Honi soit qui mal y pense’ de naam IONIKON KPATOΣ.

Ionian 2 1 p blauw b

De serie bestond uit drie waarden die werden uitgegeven op 15 mei 1859 in een oplage van 50.000 series. De waarden waren ½ penny, 1 penny en 2 pence, gedrukt in Engeland door Perkins, Bacon & Co. Voor elke waarde werd ‘eigen’ postzegelpapier gebruikt.

Watermerk 2

Watermerk 2 zegel

Watermerk 1

Watermerk 1 zegel

Voor de ½ penny papier zonder watermerk, voor de 1 penny papier met watermerk in de vorm van het cijfer 2 en de 2 pence met watermerk cijfer 1. Een vergissing? Was het papier verwisseld met de te bedrukken waarde? Daar ben ik nog niet achter gekomen. Wel dat het watermerk op twee manieren kan voorkomen, afhankelijk van hoe het vel in de drukpers was gelegd. De postzegels werden ongetand aan de postloketten verkocht.

Ionian 1 pen kruis

Ionian 2 kruis pen

Gebruikt komen de zegels voor met gewone poststempels, maar ook ontwaard door middel van een kruis aangebracht met een pen. De drie postzegels waren geldig voor de frankering tot en met 31 december 1864.

Griekenland Mi 420

Griekenland Mi 419

Griekenland Mi 418

Maar behoren ze nu verzameld te worden bij Britse gebieden of bij Griekenland? Ik denk dat beide mogelijkheden juist zijn. Kijk maar naar de serie uitgegeven op 21 mei 1939 waarbij Koning George I van Griekenland in aangezicht is afgebeeld met Koningin Victoria van Groot-Brittannië. Wat is uw mening?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Griekenland Groot Brittannië Oostenrijk Rusland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • Philip Levert op 26 juli 2016 om 11:42

  Interessant Cees!
  Uit Rossiters Stamp Atlas:
  Greece, onderhoofdstuk Ionian Islands;
  De achtereenvolgende heersers:
  1660-1793 Venetie (in die tijd was Griekenland onderdeel van het Ottomaanse Rijk)
  1793-1815 Frankrijk (verdrag van Campo Formio). In 1809 vielen de Engelsen aan, Corfu viel in 1814.
  1815-1850 Engeland. Tot de ‘United States of Ionia’ behoorde tot 1819 ook de haven en district Parga op het Griekse vasteland (Epirus)
  1850-1919 overgang naar Griekse heerschappij, formele overdracht 1864.
  Geen eigen of Griekse postzegels.
  1919-1943 Italie
  1943-1945 Duitsland
  Sinds 1945: Griekenland

  Postzegels van de eilanden zouden dus ook verzameld kunnen worden onder Italie en onder Duitse bezettingsuitgaven 1939-45.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)