Collect: EuroPride 2016 viert de vrijheid - Postzegelblog

Collect: EuroPride 2016 viert de vrijheid

0

Op de twintigste verjaardag van de Amsterdam Gay Pride is de hoofdstad ook gastheer van EuroPride. Een nieuw postzegelvel viert het thema van deze internationale manifestatie: trots.

 LGBT-pride is het thema van EuroPride. Dat staat voor het trots uitdragen van de rechten en vrijheden van lesbische (l), gay (g), biseksuele (b) en transgender (t) mensen uit heel Europa. Elk jaar wordt de organisatie aan een Europese stad toegekend. Voor Amsterdam is het de tweede keer; in 1994 ontving de hoofdstad al bijna zeventigduizend bezoekers. Dit jaar zullen dat er veel meer zijn, is de verwachting. Dat komt ook omdat de Amsterdam Gay Pride dit jaar twintig jaar bestaat en toevallig samenvalt met de organisatie van EuroPride 2016, van 23 juli tot en met 7 augustus. Een dubbel feest dus!

Stilistisch ontwerp

Bij deze feestelijke aanleiding past een postzegelvel. Voor het ontwerp werd de bekende mode-illustrator Piet Paris gevraagd. Hij maakte eerst schetsen met potlood op papier. Daarna knipte hij gekleurde stroken papier waarmee hij een collage op A3-formaat samenstelde. Deze werd vervolgens gedigitaliseerd. Het resultaat is een kleurrijk ontwerp in Paris’ stijl: gestileerde vormen waarbij de werkelijkheid is teruggebracht tot de meest basale lijnen, hoeken en cirkels. Zichtbaar is het bovenlichaam van een man en vrouw in een witte cirkel tegen een roze achtergrond. De benen lopen buiten de cirkel door, naar de onderkant van de postzegel. De man heft zijn armen op alsof hij met gebalde vuisten staat. Zijn bovenlichaam is ontbloot. Hij draagt een strikje samengesteld uit twee roze driehoeken en een zwembroek met de regenboogvlag, een bekend symbool van de homobeweging.

Europride Amsterdam 2016l

Europese vlag

Bij de vrouw keren veel van deze beeldelementen terug, maar dan op andere plekken. De armen van de vrouw zijn geplant op haar heupen, de roze driehoeken dienen als oorbellen, haar decolleté is omhoog gestuwd en ook haar kokerrok heeft de vorm van een roze driehoek. In de cirkels lopen in totaal zes sterren – bij de man onderaan, bij de vrouw bovenaan – op dezelfde wijze rond als de sterren in de Europese vlag.

Klik hier om het postzegelvel” Europride Amsterdam 2016 ” te bestellen bij Collectclub.

Technische gegevens

Postzegelformaat : 25 x 36 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Soort postzegel: postzegelvel met 10 postzegels waarvan 2 verschillende
Drukkleuren : geel, robinerood, cyaan en zwart
Druktechnie : offset
Oplage : 91.000 velletjes
Ontwerper : Piet Paris
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk

Dit artikel is afkomstig uit Collect 88. Bekijk ons archief met alle Collect magazine hier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NieuwtjesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 2,20 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)